Την… ενδεκάδα θα φτάσουν οι υποψηφιότητες για το Δήμο Κοζάνης

6 Min Read

Γκανάτσιος και Τοπαλίδης οι δύο νέοι διεκδικητές

Δύο νέες υποψηφιότητες για το Δήμο Κοζάνης έρχονται να προστεθούν στις ανακοινώσεις που έχουν ήδη αρχίσει να γίνονται από τα τέλη του προηγούμενου χρόνου και είναι μέχρι στιγμής του νυν Δημάρχου Λάζαρου Μαλούτα, του Χάρη Κουζιάκη από τη Δημοτική Κίνηση «Κοζάνη Τόπος Να ζεις», του Γιάννη Κοκκαλιάρη (Μαζί για την Κοζάνη), του Αγάπιου Γαβριηλίδη (ΑΝΑ.Σ.Α.), του Σταύρου Καμπουρίδη, του Δημήτρη Κοεμτζόπουλου και του Θεόδωρου Σιόγκα.

- Advertisement -

Οι δύο νέες ανακοινώσεις είναι των Στέργιου Γκανάτσιου, πρώην πρόεδρου του ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας και πρώην διοικητή του Μαμάτσειου και Γιώργου Τοπαλίδη, μέλους του ΔΣ της Μετάβαση Α.Ε., οι οποίες, μάλιστα, προέρχονται από τον ίδιο ιδεολογικά και πολιτικά χώρο και ήρθαν με μια μέρα διαφορά.

Λαμβάνοντας υπόψη ότι θα υπάρξει οπωσδήποτε και υποψήφιος από το χώρο του ΚΚΕ, θα μπορούσαμε να φθάσουμε και την… ενδεκάδα υποψηφιοτήτων. Η παντελής έλλειψη κινητικότητας, βέβαια, σε κάποιες από αυτές τις περιπτώσεις δείχνει ότι δύσκολα θα προχωρήσουν όλοι στην κατάρτιση συνδυασμού που είναι ένα δύσκολο πρότζεκτ, αν κρίνουμε από τους αριθμούς υποψηφίων που απαιτούνται.

Η ανακοίνωση Γκανάτσιου

Με μια ανοιχτή επιστολή προς τους πολίτες της Κοζάνης, ο Στέργιος Γκανάτσιος ανακοίνωσε το απόγευμα της περασμένης Πέμπτης την πρόθεση του να μπει κι αυτός στο χορό των δημοτικών εκλογών του ερχόμενου Οκτωβρίου, διεκδικώντας τη θέση του Δημάρχου.

Στο κείμενό του ο κ. Γκανάτσιος αναφέρεται σε θέματα, όπως η μείωση του πληθυσμού της περιοχής, η απολιγνιτοποίηση και η ανεργία, ενώ ενδιαφέρον έχει το σημείο στο οποίο μιλάει για το νοσοκομείο, λαμβάνοντας μάλιστα υπόψη ότι διετέλεσε διοικητής του Μαμάτσειου. «Έως το ξεκίνημα, προ διετίας, της κατασκευής νέου νοσοκομειακού κτιρίου, η οποία θα συνεχιστεί με την ανακατασκευή και του παλαιού νοσοκομειακού, η Κοζάνη στερούνταν αξιοπρεπούς κτιριακής νοσοκομειακής μονάδας. Οι συμπολίτες μας ακόμα και τώρα εάν αρρωστήσουν, πρέπει ή να νοσηλευτούν σ’ ένα νοσοκομείο το οποίο δεν τους αρμόζει, ή να μεταβούν σε ένα άλλο, κτιριακά καλύτερο, κοντινό νοσοκομείο.  Έως σήμερα και η Πτολεμαΐδα και τα Γρεβενά  έχουν και μεγαλύτερα και καλύτερα κτιριακά συγκροτήματα. Επομένως και από άποψη υγειονομικής περίθαλψης, η Κοζάνη έως σήμερα τουλάχιστον, δεν είναι η πρωτεύουσα Δυτικής Μακεδονίας και φυσικά αμφισβητείται το αν είναι της περιφερειακής ενότητας Κοζάνης».

Στην ανακοίνωση της υποψηφιότητάς του ο κ. Γκανάτσιος αναφέρεται και στο τι πρέπει να γίνει, όπως για παράδειγμα στην ενίσχυση οικογενειών που έχουν παιδιά και αποδεδειγμένα μένουν στο Δήμο Κοζάνης, στη βελτίωση της νοσοκομειακής περίθαλψης, αλλά και στη συνεργασία με το Πανεπιστήμιο.

