Τι προβλέπει το Σχέδιο Τουριστικής Προβολής του Δήμου Κοζάνης για το 2020- Εγκρίθηκε από το Δημοτικό Συμβούλιο

6 Min Read

Στη χθεσινή  συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου  εγκρίθηκε και το Σχέδιο Τουριστικής Προβολής του Δήμου Κοζάνης για το 2020, που ουσιαστικά είναι η επικαιροποίηση του προηγούμενου Σχεδίου του 2018.
Οι άξονες δράσης
Όπως αναφέρεται στο σχέδιο «ο Δήμος Κοζάνης, με βάση τον ιδιαίτερο χαρακτήρα και τη φυσιογνωμία της περιοχής, σχεδιάζει την ανάπτυξη και προώθηση ενός τουριστικού προϊόντος, με ενιαία εικόνα και περιεχόμενο ως προορισμός ποιοτικών εναλλακτικών “εμπειριών” και απώτερο σκοπό την αύξηση της ελκυστικότητας και την ενίσχυση της εξωστρέφειας.
Η παρουσίασή του ως ενός ενιαίου εναλλακτικού προορισμού (αγροτουρισμός, πολιτιστικός, θρησκευτικός, βιομηχανικός, γαστρονομικός, φυσιολατρικός, κ.λπ.) πρόκειται να προωθηθεί και μέσα από την ανάδειξη και προώθηση των παραδοσιακών και τοπικών προϊόντων που διαθέτει (διασύνδεση αγροδιατροφής και τουρισμού, «καλάθι προϊόντων» Δήμου, συνεργατικά δίκτυα)».
Οι άξονες:
1. Κοζάνη – City Breaκ
Κοζάνη ως πόλη (γαστρονομία, διασκέδαση), που προσφέρεται για ολιγοήμερες αποδράσεις με σημεία ενδιαφέροντος την πρόσφατα ανακατασκευασμένη κεντρική πλατεία που πρόεκυψε ως αποτέλεσμα Πανελληνίου Αρχιτεκτονικού Διαγωνισμού, το Λαογραφικό Μουσείο, το Καμπαναριό, τη Χαρτοθήκη, τον Άγιο Νικόλαο, την Αρχαιολογική Συλλογή, Αρχοντικό Βούρκα, το κτίριο τα Νέας Βιβλιοθήκης, ακόμα και το Δημοτικό Κήπο και το ξύλινο θέατρο που προσφέρεται για μικρούς περιπάτους ανάπαυλας.
2. Ταξίδι στο Ελληνικό Διαφωτισμό
Η Νέα Βιβλιοθήκη, καθώς και η Χαρτοθήκη, μπορούν να συμβάλλουν στην ανάδειξη της ιστορίας της Κοζάνης, ως πόλου της ιστορίας του Ελληνικού Διαφωτισμού.
3. Αρχαια – Ιστορία
Η Αιανή, με το σημαντικό Αρχαιολογικό Μουσείο και τον εκτεταμένο Αρχαιολογικό της χώρο, μπορεί να προσφέρει στον επισκέπτη μια ολοκληρωμένη κλασσική περιήγηση
Επιπλέον το Μουσείο Μακεδονικού Αγώνα, στο Χρώμιο Κοζάνης συμπληρώνει επαρκώς, με παραστάσεις και αξιοθέατα.
4. Θεματικές Διαδρομές
Δημιουργία θεματικών διαδρομών στο Δήμο, με ιδιαίτερη εστίαση στα σημαντικά μνημεία και σημεία ενδιαφέροντος κάθε περιοχής. Η δημιουργία θεματικών διαδρομών στοχεύει, επιπλέον, στη διασύνδεση του τουριστικού προϊόντος με τοπικά προϊόντα και την επιχειρηματικότητα, όπου η προβολή σημείων ενδιαφέροντος της περιοχής θα συνδυάζονται με τα ιδιαίτερα και ποιοτικά προϊόντα και τη γαστρονομία της (κρόκος, αρωματικά φυτά, τυροκομικά, πατάτες, οπωροκηπευτικά, κρασί και τσίπουρο). Στο παραπάνω πλαίσιο οι θεματικές διαδρομές μπορούν να απαρτίζονται:
Α. Προσκυνηματικές
Η Ι.Μ. Αγίου Ιωάννη Βαζελώνος, το αρχαιότερο μοναστήρι του Ποντιακού Ελληνισμού, καθώς μια πληθώρα από σημαντικά αλλά άγνωστα στον πολύ κόσμο βυζαντινά και μεταβυζαντινά μνημεία (διάσπαρτα μνημεία σε όλη την έκταση του Δήμου),
Β. Επιστημονικές
β1.Ενεργειακές διαδρομές
