Τιμές καυσίμων: ανεβαίνουν άμεσα αλλά πέφτουν με χρονοκαθυστέρηση

3 Min Read

«Χρονοκαθυστέρηση στην άνοδο των τιμών» αναφέρουν οι πρατηριούχοι

Για «χρονοκαθυστέρηση μόνο στις περιπτώσεις ανόδου της τιμής των καυσίμων» απαντούν οι πρατηριούχοι, σε όσους λένε πως οι τιμές των καυσίμων ανεβαίνουν άμεσα αλλά πέφτουν όσο το δυνατόν πιο αργά. Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Πρατηριούχων Εμπόρων Καυσίμων με ανακοίνωσή της το πρωί της Πέμπτης 3 Αυγούστου 2023, μιλά για «χρονοκαθυστέρηση αυξήσεων» και παραθέτει στοιχεία του υπουργείου Ανάπτυξης για να επιβεβαιώσουν πως οι αυξήσεις δεν γίνονται άμεσα.

- Advertisement -

«Επειδή κυκλοφορούν σχόλια, ιδίως όταν σημειώνεται αύξηση τιμών όπως το τελευταίο διάστημα, ότι δήθεν ο κλάδος μας ευθύνεται για την γρήγορη άνοδο στην αύξηση των καυσίμων, προς ορθή ενημέρωση των πολιτών, παραθέτουμε τον ακόλουθο πίνακα με επίσημα πρόσφατα στοιχεία που αντλήθηκαν από το υπουργείο Ανάπτυξης για να αποτυπώσουμε δείγμα των ρυθμών προσαρμογής» αναφέρει η ΠΟΠΕΚ.

Σύμφωνα με αυτά (εικόνα 1), η διαφορά στην μέση τιμή της απλής αμόλυβδης στο πρατήριο από 30.6.23 μέχρι 1/8/23 ήταν 9 λεπτά το λίτρο όταν η διαφορά στην ίδια κατηγορία καύσιμου στην τιμή διυλιστηρίου την ίδια περίοδο ήταν 11 λεπτά/λίτρο. Όσον αφορά στο πετρέλαιο κίνησης, η διαφορά στην μέση τιμή στο πρατήριο ήταν 8,8 λεπτά/λίτρο και στο διυλιστήριο 13,8 λεπτά/λίτρο.

Εικόνα 1. Ο πίνακας τιμών που έδωσε στη δημοσιότητα η ΠΟΠΕΚ

«Με την παραπάνω συσχέτιση της μηνιαία ανόδου τιμών αμόλυβδης και πετρελαίου κίνησης σε περίοδο αυξήσεων αποδεικνύεται σαφώς για άλλη μια φορά ότι, η αγορά στα πρατήρια καυσίμων λειτουργεί με χρονοκαθυστέρηση και όχι συντονισμένα με τις διυλιστηριακές τιμές. Τα πρατήρια διαμορφώνουν διαχρονικά τις λιανικές τιμές τους με χρονοκαθυστέρηση στην άνοδο και στην πτώση διότι έτσι επιτάσσουν οι κανόνες της ανταγωνιστικής αγοράς και όποιος αμερόληπτος παρακολουθεί την αγορά θα αντιληφθεί ότι στο σύνολο η καθυστέρηση της ανόδου των τιμών είναι μεγαλύτερη από την πτώση και μάλιστα μερικές φορές απορροφάται η άνοδος όταν οι τιμές γυρίσουν χαμηλά σε σύντομο χρονικό διάστημα. Ο κλάδος μας άδικα κατηγορείται ενώ εξακολουθεί να υπερμάχεται για την νόμιμη λειτουργία της αγοράς. Ασφαλώς το μείζον μέλημα του κράτους πρέπει να είναι η νόμιμη διακίνηση των καυσίμων και η εξάλειψη της παραβατικότητας, που επιβαρύνει πολλαπλώς τον καταναλωτή, το κράτος και τους οικογενειάρχες πρατηριούχους» καταλήγει η ανακοίνωση της ΠΟΠΕΚ.

Όλγα Τουφεγγοπούλουwww.xronos-kozanis.gr

Μοιραστείτε την είδηση