Την Τετάρτη στις 12 μ. στη Σιάτιστα η κηδεία του Σισανίου και Σιατίστης Παύλου

16 Min Read

Θλίψη σκόρπισε το βράδυ της Κυριακής 13 Ιανουαρίου η είδηση του θανάτου του Μητροπολίτη Σισανίου και Σιατίστης Παύλου. Τον 71χρονο Μητροπολίτη εντόπισε συγγενικό του πρόσωπο, στο σπίτι του στη Χαλκίδα. Αμέσως διακομίστηκε στο νοσοκομείο της πόλης, όπου δυστυχώς διαπιστώθηκε ο θάνατός του.

Ο Σισανίου και Σιατίστης Παύλος εξελέγη την 28η Φεβρουαρίου 2006 και έκτοτε υπηρέτησε την περιοχή με μεγάλη αγάπη και διάθεση προσφοράς. Ο λόγος του υπήρξε εμπνευσμένος και γεμάτος αγάπη, ενώ γνωστό είναι το φιλανθρωπικό του έργο, αλλά και άλλες δράσεις του, όπως το πρόγραμμα φιλοξενίας πολύτεκνων οικογενειών στα χωριά του Βοϊου.

- Advertisement -

Ο Παύλος είχε γίνει ευρύτερα γνωστός από το 2012, όταν ξεκίνησε συστηματικό αγώνα κατά της Χρυσής Αυγής, χαρακτηρίζοντάς την εχθρική προς τον χριστιανισμό, λόγω των ναζιστικών ρατσιστικών αντιλήψεων, των βίαιων πρακτικών και της αντίθεσης της προς τις δημοκρατικές ελευθερίες και την κοινωνική δικαιοσύνη. Για την αντιφασιστική του δράση είχε δεχθεί επανειλημμένα απειλές, ακόμη και για τη ζωή του.

Η πορεία του

O Μητροπολίτης Παύλος γεννήθηκε στη Χαλκίδα το 1947. Μετά το τέλος των πανεπιστημιακών του σπουδών, χειροτονήθηκε διάκονος το 1973 και πρεσβύτερος το 1974. Από το 1998 ανέλαβε τη γραμματεία της Συνοδικής Επιτροπής Χριστιανικής Αγωγής της Νεότητος, της Συνοδικής Υποεπιτροπής διά την χρηματοδότησιν των χριστιανικών οικογενειών της Θράκης διά την απόκτησιν 3ου τέκνου, της Συνοδικής Υποεπιτροπής επί των Ολυμπιακών Αγώνων, της Συνοδικής Υποεπιτροπής Καλλιτεχνικών Εκδηλώσεων και της Ειδικής Συνοδικής Επιτροπής Γάμου, Οικογενείας, Προστασίας Παιδιού και Δημογραφικού Προβλήματος. Επίσης, εξελέγη πρόεδρος του Φιλανθρωπικού Ιδρύματος «Τάσος Γεωργιάδης». Για την πλούσια κοινωνική του δράση έχει βραβευθεί από το Εμπορικό Επιμελητήριο Ευβοίας και πρόσφατα, από το υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης.

Σε λαϊκό προσκύνημα

Η σορός του Μητροπολίτη Σισανίου και Σιατίστης Παύλου τέθηκε από το πρωί σε λαϊκό προσκύνημα στον Ιερό Ναό Αγίας Παρασκευής Χαλκίδας.
Μετά την αγρυπνία νωρίς τα ξημερώματα της Τρίτης, θα μεταφερθεί στη Σιάτιστα συνοδεία του Μητροπολίτη Χαλκίδας Χρυσόστομου, όπου και θα εκτεθεί σε λαϊκό προσκύνημα.
Η εξόδιος ακολουθία θα ψαλεί την Τετάρτη 16 Ιανουαρίου στις 12 το μεσημέρι στον Μητροπολιτικό Ναό Αγίου Δημητρίου Σιατίστης, προεξάρχοντος του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερωνύμου.

Τοποτηρητής της χηρεύουσας Μητρόπολης αναλαμβάνει ο Μητροπολίτης Καστορίας Σεραφείμ.

