Το Τεστ Παπ είναι ανακάλυψη του αείμνηστου Γεωργίου Παπανικολάου. Είναι η ιατρική πράξη η οποία συνέβαλε όσο καμία άλλη ιατρική πράξη και όσο κανένα άλλο μέτρο δημόσιας υγιεινής στην εκρίζωση του καρκίνου. Θα προσπαθήσουμε με την μορφή ερωτήσεων και απαντήσεων να δώσουμε μια περιγραφή για το τι πραγματικά είναι αυτή η εξέταση.
- Γιατί γίνεται;
Διότι προλαμβάνει τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας. Αυτός ο καρκίνος, όταν και όπου δεν γίνεται το Τεστ Παπ, είναι η πρώτη αιτία θανάτου από καρκίνο στις νέες γυναίκες.
- Κάθε πότε πρέπει να γίνεται;
Κάθε χρόνο! Όλες οι μελέτες δείχνουν ότι στις νέες γυναίκες που προβαίνουν ετήσια στην εξέταση η μείωση των θανάτων από αυτόν τον συχνό καρκίνο είναι 99%!
- Πότε πρέπει να ξεκινήσει μια γυναίκα το Τεστ Παπ και μέχρι ποια ηλικία πρέπει να το κάνει;
Το πρώτο Τεστ Παπ πρέπει να γίνεται αμέσως μετά την έναρξη της σεξουαλικής ζωής και να επαναλαμβάνεται ετήσια όπως ήδη αναφέραμε. Μετά την ηλικία των 65 και εφόσον τα 3 τελευταία Τεστ Παπ ήταν «καθαρά» μια γυναικά μπορεί με σχετική ασφάλεια να σταματήσει να το κάνει.
- Ποιος λαμβάνει το Τεστ Παπ;
Ο Γυναικολόγος στην ετήσια επιβεβλημένη επίσκεψη λαμβάνει κύτταρα από τον τράχηλο της μήτρας.
- Ποιος το διαγιγνώσκει;
Ο Κυτταρολόγος στο μικροσκόπιο ελέγχει ένα προς ένα τα κύτταρα του τραχήλου της μήτρας που έλαβε ο Γυναικολόγος.
- Πως προλαμβάνει τον καρκίνο το Τεστ Παπ;
Ο Κυτταρολόγος θα «δει» κυτταρικές βλάβες πριν αυτές εξελιχθούν σε καρκίνο. Θα διαπιστώσει δηλαδή μία κατάσταση η οποία ίσως οδηγήσει σε καρκίνο. Με διαπιστωμένη αυτή την προκαρκινική κατάσταση, ο Γυναικολόγος έχει τα μέσα να την αντιμετωπίσει, ώστε να μην φτάσει ποτέ σε πραγματικό καρκίνο.
- Πόσα είδη Τεστ Παπ υπάρχουν;
Υπάρχει το συμβατικό (το κλασσικό παλαιό δηλαδή) και το νεότερο της Υγρής Φάσης. Το Υγρής Φάσης διαπιστωμένα είναι πολύ καλύτερο, με την προϋπόθεση να εκτελείται σε κυτταρολογικό εργαστήριο με αναλυτή.
Συμπερασματικά έχουμε την εξής κατάσταση. Έναν καρκίνο, αυτόν του τραχήλου της μήτρας, ο οποίος είναι και τρομερά συχνός και επιθετικός. Αυτός ο καρκίνος όμως είναι δυνατόν να μην εμφανισθεί ποτέ. Γι’ αυτό αρκεί η ετήσια γυναικολογική εξέταση και το Τεστ Παπ. Τόσο απλό…