Την ερχόμενη εβδομάδα η τελική απόφαση για τα ασφαλιστικά στην Αερορράχη Νυμφαίου

3 Min Read

Δεκάδες κόσμου, κρατώντας πανό και φωνάζοντας συνθήματα κατά των ΑΠΕ, συγκεντρώθηκαν χθες έξω από το δικαστικό μέγαρο Φλώρινας, την ώρα που εκδικάζονταν τα ασφαλιστικά μέτρα που κατέθεσαν η Περιβαλλοντική Οργάνωση για την Άγρια Ζωή και τη Φύση «Καλλιστώ» μαζί με την περιβαλλοντική οργάνωση «Αρκτούρος», τον Σύλλογο απανταχού Νυμφαιωτών και Σύλλογο Φίλων Νυμφαίου, κατά της εταιρείας που κατασκευάζει το αιολικό πάρκο στο Νυμφαίο.

Το δικαστήριο δεν κατέληξε χθες σε απόφαση, την οποία θα λάβει την επόμενη εβδομάδα, ενώ έκανε δεκτή την αίτηση νομικής παράστασης που δήλωσε η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας. Υπενθυμίζεται ότι το Περιφερειακό Συμβούλιο Δυτικής Μακεδονίας προχθές πήρε απόφαση να παρέμβει επιπρόσθετα υπέρ των αιτούντων, κατά την διαδικασία εκδίκασης των ασφαλιστικών μέτρων.

- Advertisement -

Η εκδίκαση ξεκίνησε με την ακρόαση των δικηγόρων της υπόθεσης και συνεχίστηκε με τις καταθέσεις των μαρτύρων της εταιρείας «Αερορράχη ΑΕ». Περίπου στις 3.30 το μεσημέρι έγινε διακοπή της δίκης, η οποία συνεχίστηκε λίγο μετά τις πέντε. Μέχρι και τις 6, όταν γράφονταν αυτές οι γραμμές, το δικαστήριο δεν είχε ολοκληρωθεί.

 

Το ιστορικό

Ο σχεδιαζόμενος σταθμός έχει αδειοδοτηθεί από το 2012, αλλά μόλις τον περασμένο Απρίλιο δόθηκε από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Ηπείρου Δυτικής Μακεδονίας η άδεια εγκατάστασης. Η περιοχή στην οποία πρόκειται να εγκατασταθούν πέντε ανεμογεννήτριες, βρίσκεται σε άμεση γειτνίαση με τρεις περιοχές Νatura.

Το γεγονός αυτό σε συνδυσμό με το ότι πρόκειται για μια περιοχή ιδιαίτερου φυσικού κάλλους που θα πληγεί από το συγκεκριμένο έργο προκάλεσε την αντίδραση των περιβαλλοντικών οργανώσεων και των συλλογικοτήτων του Νυμφαίου και της ευρύτερης περιοχής, οι οποίες από τον περασμένο Απρίλιο ζητούν την άμεση διακοπή των εργασιών εγκατάστασης και αναφέρονται σε παραλείψεις στην διαδικασία αδειοδότησης.

Τον προηγούμενο μήνα, οι εκπρόσωποι των περιβαλλοντικών οργανώσεων κατέθεσαν την αίτηση ασφαλιστικών μέτρων που εκδικάζεται, ενώ το δικαστήριο της Φλώρινας που είχε αρχικά αποφασίσει την προσωρινή αναστολή των εργασιών, με νέα απόφασή του στις αρχές Ιουνίου ανακάλεσε την προσωρινή διαταγή μέχρι την εκδίκαση της υπόθεσης.

Στις 28 Ιουνίου ξεκίνησαν και πάλι οι εργασίες διάνοιξης των δρόμων για την μεταφορά των ανεμογεννητριών, όταν απομακρύνθηκαν οι κάτοικοι από το σημείο διαμαρτυρίας με την βοήθεια αστυνομικής δύναμης.

 

Σωκράτης Μουτίδης

Μοιραστείτε την είδηση