 

Συλλυπητήριο του Περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας Θ. Καρυπίδη
Εκφράζω τη βαθύτατη θλίψη μου για την κοίμηση του Σεβασμιοτάτου Μητροπολίτη Σισανίου και Σιατίστης Παύλου, ο ξαφνικός θάνατος του οποίου μας συγκλόνισε και προκάλεσε σε όλους μας αισθήματα έντονης συγκίνησης.
Η Εκκλησία μας έχασε ένα Ποιμενάρχη με σπουδαίο έργο και σημαντική προσφορά στο συνάνθρωπο μέσα από το φιλανθρωπικό και κοινωνικό έργο που διετέλεσε.
Ως Περιφερειάρχης είχα τη χαρά και την τιμή να συνεργαστώ άριστα μαζί του για θέματα που αφορούσαν την Μητρόπολη Σισανίου και Σιατίστης, ενώ μέσα από συγκεκριμένες δράσεις αντιμετωπίσαμε ζητήματα φτώχειας και αξιοπρεπούς διαβίωσης των συνανθρώπων μας, με στόχο την ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής.
Ο Μακαριστός Μητροπολίτης ξεχώριζε πάντα για τη δυναμική του, την ιδιαίτερη αγάπη του στους νέους και την ευαισθησία του σε θέματα που αφορούσαν την οικογένεια και τη σχέση μεταξύ των γονέων και των παιδιών, θεμέλιος λίθος για την κοινωνία μας. Στα πλαίσια της ποιμαντικής διακονίας του, καθιέρωσε τη Σχολή Γονέων, μία ξεχωριστή δραστηριότητα που ο λαός της Μητροπόλεως αγκάλιασε με ιδιαίτερη αγάπη, ενώ η ενασχόληση του Μακαριστού με τους νέους και τα προβλήματά τους, ως ιερέας, πνευματικός, κατηχητής και εκπαιδευτικός είναι αυτό που τον χαρακτήριζε και τον ξεχώριζε.
Για την Κοίμηση του Ιεράρχη μας εκφράζω τα θερμά μου συλλυπητήρια στην Εκκλησία της Ελλάδος, στο λαό που υπηρετούσε και στους οικείους του.
Οι πράξεις του και το έργο του τον εισάγουν στην αιώνια ζωή.

Συλλυπητήριο του Δημάρχου Κοζάνης Λευτέρη Ιωαννίδη
Εκφράζω τη βαθύτατη θλίψη μου για την κοίμηση του Μακαριστού Μητροπολίτη Σισανίου και Σιατίστης κυρού Παύλου.
Η εκκλησία και η κοινωνία της περιοχής έχασαν ένα ποιμενάρχη με εξαίρετη προσωπικότητα, με πολύπλευρο και πολυδιάστατο έργο, προσφορά στο συνάνθρωπο και με πολύ σημαντική ενασχόληση με τους νέους και τα προβλήματα τους.
Θερμά συλλυπητήρια στην Εκκλησία και στους οικείους του.

Ψήφισμα του Δημοτικού Συμβουλίου Βοΐου για την κοίμηση του Μητροπολίτη Σισανίου και Σιατίστης Κυρού Παύλου
Το Δημοτικό Συμβούλιο Δήμου Βοΐου μετά από την είδηση της κοίμησης του Μητροπολίτη Σισανίου και Σιατίστης Κυρού Παύλου συνήλθε σε έκτακτη συνεδρίαση την Δευτέρα 14 Ιανουαρίου 2019 στο Δημαρχείο στη Σιάτιστα και αποφάσισε την έκδοση του παρακάτω ψηφίσματος:
Ο μακαριστός Μητροπολίτης υπήρξε ο Πνευματικός Ηγέτης του λαού του Δήμου Βοΐου υπηρέτησε με μαχητικότητα και σθένος στην Ιερά Μητρόπολη Σισανίου και Σιατίστης από το 2006, προσέφερε πλούσιο εκκλησιαστικό, πολιτιστικό και φιλανθρωπικό έργο, το δε κενό το οποίο αφήνει πίσω του είναι δυσαναπλήρωτο.
Το Δημοτικό Συμβούλιο εκφράζει τα ειλικρινή του συλλυπητήρια στην Ιεραρχία της Εκκλησίας στους Ιερείς της Ιεράς Μητρόπολης Σισανίου και Σιατίστης και στους συγγενείς του και αποφασίζει:
Να κηρυχθεί ο Δήμος Βοΐου σε τριήμερο πένθος και να κυματίζουν μεσίστιες οι σημαίες στα Δημαρχεία και σε όλα τα Δημοτικά Καταστήματα του Δήμου.

