Τιμήθηκε η Μικρασιάτισσα μάνα και ο Ερυθρός Σταυρός από Δήμο και Μικρασιάτες

3 Min Read

Εκδήλωση με αφορμή τη γιορτή της μητέρας και την Παγκόσμια ημέρα Ερυθρού Σταυρού και Ερυθράς Ημισελήνου, στο πλαίσιο των 100 χρόνων μνήμης Προσφυγικού Ελληνισμού, συνδιοργάνωσαν την περασμένη Κυριακή ο Δήμος Κοζάνης και ο Μικρασιατικός Σύλλογος Π.Ε. Κοζάνης στο Κοβεντάρειο.

- Advertisement -

Η Φωτεινή Καμίτα, πρόεδρος του Μικρασιατικού Συλλόγου Π.Ε. Κοζάνης, ανέφερε πως η επιλογή να τιμηθεί η Μικρασιάτισσα μάνα έγινε για να γιορταστεί η ημέρα της μητέρας και τα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική καταστροφή. «Θελήσαμε ως απόγονοι αυτών των ανθρώπων που ευργετήθηκαν από τον Ερυθρό Σταυρό, να τιμήσουμε τους Ερυθροσταυρίτες μας. Όλοι ξέρουμε το έργο που προσφέρει ο Ερυθρός Σταυρός και εμείς ειδικότερα είχαμε ένα βαρύ χρέος, γιατί απάλυναν τον πόνο βασανισμένων ανθρώπων της Μικράς Ασίας με τις αναζητήσεις μέσω του Ερυθρού Σταυρού, βοηθώντας να βρεθούν ξανά οι οικογένειες μεταξύ τους» τόνισε.

Η ψυχολόγος Σοφία Γεωργιάδου μίλησε για τη «Μικρασιάτισσα μάνα, φέρουσα και κληροδοτούσα το ψυχικό τραύμα του ξεριζωμού», αναλύοντας την ψυχολογική κατάσταση των γυναικών που ξεριζώθηκαν με την Καταστροφή κι έφτασαν πολύπαθες και βασανισμένες, με τα παιδιά τους στην αγκαλιά, στους νέους τόπους διαμονής τους. «Είμαστε εδώ για να τιμήσουμε την πρόσφυγα μάνα, αυτή που τραυματίστηκε και κουβάλησε το τραύμα και το μετέφερε στα παιδιά της και τις επόμενες γενιές, σε μια προσπάθεια να το δούμε με το μάτι της ανθρώπινης εμπειρίας πια και όχι το ιστορικό και μόνο» τόνισε η κ. Γεωργιάδου.

«Το εθελοντικό έργο, η προσφορά και η δράση του Ερυθρού Σταυρού είναι γνωστό σε όλους μας, ειδικά τις ημέρες που διανύουμε με τους πολέμους. Είναι ένας φάρος ελπίδας και εκπληρώνουμε την ανθρωπιστική μας αποστολή στην κοινωνία. Εμείς, είμαστε εδώ και σε περιόδους ειρήνης και σε περιόδους πολέμου και ελπίζουμε να είμαστε άξιοι συνεχιστές αυτού του σπουδαίου έργου» είπε χαρακτηριστικά η Άννα Μαμάτσιου, αντιπρόεδρος του Τοπικού Τμήματος Κοζάνης του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού.

Ο Γιάννης Γκλαβίνας, δρ. Ιστορίας Α.Π.Θ και μέλος της ομάδας εργασίας του Δήμου Κοζάνης για τα 100 χρόνια Μνήμης Προσφυγικού Ελληνισμού, μίλησε για τον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό και τους Έλληνες αιχμαλώτους της Μικρασιατικής Καταστροφής, δίνοντας πληροφορίες για το έργο και τη δράση του.

Η συντονίστρια της ομάδας εργασίας του Δήμου Κοζάνης για τα 100 χρόνια μνήμης Προσφυγικού Ελληνισμού, Έφη Κατσόγιαννου – Τριανταφύλλου είπε χαρακτηριστικά πως «η Μικρασιάτισσα μάνα είναι αυτή που πέρασε τα πάντα, έφτασε μέχρι εδώ και αποτέλεσε την πηγή ζωής και τη συνέχεια μας».

Ακολούθησε η απονομή τιμητικής πλακέτας, από τον Δήμο Κοζάνης και τον Μικρασιατικό Σύλλογο Π.Ε Κοζάνης.

 

Χαιρετισμούς απηύθυναν η κυρία Νουλα Τουμπουλίδου, αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών και Μελετών του Δήμου Κοζάνης και το μέλος της ομάδας εργασίας του Δήμου Κοζάνης για τα 100 χρόνια Μνήμης Προσφυγικού Ελληνισμού Δημήτρης Καμαριάδης.

Θένια Βασιλειάδου www.xronos-kozanis.gr

Μοιραστείτε την είδηση