Τιμήθηκε η μνήμη του Γιάννη Καραχισαρίδη μέσα από το ΟνειρόDrama

5 Min Read

Την Κυριακή το απόγευμα στη γεμάτη αίθουσα του Ονειροdrama, τιμήθηκε η μνήμη του σπουδαίου καλλιτέχνη Γιάννη Καραχισαρίδη, μέσα από θεατρικούς μονολόγους του ίδιου, από ερασιτέχνες ηθοποιούς, τρία χρόνια μετά το θάνατο του, με τίτλο η «Κυριακή των Μονολόγων».

Ο Γιάννης Καραχισαρίδης ήταν ένας σημαντικός θεατράνθρωπος  για τα θεατρικά δρώμενα της χώρας, αλλά και για την πόλη μας, που επί σειρά ετών, ως Καλλιτεχνικός Διευθυντής του ΔΗΠΕΘΕ Κοζάνης, προσέφερε πάρα πολλά. Διεύρυνε και καλλιέργησε το κοινό της πόλης και βοήθησε τα μικρά ερασιτεχνικά σχήματα να βρουν νέο τρόπο να δουλέψουν.

- Advertisement -

Πέρασαν τρία χρόνια από τότε που ο Γιάννης Καραχισαρίδης “έφυγε” σαν φυσική παρουσία. Δεν έφυγε όμως ποτέ από τη σκέψη των ανθρώπων που τον είχαν γνωρίσει είτε προσωπικά είτε μέσα από τα έργα του. Ζει μέσα από τη δουλειά που έκανε στα καλλιτεχνικά δρώμενα της πόλης, ζει στο όραμα που ενέπνευσε στις ερασιτεχνικές ομάδες, ζει στην κληρονομιά που άφησε για το θέατρο, όχι για το θέατρο σαν παρουσίαση έργων που προβάλλουν τον καλλιτέχνη αλλά για το θέατρο που απευθύνεται στον κόσμο που παρακολουθεί, που τον κάνει να σκέφτεται και να νιώθει.

Στην “Κυριακή των μονολόγων”, παρουσιάστηκαν στο κοινό οι εξής θεατρικοί μονόλογοι, ως ελάχιστος φόρος τιμής στον αγαπημένο και σπουδαίο Γιάννη Καραχισαρίδη.

  • Αμάντα  (Γυάλινος κόσμος), συγγραφέας: Τενεσί Ουίλιαμς, σκηνοθέτις : Βίλια Χατζοπούλου. κίνηση-προετοιμασία: Φώφη Ζαγορίτου, ερμηνεία: Φωτεινή Γούλκα.
  • Το Ραφτάδικο, συγγραφέας: Ζαν-Κλωντ Γκραμπέρ, σκηνοθέτις: Βίλια Χατζοπούλου, κίνηση-προετοιμασία: Φώφη Ζαγορίτου, ερμηνεία: Χάρης Σισμανίδης.
  • Τα ρούχα στη ντουλάπα, συγγραφέας: Γιώργος Δουλγέρογλου, ερμηνεία: Διονύσης Καρολίδης, φωνή: Εύα Δουλγέρογλου.
  • Το Σπίτι, συγγραφέας: Σταύρος Παρχαρίδης, σκηνοθέτης: Γιώργος Λεπίδας, ερμηνεία: Γιάννα Παπαδημητρίου. 
  • Τρόμος και αθλιότητα του Γ΄Ραιχ (Η ΕΒΡΑΙΑ), συγγραφέας: Μπέρτολ Μπρέχτ, σκηνοθέτης: Πάνος Νάκος, επιμέλεια κοστουμιών: Αλεξιάννα Παπαδοπούλου-Νάνσυ Χαρίση, μακιγιάζ: Νάνσυ Χαρίση, ερμηνεία: Αλεξιάννα Παπαδοπούλου.

