Την επιστροφή των συναδέλφων τους που είναι σε αναστολή ζητούν οι υγειονομικοί

5 Min Read

Συγκέντρωση- διαμαρτυρία έκαναν οι υγειονομικοί της Κοζάνης, την Τετάρτη το μεσημέρι στο Μαμάτσειο Νοσοκομείο Κοζάνης, στο πλαίσιο της πανελλαδικής, πανυγειονομικής κινητοποίησης της ΠΟΕΔΗΝ, της ΟΕΝΓΕ, στην οποία συμμετείχε και η Ένωση Νοσοκομειακών Γιατρών Δυτικής Μακεδονίας.

- Advertisement -

Οι υγειονομικοί ζητούν να επιστρέψουν στις θέσεις τους οι συνάδελφοί τους που βρίσκονται σε αναστολή, να μονιμοποιηθούν όλοι οι συμβασιούχοι, να φύγουν οι εργολάβοι από τα νοσοκομεία, να χρηματοδοτηθούν και να στελεχωθούν επαρκώς τα νοσοκομεία με ιατρονοσηλευτικό και λοιπό προσωπικό. Επιπλέον ζητούν αυξήσεις στους μισθούς και καμία περικοπή, θεσμοθέτηση επαγγελματικής νόσου – εργατικού ατυχήματος αλλά και επέκταση του επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας και ένταξη στα βαρέα και ανθυγιεινά.

«Χρειαζόμαστε προσωπικό, βαρέα και ανθυγιεινά δεν υπάρχουν, φωνάζουμε εδώ και χρόνια και δεν γίνεται τίποτα. Πάσχουμε σε όλα τα θέματα» λέει ο Δημήτρης Κουκοβίκης, πρόεδρος του συλλόγου εργαζομένων. Ο ίδιος αναφέρει πως έχει γίνει αίτημα στη διοίκηση του νοσοκομείου για να τους δοθούν τα  ακριβή δεδομένα και οι αριθμοί για το πόσοι υγειονομικοί είναι σε αναστολή, πόσοι έχουν απολυθεί και τις αντικαταστάσεις αυτών που βγήκαν σε αναστολή από επικουρικούς.

Ο Δημήτρης Κουκοβίκης, πρόεδρος του συλλόγου εργαζομένων

«Αυτή τη φορά διαμαρτυρόμαστε για το μισθολογικό μας, το οποίο έχει πιάσει πάτο» λέει χαρακτηριστικά ο Τριαντάφυλλος Τριανταφυλλίδης, επιμελητής ψυχίατρος και πρόεδρος των νοσοκομειακών γιατρών Δυτικής Μακεδονίας.  Οι νοσοκομειακοί γιατροί διεκδικούν 13ο και 14ο μισθό και επαναφορά του μισθού τους στα επίπεδα του 2012. Αναφορά έγινε επίσης και στην υποστελέχωση των νοσοκομείων από τον πρόεδρος της ΕΙΝΔΥΜ που είπε χαρακτηριστικά πως ο μήνας καλύπτεται με υπεράριθμες εφημερίες από τους γιατρούς και πως η κυβέρνηση αποφάσισε να κατεβάσει το πλαφόν υπεράριθμων εφημεριών από 15% σε 9% με αναδρομική ισχύ, κάτι το οποίο σημαίνει πως οι γιατροί δεν θα πληρωθούν τις εφημερίες τους.

Ο Τριαντάφυλλος Τριανταφυλλίδης, επιμελητής ψυχίατρος και πρόεδρος των νοσοκομειακών γιατρών Δυτικής Μακεδονίας

Ο κ. Τριανταφυλλίδης αναφέρθηκε και στο πρόβλημα που προέκυψε με το νοσοκομείο της Καστοριάς, καθώς αποφασίστηκε να απολυθούν επτά ειδικευόμενοι ιατροί, από τον διοικητή του νοσοκομείου, όπου ενώ υπάρχουν κενές θέσεις ειδικευομένων, δεν θα ανανεωθούν οι ειδικευόμενοι που είναι με παράταση. Η ΕΙΝΔΥΜ απαιτεί να μην περάσει το σχέδιο για την απόλυση των πέντε παθολόγων και των δύο παιδιάτρων ειδικευόμενων ιατρών, να ανακληθούν οι απολύσεις των συμβασιούχων και να μονιμοποιηθούν όλοι οι συμβασιούχοι αλλά και να γίνουν μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού.

