Τι «τρέχει» με τις διακοπές της τηλεθέρμανσης στην Κοζάνη

5 Min Read

Διευκρινίσεις από τον Πρόεδρο της ΔΕΥΑΚ Παναγιώτη Ματιάκη στο Δημοτικό Συμβούλιο

Ο Πρόεδρος της ΔΕΥΑΚ, Παναγιώτης Ματιάκης, εξήγησε το λόγο για τον οποίο διακόπηκε η τηλεθέρμανση στην Κοζάνη το περασμένο Σαββατοκύριακο, κατά τη διάρκεια του Δημοτικού Συμβουλίου της Δευτέρας. Σύμφωνα με τον κ. Ματιάκη, υπήρξαν προβλήματα στις μονάδες 3, 4 και 5 του ΑΗΣ Αγ. Δημητρίου, με αποτέλεσμα να τεθούν εκτός λειτουργίας και οι τρεις μονάδες σε διαφορετικές χρονικές στιγμές. Αυτή η βλάβη είχε ως συνέπεια τη διακοπή της τηλεθέρμανσης στην πόλη.

- Advertisement -
Ad image
- Advertisement -
Ad image

Ο κ. Ματιάκης εξήγησε ότι η παροχή θερμικής ενέργειας ξεκίνησε από την 5η μονάδα του ΑΗΣ Αγ. Δημητρίου, όμως το βράδυ της Παρασκευής παρουσιάστηκε πρόβλημα και ενεργοποιήθηκε η 3η μονάδα. Το Σάββατο, το σύστημα εναλλακτών της 3ης μονάδας παρουσίασε βλάβη, και έτσι το πρωί της Κυριακής μπήκε σε λειτουργία η 4η μονάδα. Ο κ. Ματιάκης, πρόσθεσε ότι τα προβλήματα εντοπίστηκαν εγκαίρως και διαβεβαίωσε ότι δεν αναμένονται σοβαρά προβλήματα στο μέλλον. Όσον αφορά τη βλάβη στην 5η μονάδα, διευκρίνισε ότι δεν είναι σοβαρή και αφορά το λεβητοστάσιο.

Ο κ. Ματιάκης επεσήμανε επίσης ότι η ΔΕΗ είναι υποχρεωμένη να παράσχει θερμική ενέργεια έως τη λήξη της σύμβασης, όπως αναφέρεται στη συμπληρωματική σύμβαση. «Και οι τρεις μονάδες είναι στη διάθεσή της τηλεθέρμανσης», υπογράμμισε.

Η επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης, Τίνα Κουζιάκη, ζήτησε διευκρινίσεις για τις εγγυήσεις ότι οι μονάδες του ΑΗΣ Αγ. Δημητρίου δεν θα ξαναβγούν εκτός λειτουργίας και δεν θα «παγώσει» ξανά η πόλη, δεδομένων των χαμηλών θερμοκρασιών. «Λογικά η συντήρηση που έπρεπε να γίνει το προηγούμενο διάστημα, ενδεχομένως, δεν έγινε και παρουσιάστηκαν προβλήματα. Η 5η μονάδα είναι αυτή που μπαίνει πρώτη στο σύστημα. Και οι τρεις μονάδες είναι αυτές που θα καλύπτουν την τηλεθέρμανση Κοζάνης, ότι και να συμβεί, κάτι το οποίο δεν γινόταν τα προηγούμενα χρόνια», ανέφερε ο Δήμαρχος Κοζάνης, Γιάννης Κοκκαλιάρης. Ο ίδιος εξέφρασε την ελπίδα να μην υπάρξει καμία ζημιά στις μονάδες, μέχρι να ολοκληρωθούν τα έργα διασύνδεσης και να αλλάξει το μοντέλο τροφοδοσίας της τηλεθέρμανσης στην Κοζάνη, την Πτολεμαΐδα και το Αμύνταιο.

