Την Κυριακή η λιτανεία της Παναγίας Ζιδανιώτισσας

2 Min Read

Με συνάντηση τεσσάρων φιλαρμονικών θα γίνει την Κυριακή του Θωμά, όπως προστάζει η παράδοση, η λιτανεία της Παναγίας της Ζιδανιώτισσας από το ναό Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης προς το ναό του Αγίου Νικολάου. Στις 7.30 μμ. θα γίνει ο εσπερινός και εν συνεχεία στις 8 μ.μ. θα ξεκινήσει η λιτανεία.

Κατά τη λιτάνευση της εικόνας σχηματίζεται μεγάλη πομπή που αποτελείται από το ιερατείο της Κοζάνης, τις τοπικές πολιτικές και στρατιωτικές Αρχές και πλήθος πιστών που κρατούν στα χέρια τους αναμμένες πασχαλιάτικες λαμπάδες. Η πομπή ξεκινάει από το Ναό του Αγίου Κωνσταντίνου (όπου από την Παρασκευή της Διακαινησίμου έχει μεταφερθεί η εικόνα με Ιερές Ακολουθίες και Τελετές) και διά μέσου των οδών της πόλης καταλήγει στον Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου, όπου ψάλλεται Μέγας Εσπερινός. Αφού παραμείνει εκεί για ένα ορισμένο χρονικό διάστημα για προσκύνημα, μεταφέρεται στη συνέχεια εκ περιτροπής και στους άλλους ενοριακούς Ναούς της Κοζάνης, για να επιστρέψει αργότερα στο μοναστήρι Ζιδανίου, όπου είναι και η φυσική της θέση.

Η θαυματουργή εικόνα της Παναγίας Ζιδανιώτισσας είναι από τα λίγα κειμήλια που διασώθηκαν διά μέσου των αιώνων μέχρι σήμερα. Μας είναι άγνωστος ο αγιογράφος, καθώς και ο χρόνος που φιλοτεχνήθηκε. Γεγονός είναι πάντως ότι η εικόνα αυτή είναι πολύ παλιά. Ασημώθηκε με βαρύ ασήμι το 1755 από τον τεχνίτη Θεόδωρο από τους Καλαρύτες Ιωαννίνων, όπως φαίνεται και από τη σχετική επιγραφή που βρίσκεται στη βάση της εικόνας επί Αρχιερατείας του Επισκόπου Σερβίων και Κοζάνης Ιγνατίου.

Αναφέρεται ότι το έτος 1918 έπληξε την Κοζάνη θανατηφόρα γρίπη, η οποία σταμάτησε με θαυματουργική παρέμβαση της Παναγίας της Ζιδανιώτισσας, που μεταφέρθηκε στην πόλη όπου τελέστηκαν αγρυπνίες, παρακλήσεις και λιτανείες.

Μοιραστείτε την είδηση