«Με τις παραπάνω αναφορές δεν προσπαθούμε να μηδενίσουμε το έργο προηγούμενων δημοτικών αρχών. Δεν είναι κάτι που ανήκει στη σφαίρα ενδιαφέροντος μας, ούτε μας απασχολεί, διότι αποτελεί βουτιά στο παρελθόν, ενώ εμείς ενδιαφερόμαστε για το άλμα στο μέλλον. Θεωρούμε ότι δεδομένων των εκάστοτε συνθηκών, αλλά και των ιδεολογικών πιστεύω και προκαταλήψεων της,  η καθεμία δημοτική αρχή έκανε αυτά που μπορούσε. Αλλού σωστά και αλλού με σημαντικές παραλείψεις και λάθη. Σε κάθε περίπτωση αυτό που είναι κυρίαρχο και που οφείλουμε να δούμε στο δήμο μας, είναι και το άμεσο αλλά και το ύστερο μέλλον του τόπου μας, κάτω από τις νέες συνθήκες που, είτε διαμορφώνονται, είτε έχουν ήδη διαμορφωθεί ορισμένες εξ αυτών» αναφέρει ο κ. Γκανάτσιος.

«Θέτω, μαζί με τους συνυποψήφιους  δημοτικούς συμβούλους, αυτούς που έως τώρα έχουμε ήδη έρθει σε συνεννόηση, αλλά και αυτούς που μόνο λόγω έλλειψης χρόνου δεν κατέστη δυνατή, η εκ του σύνεγγυς συνάντηση μεταξύ μας, την υποψηφιότητά μας στη διάθεση των συνδημοτών μας. Ζητώντας την στήριξη μέσω της ψήφου τους,  για την θέση του Δημάρχου και των Δημοτικών Συμβούλων της πλειοψηφούσας παράταξης  του διευρυμένου Δήμου Κοζάνης για την υλοποίηση όλων των παραπάνω» καταλήγει.

Η ανακοίνωση Τοπαλίδη

Το κείμενο αρχών και θέσεων του συνδυασμού του,  καθώς και τους πρώτους υποψηφίους δημοτικούς συμβούλους και την Γραμματεία στρατηγικού σχεδιασμού και προγράμματος ανακοίνωσε και ο Γιώργος Τοπαλίδης.

Ο κ. Τοπαλίδης δίνει έμφαση στη ανάπτυξη ενός μοντέλου που θα βασίζεται στην προάσπιση της απασχόλησης, στη βιομηχανική κουλτούρα της περιοχής, στο γεωργοκτηνοτροφικό τομέα, στην ισχυρή παρουσία του Πανεπιστημίου στην περιοχή και στον τουρισμό.

«Ο Δήμος Κοζάνης και η ευρύτερη περιοχή θα γίνει, η καλύτερη πρακτική της Ευρώπης. Από την περιοχή της φυγής θα γίνουμε η περιοχή της επιλογής, η περιοχή της ανάπτυξης, η περιοχή της καινοτομίας και των καλών πρακτικών. Το μεγάλο στοίχημα για όλους μας είναι η συνεργασία. Δεν υπάρχει μόνο μία ιδέα, μόνο μία λύση, μόνο ένας δρόμος. Σκεφτόμαστε και επεξεργαζόμαστε όλες τις σκέψεις και όλες τις προτάσεις. Χωρίς στεγανά και παρωπίδες. Σύνθημά μας το «Δουλειά, δουλειά, δουλειά» λέει ο κ. Τοπαλίδης.

«Πιστεύω ότι  αν κάτι δεν έγινε, αν κάτι δεν καταφέραμε, φταίμε εμείς και κανένας άλλος. Γι’ αυτό κι αν ένα σημαντικό στοιχείο που  πρέπει να έχει ένας πολιτικός, είναι η αποφασιστικότητα. Ο μόνος δρόμος είναι μπροστά. Με ξεκάθαρες αποφάσεις των οποίων την ευθύνη  παίρνουμε και προχωράμε. Πιστεύω ότι ο ρόλος των πολιτικών είναι να αφουγκράζονται  τις εξελίξεις και τις ανάγκες στην κοινωνία και να τις κάνουν πράξη, με σοβαρό σχεδιασμό και ξεκάθαρη στοχοθεσία. Μαζί μπορούμε να αλλάξουμε το Δήμο μας» καταλήγει το κείμενο των αρχών του νέου συνδυασμού.

www.xronos-kozanis.gr

Μοιραστείτε την είδηση