Η Σωτηρία Τσαλουκίδου, γραμματέας του Δ.Σ. του συλλόγου εργαζομένων του Νοσοκομείου και των Κ.Υ. Κοζάνης, ανέφερε πως αγωνίζονται και διεκδικούν μια ισχυρή και δημόσια δωρεάν υγεία για όλους. «Αγωνιζόμαστε για τους 45 συναδέλφους που είναι σε αναστολή διότι αποδείχθηκε πως δεν υπάρχει καμία λογική, επιστημονική και υγειονομική βάση για τις αναστολές» τόνισε η κ. Τσαλουκίδου και ανέφερε πως συνεχίζεται ο αγώνας για τη μονιμοποίηση και μη απόλυση στις 30 Ιουνίου των ΣΟΧ, επικουρικών και συμβασιούχων του ΟΑΕΔ, υπογραμμίζοντας πως «δεν περισσεύει κανείς». Αναφορά έκανε, επίσης, και στις εργολαβίες στα νοσοκομεία των υπηρεσιών στήριξης (φύλαξη, σίτιση, καθαριότητα), στα βαρέα και ανθυγιεινά που έχουν μείνει στο συρτάρι αρκετά χρόνια, στην μη επαρκή χρηματοδότηση των νοσοκομείων, αλλά και την εξάντληση των υγειονομικών που είναι στα όρια του burn out, καθώς δουλεύουν χωρίς άδειες και με ελάχιστα ρεπό.

Η Σωτηρία Τσαλουκίδου, γραμματέας του Δ.Σ. του συλλόγου εργαζομένων του Νοσοκομείου και των Κ.Υ. Κοζάνης

Ο Δημήτρης Ντέντης, ταμίας του συλλόγου εργαζομένων του Νοσοκομείου και των Κ.Υ. Κοζάνης και πρόεδρος του Νομαρχιακού τμήματος της ΑΔΕΔΥ υπογράμμισε πως κύριο μέλημα τους είναι να μην απολυθεί κανένας εργαζόμενος και πως έχουν ήδη απολυθεί δύο εργαζόμενοι, παρόλο που είχαν υπογράψει σύμβαση μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου του 2022. «Υπάρχουν εργαζόμενοι από τον ΟΑΕΔ που δουλεύουν εδώ και έξι χρόνια που δεν παίρνουν ούτε επίδομα τέκνων, ούτε υπερωριακή απασχόληση, πέραν των τεσσάρων ημερών που χρειάζεται» τόνισε ο κ. Ντέντης.

Ο Δημήτρης Ντέντης, ταμίας του συλλόγου εργαζομένων του Νοσοκομείου και των Κ.Υ. Κοζάνης και πρόεδρος του Νομαρχιακού τμήματος της ΑΔΕΔΥ

«Οι εργαζόμενοι πρέπει να πάρουν μια ανάσα μετά από δυόμιση χρόνια πανδημίας, αντ’ αυτού έχουν γίνει απολύσεις. Ζητάμε την ανάκληση αυτών των απολύσεων, να μην απολυθεί κανένας άλλος και να μονιμοποιηθούν οι συμβασιούχοι» υπογράμμισε η αντιπρόεδρος του συλλόγου εργαζομένων του Νοσοκομείου και των Κ.Υ. Κοζάνης, Αικατερίνη Λιάκου.

Η αντιπρόεδρος του συλλόγου εργαζομένων του Νοσοκομείου και των Κ.Υ. Κοζάνης, Αικατερίνη Λιάκου

Θένια Βασιλειάδου xronos-kozanis.gr

Μοιραστείτε την είδηση