Ο κ. Κοκκαλιάρης ανέφερε ότι έως ότου γίνει η διασύνδεση, θα παραμείνει σε επικοινωνία με τη ΔΕΗ προκειμένου να εξασφαλιστεί η συνεχής παροχή θερμικής ενέργειας. «Θέλουμε να υπάρχουν δύο μονάδες σε λειτουργία που να μπορούν να δουλεύουν με χαμηλό φορτίο και με αυτή τη λογική να μη μείνει η πόλη της Κοζάνης χωρίς τηλεθέρμανση», υπογράμμισε, προσθέτοντας ότι η ΔΕΗ θα πρέπει να επιτρέψει την ταυτόχρονη λειτουργία δύο μονάδων, προκειμένου να μη χαθεί πολύτιμος χρόνος σε περίπτωση βλάβης.

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής της παράταξης «Ενότητα», Λάζαρος Μαλούτας, διευκρίνισε ότι η παροχή θερμικής ενέργειας από τη ΔΕΗ προς τη ΔΕΥΑΚ γινόταν πάντα από τις μονάδες 3, 4 και 5, χωρίς διάκριση, ανάλογα με το σχεδιασμό της ΔΕΗ ή του ΑΔΜΗΕ. «Δεν υπήρχε καμία διάκριση αν θα μπει η μία ή η άλλη», σημείωσε ο κ. Μαλούτας.

Απαντώντας στην ερώτηση της κ. Κουζιάκη για τις εγγυήσεις που ανέφερε ο κ. Ματιάκης, ο κ. Μαλούτας τόνισε ότι δεν υπάρχουν εγγυήσεις, καθώς οι μονάδες 3 και 4 είναι 40 ετών και έχουν υποστεί μεγάλη φθορά λόγω της εντατικής λειτουργίας τους τα τελευταία χρόνια. «Αν ανατρέξετε στο τι γινόταν τα τελευταία χρόνια, είναι μαθηματικά βέβαιο ότι θα πεταχτούν έξω γιατί θα παρουσιάσουν κάποια προβλήματα. Ευχόμαστε να είναι τα λιγότερα δυνατά για να μην ταλαιπωρηθούμε», υπογράμμισε ο κ. Μαλούτας.

Επιπλέον, ο δημοτικός σύμβουλος Λευτέρης Ιωαννίδης ανέφερε ότι οι λόγοι για τους οποίους οι μονάδες θα μπορούσαν να βγουν εκτός λειτουργίας στο μέλλον δεν περιορίζονται μόνο στην παλαιότητά τους, αλλά και στο υψηλό μεταβλητό κόστος λειτουργίας τους. «Αυτές οι μονάδες έχουν πλέον ένα πολύ υψηλό μεταβλητό κόστος λειτουργίας και ο τρόπος με τον οποίο καμιά φορά μπαίνουν στο σύστημα, είναι αρκετά ανορθόδοξος προκειμένου να έχει η τηλεθέρμανση παροχή θερμικής ενέργειας», σημείωσε, προσθέτοντας ότι οι δυσκολίες μπορεί να προκύψουν όταν η παραγωγή από ΑΠΕ είναι υψηλή, γεγονός που ενδέχεται να επηρεάσει την ενεργειακή τους συμμετοχή στο σύστημα. «Σε μια καιρική συνθήκη όπου έχουμε πολύ υψηλή παραγωγή και παροχή από ΑΠΕ, μπορεί να υπάρξουν και άλλοι λόγοι για τους οποίους μπορεί να βγουν εκτός αυτές οι μονάδες. Και αυτοί έχουν να κάνουν με το γεγονός ότι το ηλεκτρικό σύστημα λειτουργεί με έναν τρόπο, όπου οι ακριβότερες δεν μπαίνουν εύκολα στο σύστημα» κατέληξε ο κ. Ιωαννίδης.

Θένια Βασιλειάδουwww.xronos-kozanis.gr

Μοιραστείτε την είδηση