Να παραστεί και να συμμετάσχει σύσσωμο το Δημοτικό Συμβούλιο στην Εξόδιο ακολουθία καθώς και στην υποδοχή του σκηνώματός του, στον Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Δημητρίου Σιάτιστας.
Την ημέρα της Εξοδίου ακολουθίας να παραμείνουν κλειστές οι υπηρεσίες του Δήμου.
Να παιανίσει η Φιλαρμονική του Δήμου Βοΐου κατά τη διάρκεια της Εξόδιου πομπής.
Να κατατεθεί ποσό εις μνήμη του Ποιμενάρχη μας για το κοινωνικό συσσίτιο του Δήμου Βοΐου.
Να καταθέσει στεφάνι και να εκφράσει τα ειλικρινή συλλυπητήρια στην οικογένεια του εκλιπόντος.
Να σταλεί το ψήφισμα αυτό στην Ιερά Μητρόπολη Σισανίου και Σιατίστης και να δημοσιευθεί στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης.
Ο Δήμαρχος Βοΐου
Ο Πρόεδρος και τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου Βοΐου

Συλλυπητήριο του Δημάρχου Βοΐου Δημ. Λαμπρόπουλου
Εκφράζω τη βαθύτατη θλίψη μου για την κοίμηση του Σεβασμιοτάτου Μητροπολίτη Σισανίου και Σιατίστης Παύλου, ενός Ποιμενάρχη με ιδιαίτερα αξιόλογο εκκλησιαστικό, πολιτιστικό και φιλανθρωπικό έργο στην Σιάτιστα για 12 και πλέον χρόνια.
Ο μακαριστός Μητροπολίτης υπηρέτησε με μαχητικότητα και σθένος στην Ιερά Μητρόπολη Σισανίου και Σιατίστης, ήταν ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένος σε θέματα που αφορούν τους νέους, την οικογένεια και το δημογραφικό πρόβλημα και προσπάθησε να είναι κοντά στο ποίμνιό του ως ιερέας, πνευματικός, κατηχητής και εκπαιδευτικός.
Ως Δήμαρχος οφείλω να δηλώσω την άριστη και συνάμα φιλική συνεργασία μας σε θέματα που αφορούν τους πολίτες του Δήμου μας και να εξάρω το πατριωτικό πνεύμα που τον χαρακτήριζε. Ο μακαριστός Μητροπολίτης είχε μεριμνήσει για τους άπορους συμπολίτες μας με τη διοργάνωση συσσιτίων και άλλων φιλανθρωπικών δράσεων. Ήταν κοντά στους νέους και στα προβλήματά τους και συνέβαλε στην πνευματική τους καθοδήγηση. Υποστήριζε θερμά το θεσμό της οικογένειας και την πολυτεκνία. Η συνεργασία μας στο θέμα της φιλοξενίας πολύτεκνων οικογενειών στα απομακρυσμένα χωριά του Βοΐου αποδεικνύει έμπρακτα την αγάπη του τόσο για το Δήμο μας όσο και για τον συνάνθρωπο. Ο Σεβασμιότατος στάθηκε αρωγός και συνοδοιπόρος μου και στήριξε τον Δήμο με απτές πράξεις.
Η απουσία του ως Ποιμενάρχη και ως φίλου προσωπικά, με θλίβει ιδιαίτερα. Παρόλα αυτά, το έργο του και ο πύρινος και πατριωτικός λόγος του θα μείνουν για πάντα.
Για την κοίμηση του Σεβασμιοτάτου Μητροπολίτη Σισανίου και Σιατίστης Παύλου εκφράζω τα θερμά μου συλλυπητήρια στην Ιεραρχία της Εκκλησίας, στους Ιερείς της Ιεράς Μητρόπολης Σισανίου και Σιατίστης, στους οικείους του και στο ποίμνιό του.

Συλλυπητήριο του Δημάρχου Εορδαίας Σάββα Ζαμανίδη
Εκφράζω τη θλίψη μου για την κοίμηση του Μακαριστού Μητροπολίτου Σισανίου και Σιατίστης Παύλου, ενός μαχητικού και δυναμικού Ποιμενάρχη που αγωνιζόταν με σθένος για τα Εκκλησιαστικά και κοινωνικά ζητήματα της Ιεράς Μητροπόλεώς του.
Ήταν μία εξαίρετη προσωπικότητα με πλούσιο και πολυδιάστατο έργο, που κέρδισε τον σεβασμό και την αγάπη του ποιμνίου του.
Θερμά συλλυπητήρια στην Εκκλησία και στους οικείους του.