Για τον ενεργειακό τουρισμό, η περιοχή μπορεί να αποτελέσει ένα ολοκληρωμένο προορισμό, αφού σε γειτονικές εκτάσεις χωροθετούνται ατμοηλεκτρικοί σταθμοί παραγωγής ενέργειας, το νότιο πεδίο, όπου σε πολύ εκτεταμένες εκτάσεις πραγματοποιούνται εξορυκτικές δραστηριότητες αλλά και αποθήκευση και μεταφορά του λιγνίτη σε σημαντικά μεγάλη κλίμακα. Παράλληλα στις κορυφές του Βερμίου χωροθετουνται δεκάδες ανεμμογεννήτριες ενώ κατάντι του φράγματος Πολυφύτου, υπάρχει Υδροηλεκτρικός Σταθμός. Επιπλέον φωτοβολταικά πάρκα μεγαλα και μικρά, υπάρχουν διάσπαρτα στην περιοχή (ειδικά στην Οινόη). Οι παραπάνω μορφές παραγωγής ενέργειας συναντώνται στην περιοχή σε μικρή ακτίνα. Οι κατασκηνώσεις Ζωοδόχου Πηγής, μπορούν να αξιοποιηθούν προς αυτή τη κατεύθυνση εφόσον υπάρξει η δυνατότητα.
β2. Πεζοπορικές και ορειβατικές διαδρομές
Δημιουργία δικτύου πεζοπορικών και ορειβατικών διαδρομών οι οποίες διέρχονται από περιοχές ιδιαίτερου φυσικού κάλλους, από τόπους που καλλιεργούνται διάφορα αρωματικά φυτά (κρόκος , λεβάντα), από αξιόλογα τοπόσημα ( σημείο σύγκλισης τεκτονικών πλακών – Μπούρινος), σημεία όπου μπορεί να γίνει ορνιθοπαρατήρηση στη λίμνη Πολυφύτου κ.α.
5. Αγροτουρισμός- Aroma tour
Ένα από τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της περιοχής είναι η παραγωγή του κρόκου, πολλών ειδών αρωματικών φυτών αλλά και οι παραδοσιακοί τρόποι παραγωγής τσίπουρου. Τα τελευταία χρόνια παγκοσμίως παρατηρείται ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τα προϊόντα αυτά όχι μόνο ως προς την κατανάλωση τους αλλά και όσον αφορά την παρακολούθηση της παραγωγικής διαδικασίας, στο πλαίσιο συγκεκριμένων τουριστικών πακέτων.
6. Πολιτισμός – Παράδοση
Η πλούσια πολιτιστική παράδοση με κορυφαία τα έθιμα και τα δρώμενα των Αποκρεών έχουν σταθεί όλα αυτά τα χρόνια οι βασικές αναγνωρίσιμες μορφές της Κοζάνης σε υπερτοπικό επίπεδο. Όμως, αφενός η περιορισμένη χρονική διάρκεια και δεδομένη ξενοδοχειακή υποδομή, δεν είναι αρκετά ώστε να επιφέρουν ιδιαίτερα θετικές επιδράσεις στην τοπική οικονομία. Ενέργειες όπως συνεργασίες με τα Τμήματα Εικαστικών & Εφαρμοσμένων Τεχνών και Βιομηχανικού Σχεδιασμού του Πανεπιστημίου και του ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας αντίστοιχα, με την Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδας και άλλους σημαντικούς δημόσιους και ιδιωτικούς πολιτιστικούς οργανισμούς, μια σειρά από μεμονωμένες δράσεις και εκδηλώσεις, με στόχο την πολιτιστική πολυμορφία, αποδεικνύουν τη βούληση του Δήμου για την ανάπτυξη του πολιτισμού και της δημιουργικής βιομηχανίας στην περιοχή και μία βιώσιμη, καινοτόμο αστική ανάπτυξη, χωρίς αποκλεισμούς. Ενδεικτικά αναφέρεται η ένταξη του ποντιακού εθίμου των Μωμόγερων στον παγκόσμιο κατάλογο άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO. Η προώθηση σημαντικών ηθών και εθίμων, πάνω στα οποία στηρίχθηκε κατά το παρελθόν το τουριστικό παρελθόν του Δήμου (κοζανίτικη Αποκριά, Μωμόγεροι, Λαζαρίνες, κ.λπ.) είναι συνεχώς ζητούμενα και μπορούν να επιδεχθούν ανανεώσεις, βελτιώσεις.
Οι δράσεις που εγκρίθηκαν
Πρωτογενές Υλικό
Συμμετοχή σε Τουριστικές Εκθέσεις
Παραγωγή Έντυπου Υλικού Τουριστικής Προβολής
Διαδικτυακές εφαρμογές
Προωθητικό Υλικό
Ανατύπωση έντυπου τουριστικού υλικού
Αναμνηστικά
Διαφημιστική καμπάνια στον έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο
Πληροφοριακές Πινακίδες
Εκδηλώσεις Δημοσιότητας και δημοσίων σχέσεων
Ανάδειξη και προβολή πεζοπορικών και ορειβατικών μονοπατιών
Καλλιέργεια τουριστικής συνείδησης

Μοιραστείτε την είδηση