Μεγάλο βήμα για τον εξορθολογισμό των σχέσεων Κράτους – Εκκλησίας, χαρακτηρίζει η Κυβέρνηση την επιχειρούμενη συμφωνία Τσίπρα – Ιερώνυμου για τον συμβιβασμό Εκκλησίας – Κράτους σχετικά με την εκκλησιαστική περιουσία και τους διακριτούς ρόλους τους.
Βασικά σημεία της συμφωνίας είναι ότι διευθετείται το θέμα εκκλησιαστικής περιουσίας και ότι αποχωρούν οι ιερείς από το μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων, με την Εκκλησία να αναλαμβάνει την μισθοδοσία τους και την πολιτεία να αναλαμβάνει παροχή ετήσιου τιμήματος προς την Εκκλησία για τα ακίνητα που εκμεταλλεύεται και τον καταμερισμό των εσόδων της αξιοποίησης κατά 50% μέσω του Ταμείου Αξιοποίησης Εκκλησιαστικής Περιουσίας. Συγκεκριμένα η επιχειρούμενη συμφωνία ορίζει:
– Μετά από 79 χρόνια διευθετείται το θέμα της εκκλησιαστικής περιουσίας
– Αποχωρούν οι ιερείς από το μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων
– Η Πολιτεία αναλαμβάνει παροχή ετήσιου τιμήματος προς την Εκκλησία, αναγνωρίζοντας ότι το 1939 απέκτησε περιουσία με τίμημα που υπολείπετο της αξίας της
– Η Εκκλησία αίρει τις διεκδικήσεις της και αναλαμβάνει τη μισθοδοσία των ιερέων
– Αξιοποιείται από κοινού μέσω του Ταμείου Αξιοποίησης Εκκλησιαστικής Περιουσίας η αμφισβητούμενη από το 1959 μέχρι σήμερα περιουσία της Εκκλησίας.
– Η διακήρυξη της θρησκευτικής ουδετερότητας του Κράτους στο άρθρο 3 του Συντάγματος διασφαλίζει ότι το Κράτος αποτελεί τον εγγυητή της θρησκευτικής ελευθερίας
– Διαβεβαιώσεις ΠΘ ότι η αναθεώρηση του άρθρου 3 δεν έρχεται σε καμία αντίθεση με τις μακραίωνες παραδόσεις του λαού μας.
Θέμης Μουμουλίδης: «Ιστορικός συμβιβασμός και από τις δυο πλευρές»
«Πολύ σημαντική εξέλιξη που θα βοηθήσει στο άμεσο μέλλον και το Κράτος και την Εκκλησία» χαρακτηρίζει την επιχειρούμενη συμφωνία ο Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ της ΠΕ Κοζάνης Θέμης Μουμουλίδης. «Πρόκειται για έναν ιστορικό συμβιβασμό και από την πλευρά του Κράτους και από την πλευρά της Εκκλησίας και μετά από περίπου 80 χρόνια προχωράμε και ρυθμίζουμε μια σειρά από ζητήματα όπως την αμφισβητούμενη Εκκλησιαστική περιουσία» δηλώνει χαρακτηριστικά ο κ. Μουμουλίδης.
Γιάννης Θεοφύλακτος: «Είναι ένας λογικός έντιμος συμβιβασμός»
«Νιώθω πραγματικά πολύ ικανοποιημένος από τον ιστορικό αυτόν συμβιβασμό» ήταν το πρώτο σχόλιο του Βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ ΠΕ Κοζάνης Γιάννη Θεοφύλακτου. «Όταν έχουμε έναν συμβιβασμό που επιλύει πολλά ζητήματα μετά από δεκαετίες, λογικό και επόμενο είναι να υπάρχουν αντιρρήσεις και αντιδράσεις και από τις δύο πλευρές γιατί σε έναν συμβιβασμό και οι δυο πλευρές κάνουν υποχωρήσεις. Νομίζω ότι οι αντιδράσεις των κληρικών θα ξεπεραστούν στην πορεία με την ρύθμιση των διαδικαστικών θεμάτων. Η συμφωνία αυτή είναι ότι χρειαζόταν η ελληνική κοινωνία σε ένα σύγχρονο Ευρωπαϊκό Κράτος που όμως η ορθοδοξία επικρατεί ως θρησκεία» δηλώνει ο κ. Θεοφύλακτος.
Γιώργος Κασαπίδης: «Ναι στη συμφωνία αλλά όχι στο ουδετερόθρησκο»
Με θετικό μάτι βλέπει την συμφωνία και ο Βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Γιώργος Κασαπίδης και όσον αφορά στο κομμάτι της αξιοποίησης της Εκκλησιαστικής Περιουσίας «αρκεί να γίνεται με διαφανή τρόπο». Εξέφρασε τις επιφυλάξεις του για την διακήρυξη της θρησκευτικής ουδετερότητας του Κράτους λέγοντας χαρακτηριστικά: «Εφόσον έχει συμφωνήσει ο Αρχιεπίσκοπος θεωρώ ότι έπραξε αυτό που θεωρούσε καλύτερο όχι μόνο για την Εκκλησία αλλά για τον πιστό Ελληνικό λαό. Ως προς το ουδετερόθρηκο του Κράτους θεωρώ ότι θα προκαλέσει προβλήματα στην κοινωνία διότι ως ορθόδοξοι χριστιανοί πιστεύουμε στη μια και αληθινή χριστιανική πίστη με αρχηγό μας τον Χριστό, συνεπώς οτιδήποτε άλλο μπορεί να «εξισωθεί» με τον Χριστιανισμό δεν μπορούμε να την δεχτούμε και πρέπει να διευκρινιστεί τι εννοούν με αυτό για να μην απαξιωθεί στα μάτια των πιστών».
Σωκράτης Μουτίδης
Μοιραστείτε την είδηση