Το πρόγραμμα παρουσίασε ο Κώστας Καρανάτσιος ο οποίος είχε και την επιμέλεια του. Το βιογραφικό του Γιάννη Καραχισαρίδη διάβασε ο Γιώτης Βασιλειάδης. Στα φώτα ήταν ο Γιώργος Καραγιαννίδης και στον ήχο ο Λεωνίδας Κωνσταντινίδης. Το πρόγραμμα και το μπάνερ επιμελήθηκε ο Γιάννης Παγκίδης. 

«Με αυτή την εκδήλωση θέλαμε να τιμήσουμε ένα σπουδαίο άνθρωπο και καλλιτέχνη που δραστηριοποιήθηκε στην πόλη μας, έναν άνθρωπο ο οποίος στήριξε πάρα πολύ τις ερασιτεχνικές θεατρικές ομάδες της πόλης αλλά και πολλούς από εμάς προσωπικά, δίνοντας μας βήμα στη σκηνή του ΔΗΠΕΘΕ για να δημιουργήσουμε» ανέφερε ο Κώστας Καρανάτσιος, μέλος της θεατρικής ομάδας Ονειροdrama, σημειώνοντας πως θέλουν να το κάνουν θεσμό και να τιμούν τον Γιάννη Καραχισαρίδη κάθε χρόνο. 

Κώστας Καρανάτσιος, μέλος της θεατρικής ομάδας Ονειροdrama

Λίγα λόγια για το Γιάννη Καραχισαρίδη

Ήταν πτυχιούχος του Οικονομικού Τμήματος της Νομικής Σχολής Αθηνών. Σπούδασε θέατρο στις σχολές του Πέλου Κατσέλη και του Λεωνίδα Τριβιζά. Σκηνοθέτησε περίπου 70 θεατρικές παραστάσεις και 6 όπερες, στις κρατικές σκηνές, στα περισσότερα ΔΗΠΕΘΕ και στο ελεύθερο θέατρο. Ειδικεύτηκε στο πολιτιστικό μάνατζμεντ. Εκτέλεσε χρέη γενικού διευθυντή του Ελληνικού Φεστιβάλ (2001-2006), καλλιτεχνικού διευθυντή των ΔΗΠΕΘΕ Βέροιας (1993-2002) και Κοζάνης (2007-2014), εκτελεστικού διευθυντή των Παγκόσμιων Αγώνων Special Olympics (2010). Ενώ από το 1976 συνεργάστηκε με το Εθνικό Θέατρο, την Εθνική Λυρική Σκηνή, το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, Δημοτικά Περιφερειακά Θέατρα και ελεύθερους θιάσους σε έργα Αριστοφάνη, Σαίξπηρ, Γκολντόνι, Μολιέρου, Λόρκα, Ντάριο Φο, Ξενόπουλου, Κορρέ, Κορομηλά κ.ά. Το καλοκαίρι του 1977 υπέγραψε τη σκηνοθεσία στις «Φοίνισσες» του Ευριπίδη με την Άννα Συνοδινού, στο αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου. Την άνοιξη του 2000 οργάνωσε και σκηνοθέτησε τη συμπαραγωγή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος και του ΔΗΠΕΘΕ Βέροιας με την αγγλόφωνη παράσταση «Follow the fellow who follows a dream>>. Έγραψε σενάρια και σειρές και σκηνοθέτησε ντοκιμαντέρ για την τηλεόραση. Δημοσίευσε άρθρα με θεωρητικές αναλύσεις για το θέατρο σε λογοτεχνικά περιοδικά.

Ένα δείγμα της δουλειάς του στο θέατρο είναι οι παραστάσεις Γουρούνι στο σακί (2017), 8 γυναίκες κατηγορούνται (2018), Εξκάλιμπερ: Οι Ιππότες της Στρογγυλής Τραπέζης (2000), Ποιος φοβάται τη Μάρθα και τον Τζωρτζ (2016).

Θένια Βασιλειάδου

Μοιραστείτε την είδηση