Τι ζητούν οι δήμοι ενόψει του Συνεδρίου της ΚΕΔΕ που θα γίνει στα Ιωάννινα

4 Min Read

Για τις προτάσεις της ενόψει του ετήσιου τακτικού συνεδρίου της ΚΕΔΕ που θα πραγματοποιηθεί στις 30 Νοεμβρίου και 1 Δεκεμβρίου 2017 στα Ιωάννινα, συνεδρίασε το διοικητικό συμβούλιο της ΠΕΔ Δυτικής Μακεδονίας.
Τα προβλήματα των δήμων όμως τα περιορισμένα οικονομικά, οι λειτουργικές δαπάνες, τα κοινωνικά θέματα, αλλά και επί μέρους, όπως η αλλαγή του εκλογικού νόμου, και ζητήματα καθημερινότητας όπως λαϊκές αγορές, αδέσποτα και παιδικές χαρές θα τεθούν από πλευράς ΠΕΔ Δυτικής Μακεδονίας στο επερχόμενο τακτικό συνέδριο της Κεντρικής Ένωσης Δήμων.
Όπως αναφέρει η ανακοίνωση της ΚΕΔΕ «η αυτοδιοίκηση για μια ακόμη χρονιά καλείται να σηκώσει το βάρος της επίτευξης δημοσιονομικών πλεονασμάτων, όταν το υπόλοιπο Κράτος εξακολουθεί να παράγει ελλείμματα. Και το 2018, η Τ.Α. καλείται να εμφανίσει τεράστια πλεονάσματα, (σύμφωνα με τον ΚΠ 2018, 342 εκατ. €), όταν όλοι γνωρίζουν ότι οι Δήμοι λειτουργούν στα όρια τους.
Είναι χαρακτηριστικό ότι ενώ οι ΚΑΠ σε σχέση με τις προβλέψεις του ΜΠΔΣ, μειώθηκαν κατά 126 εκατ. € και το κόστος μισθοδοσίας αναμένεται να αυξηθεί κατά 68 εκατ. €, τα αντίστοιχα πλεονάσματα προβλέπεται να μειωθούν μόνο κατά 56 εκατ. €.
Οι Δήμοι καλούνται να λειτουργήσουν δομές και να προσφέρουν υπηρεσίες στους πολίτες χωρίς να διαθέτουν τους απαραίτητους πόρους, με δεδομένο ότι έχει γίνει περικοπή κατά 65% στη χρηματοδότησή της από το Κεντρικό Κράτος τα τελευταία οκτώ χρόνια.
Μεγάλος «χαμένος» είναι οι δαπάνες για επενδύσεις της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, που προβλέπεται να μειωθούν κατά 335 εκατ. €. Τονίζουμε ότι σε όλη την Ευρώπη συζητούν για τον αναπτυξιακό ρόλο των τοπικών δημόσιων επενδύσεων και ότι το ζητούμενο στη χώρα μας είναι η ανάκαμψη και ανάπτυξη, που όμως δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί χωρίς επενδύσεις.
Είναι προς τη θετική κατεύθυνση το γεγονός ότι οι προβλεπόμενοι ΚΑΠ για το 2018 είναι κατά 4,63% μεγαλύτεροι από τις εκτιμήσεις υλοποίησης του 2017, 4,01% μεγαλύτεροι από τις προβλέψεις του Προϋπολογισμού του 2017, αλλά και 5,16% μικρότεροι από το 2016. Η διαφορά μεταξύ 2016-2018 οφείλεται κατά κύριο λόγο στη μη απόδοση της νέας γενιάς παρακρατηθέντων.
Επίσης, οι προβλέψεις για τους ΚΑΠ της συνολικής Τοπικής Αυτοδιοίκησης, σε σχέση με τα εγγεγραμμένα κονδύλια στο Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2018-2021, είναι κατά 126 εκατ. € μικρότερες.
Υπενθυμίζεται ότι οι δήμοι δεν διεκδικούν αυξήσεις. Απαιτούν:
την εφαρμογή του Συντάγματος και του Ν. 3852/2010
Ο διάλογος για τη νέα γενιά παρακρατηθέντων να ξεκινήσει και να ολοκληρωθεί σύντομα
Να μην υπάρξει καμία περαιτέρω μείωση των ΚΑΠ, ακόμα και από τους «τσεκουρεμένους» πόρους του ΜΠΔ.
Να υπάρξει γενναία αύξηση της ΣΑΤΑ
Να αποδοθούν στους Δήμους οι πόροι που τους αφαιρέθηκαν με αποφάσεις του Κεντρικού Κράτους τα προηγούμενα χρόνια.
Τι δήλωσε η αντιπρόεδρος της ΠΕΔ Β. Βρυζίδου
«Οι θέσεις μας είναι ταυτόσημες με την ΚΕΔΕ σε πολλά και καίρια ζητήματα. Τα πολυσυζητημένα και επαναλαμβανόμενα ζητήματα ισχυροποιήθηκαν με επιχειρήματα και θα πάμε σε τακτικό συνέδριο για να διεκδικήσουμε καταρχήν αυτοτέλεια στα οικονομικά των δήμων. Επίσης, διεκδικούμε να υπάρχουν πόροι για κάθε αρμοδιότητα. Να δοθεί μέριμνα και προσοχή στις λειτουργίες των δήμων και στις κοινωνικές δομές, γιατί είναι κοντά στον πολίτη και σήμερα υπάρχουν αυξημένα κοινωνικά προβλήματα προκειμένου να στηρίξουμε τον κόσμο. Επίσης, πολλά προβλήματα, όπως με τις λαϊκές αγορές, θέματα διαχείρισης αδέσποτων, με τις παιδικές χαρές και το θέμα των οικονομικών. Τα ζητήματα συζητήθηκαν στο παρελθόν και θα τεθούν εκ νέου στο τακτικό συνέδριο της ΚΕΔΕ που θα γίνει 30/11 και 1-2/12 2017 στα Ιωάννινα», δήλωσε η αντιπρόεδρος της ΠΕΔ Παρασκευή Βρυζίδου.
Υπάρχει πάντως διάχυτη η εντύπωση ότι σε διαφορετική περίπτωση θα υπάρξουν δυσλειτουργίες.

Μοιραστείτε την είδηση