Τιμή για την δημοσιογραφία της Δυτικής Μακεδονίας η βράβευση του Μάκη Νασιάδη της ΕΡΤ Κοζάνης από το Ίδρυμα Μπότση

3 Min Read

Τον δημοσιογράφο και προϊστάμενο της ΕΡΤ Κοζάνης Μάκη Νασιάδη, τίμησε το Ίδρυμα Μπότση το βράδυ της Πέμπτης για την κάλυψη και έρευνα που έκανε για την πανδημία στην περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας. Ο Μάκης Νασιάδης μέσα από την λεπτομερή καθημερινή έρευνα που έκανε, κατάφερε να καταγράψει με μεγάλη ακρίβεια την εικόνα των κρουσμάτων κορωνοϊού και σε ορισμένες περιπτώσεις παρουσίασε στοιχεία που δεν διέθετε ούτε ο ΕΟΔΥ.

- Advertisement -

Όλα ξεκίνησαν τον Ιούνιο του 2020 όταν υπήρξε έξαρση κρουσμάτων στη Βέροια και κλήθηκε να καλύψει το θέμα για λογαριασμό της ΕΡΤ. Εκεί παρατήρησε ένα έλλειμμα στην πληροφόρηση και στην δημοσιοποίηση των στοιχείων κρουσμάτων. Αποφάσισε λοιπόν να αναζητήσει διαφορετικές πηγές και έτσι ξεκίνησε την πρώτη του καταγραφή στην περιφερειακή ενότητα Ημαθίας. «Μέσα από εκεί άρχισα να βρίσκω και στοιχεία για τη Δυτική Μακεδονία, για τους Δήμους μας κλπ. Στην αρχή τα κατέγραφα σε ένα χαρτί ακόμη και σε χαρτοπετσέτες προκειμένου να μην χάσω την ευκαιρία να καταγράψω την πληροφορία» αναφέρει χαρακτηριστικά. 

Δυο μήνες μετά ξεκίνησε την ηλεκτρονική καταγραφή σε υπολογιστικό φύλλο του Excel και μέσα στον Σεπτέμβριο ξεκίνησε η εξαγωγή των πρώτων αποτελεσμάτων. «Ήθελα να έχω μια συνολική εικόνα με στατιστικά για να ξέρω τι έγινε» λέει ο Μάκης και μέσα από τους μαθηματικούς τύπους που χρησιμοποιούσε στο πρόγραμμα έβλεπε την «έκρηξη» κρουσμάτων και μπόρεσε να προβλέψει το λοκντάουν που ήρθε τον Οκτώβρη. «Η βράβευση από το ίδρυμα Μπότση ήταν μια δικαίωση για εμένα, την ΕΡΤ Κοζάνης και το ertnews γιατί ήταν μια τεράστια δουλειά που ανταμείφθηκε” τονίζει ο ίδιος.

Την σχετική αίτηση για συμμετοχή στα βραβεία, την έκανε μετά από προτροπή του δημοσιογράφου του ΑΠΕ – ΜΠΕ Σπύρου Κουταβά, ο οποίος και χορήγησε και μια από τις δυο συστατικές επιστολές που απαιτούνταν. Την δεύτερη την χορήγησε ο Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Κοζάνης Χάρης Τσεβεκίδης. 

«Αυτό που θέλω να επισημάνω είναι ότι δεν είμαι ούτε στατιστικολόγος, ούτε λοιμωξιολόγος. Προσέγγιζα πάντα δημοσιογραφικά την καταγραφή των κρουσμάτων» τόνισε ο κ. Νασιάδης, περιγράφοντας αναλυτικά την ματιά του στην έρευνα που ανέδειξε μέσα από επιστημονικούς δείκτες. Ανέφερε επίσης ότι η δουλειά του αξιοποιήθηκε από τα τοπικά μέσα μαζικής ενημέρωσης και τους τοπικούς φορείς. «Είναι ένα εργαλείο το οποίο εγώ θα ήθελα να το έχω, να αντλώ στοιχεία από εκεί και να κάνω ρεπορτάζ» λέει χαρακτηριστικά. 

Στην εκδήλωση της απονομής των βραβείων του Ιδρύματος Μπότση από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, συναντήθηκε με τον συνάδελφό του Πάνο Σόμπολο, με τα λόγια του οποίου έκλεισε την συνέντευξή μας: «Δεν πρέπει να παίρνουν τα μυαλά μας αέρα. Η δουλειά μας, είναι το μόνο εργαλείο».

Θένια Βασιλειάδου www.xronos-kozanis.gr

Μοιραστείτε την είδηση