Την Άννα Ντέντα και την προσωπική της βοηθό επισκέφθηκε ο Πρωθυπουργός

5 Min Read

Σε ισχύ το πρόγραμμα «ανάσα» για τα ΑμεΑ

Την παραολυμπιονίκη και παγκόσμια πρωταθλήτρια στο μπότσια Άννα Ντέντα, η οποία έχει ενταχθεί στο πρόγραμμα «Προσωπικός Βοηθός», επισκέφθηκε το πρωί της Μ. Τρίτης στο σπίτι της ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Η Άννα Ντέντα, είναι φοιτήτρια του Τμήματος Ψυχολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και κατέκτησε το χάλκινο μετάλλιο μαζί με τους Γιώργο Πολυχρονίδη και Αναστασία Πυργιώτη, στα μικτά ζευγάρια BC3 του μπότσια στους Παραολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο. Στο ενεργητικό της έχει 14 μετάλλια σε διεθνείς διοργανώσεις.

- Advertisement -

«Το πρόγραμμα του “Προσωπικού Βοηθού” ήταν μια ανάσα. Για εμένα είναι κάτι το εξωπραγματικό, γιατί η μητέρα μου ταλαιπωριόταν τόσα χρόνια» είπε η αθλήτρια στον Πρωθυπουργό. Το πρόγραμμα του «Προσωπικού Βοηθού» των ΑμεΑ έχει ως στόχο την ένταξη των αναπήρων, που το μπορούν και το επιθυμούν, στην κοινωνική και οικονομική ζωή. Είναι ένα παλαιό αίτημα του αναπηρικού κινήματος το οποίο ξεκινάει πλέον να γίνεται πραγματικότητα. Ο Προσωπικός Βοηθός καθοδηγείται από το άτομο με αναπηρία και το υποστηρίζει σ’ ένα ευρύ φάσμα δραστηριοτήτων που δε μπορεί να εκτελέσει αυτόνομα, λόγω των λειτουργικών του περιορισμών. Συμβάλλει στην πρόληψη και την αποτροπή της ιδρυματοποίησης και της απομόνωσης, είτε αυτή λαμβάνει χώρα σε κλειστές δομές, είτε ακόμη και μέσα στα σπίτια και προάγει την ισότιμη συμμετοχή του ανάπηρου ατόμου σε όλες τις εκφάνσεις της κοινωνικής και οικονομικής δραστηριότητας, χωρίς διακρίσεις και αποκλεισμούς.

«Χαίρομαι πάρα πολύ που αυτό που είπαμε το κάναμε πράξη. Και έχεις την προσωπική σου βοηθό και χαίρομαι που βλέπω ήδη ότι έχετε αναπτύξει μια πολύ ωραία σχέση. Και ξέρω πόσο σημαντικό είναι αυτό για σένα και για χιλιάδες άτομα με αναπηρία που χρειάζονται αυτή τη βοήθεια, αλλά όχι μόνο για σας, κυρίως για την οικογένειά σας. Να μπορέσει και η μητέρα σου να ξεκουραστεί λίγο περισσότερο, να αισθάνεται ότι υπάρχει κάποιος άνθρωπος άλλος που σε αγαπάει και σε φροντίζει και είναι πολύ σημαντική ανακούφιση για να μπορείς να κάνεις κι εσύ πολλά περισσότερα πράγματα», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ως «ανάσα» χαρακτήρισε το πρόγραμμα και η μητέρα της Άννας Ντέντα: «Η έννοια των γονιών αυτή είναι. Δηλαδή θα “φύγουμε” κάποια στιγμή και τι θα γίνει με τα παιδιά μας; Οπότε αυτό, ναι, ήταν μια ανάσα για εμάς, για τους γονείς και να μπορούμε να φτιάξουμε και ένα φαγητό της προκοπής το μεσημέρι. Γιατί πάντα μαγειρεύαμε από το βράδυ γιατί φεύγαμε πρωί, πρωί για προπόνηση, και τώρα εντάξει», ανέφερε η μητέρα της Άννας.

«Είναι μεγάλη χαρά που ξεκινάει το πρόγραμμα. Έχουμε ακόμα δουλειά βέβαια, θέλουμε να το επεκτείνουμε για ακόμα 1.000 άτομα στην περιφέρεια. Ξεκινάμε με τα πρώτα 1.000 στην Αθήνα. Θέλω να θυμίσω ότι το πρόγραμμα πιλοτικά χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης. Το λέω διότι είναι ένα πολύ καλό παράδειγμα του πώς ευρωπαϊκά χρήματα, τα οποία εξασφαλίσαμε για τη χώρα, τελικά έχουν ένα πολύ σημαντικό κοινωνικό αποτύπωμα. Και αντιμετωπίζουν ένα χρόνιο πρόβλημα το οποίο κανείς μέχρι σήμερα δεν είχε καταφέρει να λύσει», σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Τέλος, ο Πρωθυπουργός επισήμανε πως μια από τις δυσκολίες που διαπιστώθηκαν ήταν ότι ακόμα δεν υπάρχει τόσο μεγάλο ενδιαφέρον για υποψήφιους προσωπικούς βοηθούς και κάλεσε τους ενδιαφερόμενους να μη διστάσουν να δουν τα οφέλη της συγκεκριμένης εργασίας. Ο προσωπικός βοηθός, ο οποίος λαμβάνει ειδική επιμόρφωση στο πλαίσιο του προγράμματος, υποστηρίζει τον ωφελούμενο στην καθημερινότητά του με εξατομικευμένο τρόπο, ανάλογα με τις ανάγκες του. Παράλληλα, ανακουφίζεται η οικογένεια του ατόμου με αναπηρία, η οποία υπό διαφορετικές συνθήκες θα ήταν πλήρως επιφορτισμένη με την υποστήριξή του.

Οι επιλέξιμοι πολίτες αξιολογούνται από τριμελείς ειδικές επιτροπές, οι οποίες στελεχώνονται από κοινωνικούς λειτουργούς, εργοθεραπευτές, φυσιοθεραπευτές ή ψυχολόγους. Με βάση την κρίση των αξιολογητών, η οποία λαμβάνει υπόψη τις συνθήκες και τα χαρακτηριστικά κάθε υποψήφιου, εκδίδεται απόφαση η οποία απονέμει σε κάθε δικαιούχο χρηματικό ποσό και αντίστοιχες ώρες προσωπικής βοήθειας ανά μήνα, σύμφωνα με τις ανάγκες του. Οι προσωπικοί βοηθοί αμείβονται για την εργασία τους απευθείας από τον ΟΠΕΚΑ.

Οι ωφελούμενοι έχουν τη δυνατότητα, αφού περάσουν την αξιολόγηση, να αναζητήσουν εκπαιδευμένο προσωπικό βοηθό στην ειδική ηλεκτρονική πλατφόρμα όπου έχουν καταχωρηθεί οι ενδιαφερόμενοι.

Η καθολική εφαρμογή του «Προσωπικού Βοηθού» προγραμματίζεται για το 2025, με χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ, ενώ ο προϋπολογισμός της πιλοτικής υλοποίησης έχει ενταχθεί πλήρως στο Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

Δικαίωμα συμμετοχής στο πρόγραμμα έχουν ΑΜΕΑ ηλικίας 16 έως 65 ετών, ανεξαρτήτως κατηγορίας αναπηρίας, με πιστοποιημένο ποσοστό αναπηρίας ίσο ή μεγαλύτερο του 67%.

Μοιραστείτε την είδηση