Την λήψη αποφάσεων για ζώνες αποτροπής εγκαταστάσεων ΑΠΕ στην Δυτική Μακεδονία ζητά από τα δημοτικά συμβούλια ο Περιφερειάρχης

3 Min Read

Επιστολή στους 14 δημάρχους της Δυτικής Μακεδονίας απέστειλε ο Περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας ζητώντας την λήψη αποφάσεων από τα Δημοτικά Συμβούλια των, για προτεινόμενες ζώνες και ζώνες αποτροπής υποδομών ΑΠΕ στις περιοχές τους. Μετά την συζήτηση στο Περιφερειακό Συμβούλιο πριν λίγες μέρες για την άναρχη χωροθέτηση φωτοβολταϊκών και ανεμογεννητριών στην Δυτική Μακεδονία, ο κ. Κασαπίδης ζητά από τους δημάρχους να καταθέσουν τις προτάσεις τους έως τις 20 Αυγούστου προκειμένου να διευκολυνθεί το Υπουργείο Περιβάλλοντος στην εκπόνηση του ειδικού χωροταξικού που ζητά επίμονα η περιοχή εδώ και λίγους μήνες.

 

Η επιστολή του Περιφερειάρχη

Η Περιφέρειά μας όπως είναι πλέον γνωστό, εδώ και 1,5 χρόνο δέχεται βροχή αιτήσεων για υποδομές ΑΠΕ σε όλη την επικράτειά της. Μεγαλύτερη πίεση δέχονται οι Π.Ε. Κοζάνης και Φλώρινας, εξαιτίας των εκτεταμένων δικτύων μεταφοράς ρεύματος που αναπτύχθηκαν στο παρελθόν.

Ο κίνδυνος: τεράστιες εκτάσεις να μετατραπούν σε απέραντες γυάλινες επιφάνειες είναι ορατός. Οι μέχρι σήμερα αιτήσεις ξεπερνούν τα 16 GW. Οι πιέσεις μεταξύ των υφιστάμενων κατόχων γης και των αιτούντων εκτάσεις για ανάπτυξη υποδομών ΑΠΕ, είναι ήδη σε πολλά μέρη της περιφέρειάς μας έντονες.

Έγκαιρα ζητήσαμε ως Περιφερειακό Συμβούλιο από τους αρμόδιους Υπουργούς, την αναστολή υλοποίησης όλων των εγκεκριμένων αιτήσεων ΑΠΕ και τη διακοπή υποβολής νέων, έως ότου ολοκληρωθεί το ειδικό χωροταξικό πλαίσιο ΑΠΕ για όλη τη χώρα και για την Περιφέρειά μας.

Σε πρόσφατη συνάντηση με τον αρμόδιο Γεν. Γραμματέα Χωρικού Σχεδιασμού και Αστικού Περιβάλλοντος του ΥΠΕΝ, κ. Ευθύμιο Μπακογιάννη, του εξέφρασα την έντονη ανησυχία μου για την κατάσταση που διαμορφώνεται στη Δυτική Μακεδονία.

Ταυτόχρονα, με ενημέρωσε για το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης του ειδικού Χωροταξικού Πλαισίου ΑΠΕ και την ολοκλήρωσή του περί τα τέλη του τρέχοντος έτους. Συμφωνήσαμε ωστόσο, να υποβάλουμε τις δικές μας προτάσεις για το βέλτιστο σχεδιασμό του ειδικού αυτού πλαισίου, τόσο συνολικά όσο και στα όρια της Περιφέρειάς μας.

Προς αποφυγή τυχόν εντάσεων και ανταγωνιστικών πιέσεων με υφιστάμενες παραγωγικές και άλλες οικονομικές δραστηριότητες και αξίες που προκαλούνται με την άναρχη εξάπλωση των υποδομών ΑΠΕ, προτείνω τη λήψη αποφάσεων από τα Δημοτικά Συμβούλια των Δήμων σας και του Περιφερειακού Συμβουλίου, για προτεινόμενες ζώνες και ζώνες αποτροπής υποδομών ΑΠΕ στα όρια των Δήμων σας.

Η ενέργεια αυτή έχει σκοπό την υποβοήθηση σύνταξης του σχεδίου από το ΥΠΕΝ, καθώς, ως τοπικοί άρχοντες και τοπικά όργανα, γνωρίζουμε καλύτερα τα θέματα τοπικής ανάπτυξης και αποφυγής έντονων κοινωνικών εντάσεων και ανταγωνισμών μεταξύ πολιτών, επιχειρηματιών και επενδυτών.

Θερμή παράκληση, εφόσον συμφωνείτε με την πρωτοβουλία, να μεριμνήσετε για τη λήψη των σχετικών αποφάσεων και την αποστολή των δεδομένων στο γραφείο μου έως 20/8/2021.

Μοιραστείτε την είδηση