Την διενέργεια ελέγχων για την προέλευση των γεωργικών προϊόντων στις Λαϊκές Αγορές ζητά ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Κοζάνης

7 Min Read

Την διενέργεια ελέγχων για την προέλευση των γεωργικών προϊόντων στις Λαϊκές Αγορές της Π.Ε. Κοζάνης ζήτησε μ’ επιστολή του προς τις αρμόδιες υπηρεσίες ο Αντιπεριφερειάρχης Κοζάνης Γρηγόρης Τσιούμαρης.
Πρόκειται για μεγάλες ποσότητες ντομάτας και πιπεριάς Φλωρίνης που τον τελευταίο καιρό εισάγονται από την Αλβανία, τα Σκόπια και την Τουρκία στην ελληνική αγορά και συγκεκριμένα στις λαχαναγορές της χώρας μας μέσω των Τελωνείων, οι οποίες έχουν καλλιεργηθεί χωρίς τους όρους που θέτει η Ε.Ε. , με φυτοφάρμακα τα οποία δεν ελέγχονται από την Ε.Ε., χωρίς σημάνσεις και τυποποίηση και στην συνέχεια «βαπτίζονται» στην ελληνική αγορά ως ελληνικά προϊόντα και καταλήγουν στα τελικά σημεία πώλησης να πωλούνται ως ελληνικής προέλευσης.
Το ζήτημα έθεσε στον Περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας Γιώργο Κασαπίδη ο Σύλλογος Παραγωγών Λαϊκών Αγορών Π.Ε. Κοζάνης κατά την επίσκεψή του στα Σέρβια στις 13 Σεπτεμβρίου, συνοδευόμενος από τον Αντιπεριφερειάρχη Κοζάνης Γρηγόρη Τσιούμαρη και τον εντεταλμένο σύμβουλό του Επιχειρηματικής Ανάπτυξης Μενέλαο Μακρυγιάννη.

Η επιστολή του Συλλόγου Παραγωγών Λαϊκών Αγορών Π.Ε. Κοζάνης έχει ως εξής:

Τον τελευταίο καιρό εισάγονται στην ελληνική αγορά και συγκεκριμένα στις λαχαναγορές της χώρας μας από τα Τελωνεία, μεγάλες ποσότητες ντομάτας και πιπεριάς Φλωρίνης από την Αλβανία, τα Σκόπια και την Τουρκία, οι οποίες έχουν καλλιεργηθεί χωρίς τους όρους που θέτει η Ε.Ε. και με φυτοφάρμακα τα οποία δεν ελέγχονται από την Ε.Ε., χωρίς σημάνσεις και τυποποίηση και στη συνέχεια «βαπτίζονται» στην ελληνική αγορά ως ελληνικές και καταλήγουν στα τελικά σημεία πώλησης να πωλούνται ως ελληνικής προέλευσης.
Παρατηρείται λοιπόν οι πάγκοι των λαϊκών αγορών όπως και της Δυτικής Μακεδονίας να γεμίζουν με «ελληνοποιημένες» ντομάτες και πιπεριές Φλωρίνης ξένης προέλευσης που πωλούνται στους καταναλωτές ως “ελληνική ντομάτα” και “ελληνική πιπεριά Φλωρίνης”.
Η «ελληνοποίηση» των προϊόντων γίνεται είτε στα αρχικά σημεία πώλησης π.χ. στις λαχαναγορές, είτε στα τελικά σημεία πώλησης π.χ. στις λαϊκές αγορές από τους εμπόρους λαϊκών αγορών. Να σημειωθεί ότι στις λαϊκές αγορές της Δυτικής Μακεδονίας έχει παρατηρηθεί αποδεδειγμένα ότι ακόμη και όταν τα εν λόγω κηπευτικά φέρουν την νόμιμη σήμανση προέλευσης στα τελάρα συσκευασίας εξακολουθούν να πωλούνται από τους πωλητές – εμπόρους της λαϊκής αγοράς στους καταναλωτές ως ελληνικά αποκρύπτοντας την προέλευσή τους.
Το μεγάλο ζήτημα λοιπόν που τίθεται δεν είναι η διάθεση της ντομάτας και πιπεριάς με «ετικέτα» ως χώρα προέλευσης τις γειτονικές μας χώρες, αλλά το σοβαρό φαινόμενο «ελληνοποίησης» τους σε βάρος των πιστοποιημένων προϊόντων που παράγονται σε περιοχές της Ελλάδας και συγκεκριμένα σε περιοχές της Δυτικής Μακεδονίας από τοπικούς παραγωγούς, εφόσον στα σημεία τελικής πώλησής τους δεν φαίνεται πουθενά προϊόν που να αναγράφει π.χ. «προέλευσης από την Αλβανία» και ο ανυποψίαστος καταναλωτής εξαπατάται αφού τελικά αγοράζει άλλο προϊόν από αυτό που σκόπιμα του πωλείται.
Το γεγονός αυτό είναι εις βάρος των αγροτών παραγωγών που παράγουν στην Περιφέρειά μας ποιοτική πιστοποιημένη ντομάτα και πιπεριά Φλωρίνης (μιας καλλιέργειας με μεγάλο κόστος) και εις όφελος αυτών που αισχροκερδούν, είτε είναι μεγαλέμποροι των κεντρικών λαχαναγορών της χώρας, είτε τοπικοί έμποροι οπωροκηπευτικών των λαϊκών αγορών της περιοχής μας, εκμεταλλευόμενοι τη χαμηλή τιμή αγοράς των εισαγόμενων και χωρίς ελέγχους εν λόγω προϊόντων και πωλώντας τους παράνομα ως ελληνικής προέλευσης, με αναντίστοιχη της ποιότητάς και της προέλευσής τους υψηλή τιμή.
Κατ’ επέκταση δε του παραπάνω φαινομένου η εισαγωγή οπωροκηπευτικών με μεγάλη υπολειμματικότητα επιβλαβών δραστικών ουσιών φυτοφαρμάκων θέτει σε κίνδυνο την δημόσια υγεία και συγκεκριμένα την υγεία του καταναλωτή που ανίδεος αγοράζει και καταναλώνει επιβλαβή και χαμηλής ποιότητας προϊόντα τρίτων χωρών λόγω των «ελληνοποιήσεων».
Για να σταματήσει λοιπόν το φαινόμενο αυτό απαιτούνται αρχικά αυστηροί φυτοϋγειονομικοί έλεγχοι αρχικά στα σύνορα της χώρας μας, αλλά κυρίως στα τοπικά τελικά σημεία πώλησης των λαϊκών αγορών ως προς την ταυτότητα του προϊόντος (σήμανση) που θα πρέπει να συνοδεύει το προϊόν έως το τελικό σημείο πώλησης, σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία (εφαρμογή του εκτελεστικού ΚΑΝ (ΕΚ) 543/2011 περί προδιαγραφών εμπορίας νωπών και μεταποιημένων οπωροκηπευτικών, καθώς και της Αγορανομικής Διάταξης 7/2009 και του Αγορανομικού Κώδικα 136/1946, όπως τροποποιήθηκε και ισχύει με το Ν. 3686/2009 και της Υ.Α 91354/24.8.2017, Άρθρο 28 περί Διακίνησης και Εμπορίας νωπών οπωρολαχανικών).
Επισημαίνεται ότι σε όμορες Περιφέρειες με την Περιφέρεια της Δυτικής Μακεδονίας πραγματοποιούνται επισταμένα και συχνοί έλεγχοι από τις αρμόδιες υπηρεσίες – ελεγκτές τροφίμων του Τμήματος Ποιοτικού και Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου της Δ/νσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής και έχουν ήδη δεσμευτεί και καταστραφεί μεγάλες ποσότητες ντομάτας και πιπεριάς, αφού μετά τους ποιοτικούς ελέγχους εντοπίστηκαν παρτίδες κηπευτικών ξένης προέλευσης χωρίς την προβλεπόμενη από την ισχύουσα νομοθεσία σήμανση στις συσκευασίες και στην συνέχεια μετά από εργαστηριακούς ελέγχους ανιχνεύτηκαν και υπολείμματα φυτοπροστατευτικών προϊόντων σε συγκεντρώσεις μεγαλύτερες από τα ανώτατα επιτρεπτά όρια σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία.
Το θέμα λοιπόν των εισαγωγών ντομάτας και πιπεριάς και γενικότερα νωπών οπωροκηπευτικών προϊόντων από τρίτες χώρες, χρήζει ιδιαίτερης προσοχής, λόγω της οικονομικής αλλά και της κοινωνικής διάστασης που εμπεριέχει.
Για τους παραπάνω λόγους, ζητάμε να επιληφθείτε άμεσα, μέσω των αρμόδιων υπηρεσιών σας (ΔΑΟΚ), για την ανάσχεση της διακίνησης και πώλησης ως ελληνικών, φορτίων κηπευτικών (ντομάτας και πιπεριάς Φλωρίνης) προέλευσης τρίτων χωρών στα σημεία πώλησης στη Δυτική Μακεδονία, ενεργοποιώντας το συντομότερο δυνατόν τους μηχανισμούς ελέγχου και εντείνοντας τους ελέγχους και τις δειγματοληψίες σε όλα τα σημεία πώλησης και κυρίως στις λαϊκές αγορές, ως προς την τήρηση της σχετικής νομοθεσίας (Υ.Α 91354/24.8.2017, Άρθρο 28 περί Διακίνησης και Εμπορίας νωπών οπωρολαχανικών), ώστε να αποτραπεί το φαινόμενο της «ελληνοποίησης», με στόχο την διασφάλιση του τοπικού παραγωγού και την προστασία του τελικού καταναλωτή με την διάθεση στην αγορά ποιοτικών και με ασφάλεια ελληνικών κηπευτικών.

 

Μοιραστείτε την είδηση