Την πρόταση για Εγνατία Διαχείρισης Απορριμμάτων με μονάδα στην Κοζάνη επανέφερε ο Πρόεδρος ΦΟΣΔΑ Κεντρικής Μακεδονίας

3 Min Read

Το όραμα του για την πρόταση της Εγνατίας Διαχείρισης Απορριμμάτων, επανέλαβε ο Μιχάλης Γεράνης Πρόεδρος ΦΟΣΔΑ Κεντρικής Μακεδονίας, μιλώντας  σε εκδήλωση για τη Δίκαιη Αναπτυξιακή Μετάβαση, που διοργάνωσε η Γραμματεία Παραγωγικών Τομέων και ο Τομέας Ενέργειας της Νέας Δημοκρατίας στη Θεσσαλονίκη, το απόγευμα της Δευτέρας, παρουσία του Συντονιστή του Σχεδίου Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης Κωστή Μουσουρούλη και της Γ.Γ. Ενέργειας και Ορυκτών Πόρων Αλεξάνδρας Σδούκου.

Σύμφωνα με τον κ. Γεράνη η πρόταση για  Εγνατία Διαχείρισης Απορριμμάτων αποτελεί μια κοινή προσπάθεια της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, της Κεντρικής Μακεδονίας, της Δυτικής Μακεδονίας της Ηπείρου και της Θεσσαλίας (για τους Δήμους Τρικκαίων και Καρδίτσας) και είναι μια αναπτυξιακή πρόταση  για την αντιμετώπιση μια για πάντα του θέματος της διαχείρισης των αποβλήτων.

- Advertisement -

Στην πράξη αυτό σημαίνει πως  τα υπολείμματα (τα υπολείμματα που δεν έχουν άλλα ανακυκλώσιμα υλικά και αναγκαστικά θα οδηγηθούν προς ταφή) που προκύπτουν από την διαχείριση τους και θα οδηγούνται (μέσω της σύγχρονης πλέον Εγνατίας οδού ή/και μέσω της σιδηροδρομικής υποδομής), σε ένα σημείο κεντρικό σημείο, ένα εργοστάσιο για την ενεργειακή τους αξιοποίηση.

Σύμφωνα με τον κ. Γεράνη «με αυτό τον τρόπο θα πετύχουμε και τον ουσιαστικό στόχο μας που είναι πλέον η οριστική λύση στα προβλήματα Διαχείρισης των Αστικών Απορριμμάτων (αλλά και στην υποχρέωση μας, τον αναμφίβολα σημαντικό στόχο που έχει θέσει η Ευρωπαϊκή Ένωση για το 10% της ταφής».

Η πρόταση αυτή όπως σημείωσε ο κ. Γεράνης «δεν δίνει μόνο την οριστική λύση στο θέμα της διαχείρισης απορριμμάτων , αλλά συμβάλει από την μεριά της και στην μετά λιγνίτη εποχή για την πατρίδα μας ως προς την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας. Eπιλέχθηκε να οδηγούνται τα υπολείμματα όλων μας στην Κοζάνη εκεί που χτυπούσε, χτυπάει και θα χτυπάει η ενεργειακή καρδιά της πατρίδας μας. Εκεί που παράγεται και θα παράγεται ο ηλεκτρισμός που κινεί όλη τη χώρα».

Αναφορικά με τα οφέλη η πρόταση περιλαμβάνει  μεταξύ άλλων:

  • Παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας ισχύος σχεδόν 30 MW ικανής να καλύψει τις ανάγκες 70.000 νοικοκυριών.
  • Παραγωγή θερμικής ενέργειας ισχύος σχεδόν 90 MWικανής να καλύψει τις ανάγκες 85.000 νοικοκυριών.
  • Μείωση της ποσότητας προς ταφή κατά 90%.
  • Εξοικονόμηση 80 στρεμμάτων η σχεδόν 11 γηπέδων ποδοσφαίρου ανά έτος από τις ανάγκες για νέους ΧΥΤΑ.
  • Δημιουργία 400-500 νέων μόνιμων θέσεων εργασίας

Γιάννης Κωσταρέλλας

 

Μοιραστείτε την είδηση