Συλλυπητήριο του Δημάρχου Σερβίων–Βελβεντού Αθανάσιου Κοσματόπουλου
Συγκίνηση και θλίψη μας προκαλεί η κοίμηση του Μακαριστού Μητροπολίτη Σισανίου & Σιατίστης Παύλου. Χαρισματική και εξαίρετη προσωπικότητα, ταπεινός εργάτης της θρησκείας μας, κέρδισε τον σεβασμό και την αγάπη του ποιμνίου του αφήνοντας ένα δυσαναπλήρωτο κενό. Μαχητικός και υπερασπιστής των αδυνάτων και της πατρίδας μας, το έργο του θα αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση ενώ η πνευματική του κληρονομιά θα είναι οδηγός για όλους μας.
Βαθύτατα συγκινημένος εκφράζω τα θερμά μου συλλυπητήρια στην Εκκλησία της Ελλάδος, στην οικογένειά του και στον λαό της Μητρόπολης που υπηρέτησε πιστά.

Συλλυπητήριο της ΠΕΔ Δυτικής Μακεδονίας
Ο Πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Δυτικής Μακεδονίας Βοσκόπουλος Ιωάννης, η Αντιπρόεδρος Βρυζίδου Παρασκευή και τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου υποβάλλουν τα εγκάρδια συλλυπητήρια για την κοίμηση του Μακαριστού Μητροπολίτη Σισανίου και Σιατίστης – Κυρού Παύλου, και εύχονται αιωνίαν ανάπαυσιν της ψυχής Αυτού.
Είναι γνωστόν, ότι υπήρξε ένας φωτισμένος Ποιμενάρχης με πολύπλευρο έργο φιλανθρωπικό και πατριωτικό. Μία εξαίρετη μαχητική προσωπικότητα για τον αδύναμο άνθρωπο αλλά και για την Πατρίδα μας.

Συλλυπητήριο του Βουλευτή Ν. Κοζάνης  ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννη Θεοφύλακτου
Εκφράζω την βαθιά θλίψη μου για την απροσδόκητη απώλεια του μακαριστού Μητροπολίτη Σισανίου και Σιατίστης Παύλου, θεοπρόβλητου και λαοπρόβλητου Ποιμενάρχη του τόπου μας, με ουσιαστική παρουσία δίπλα στην κοινωνία μας.
Ο εκδημών Ιεράρχης διακόνησε με τον πλέον υποδειγματικό τρόπο κλήρο και λαό τόσο με το έργο του, όσο και με τον πάντα μεστό, εύστοχο αλλά και ανθρώπινο λόγο του, που άγγιζε τις καρδιές όλων των ανθρώπων και θεράπευε το νου και τις ψυχές μας.
Η Σιάτιστα πενθεί, η Κοζάνη πενθεί έναν φωτισμένο και αλησμόνητο Μητροπολίτη.
Τα ειλικρινή μου συλλυπητήρια στην Ιερά Μητρόπολη Σισανίου και Σιατίστης και στους οικείους του. Ας αναπαυθεί η ψυχή του εν ειρήνη.

Συλλυπητήριο του Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε. Γρεβενών Ευάγγελου Σημανδράκου
Η Δυτική Μακεδονία και ειδικότερα η ευρύτερη περιοχή του Βοΐου και ορισμένων κοινοτήτων των Γρεβενών έχασαν έναν σπουδαίο άνθρωπο. Η πνευματική του παρακαταθήκη όμως θα μας συνοδεύει σαν πυξίδα στους δύσκολους καιρούς που διανύουμε. Ο Μακαριστός Μητροπολίτης Σισανίου και Σιατίστης κκ. Παύλος ο οποίος διακόνευε στην περιοχή μας, ήταν ένας φιλόσοφος της εποχής μας. Ένας άνθρωπος, του οποίου το πολύπλευρο έργο του δε γινόταν πάντα γνωστό. Πάντα διακριτικός και με επιχειρήματα είχε το θάρρος να αναπτύσσει το λόγο του για επίκαιρα εθνικά και κοινωνικά ζητήματα. Εκφράζουμε τα βαθειά μας συλλυπητήρια στους οικείους του καθώς και στην οικογένεια της Εκκλησίας. Θα λείψει μεν από όλους μας αλλά θα λάμπει δια του έργου και του λόγου που αφήνει πίσω του.

Συλλυπητήριο του αντιπροσώπου Ποταμιού Δυτικής Μακεδονίας Στέλιου Μιχούλα
Εκφράζω τη βαθιά μου θλίψη για την απώλεια του Μακαριστού Μητροπολίτη Σισανίου και Σιατίστης κυρού Παύλου, ο όποιος υπήρξε ένας πανάξιος Ποιμενάρχης με τεράστιο έργο και απέραντες κοινωνικές ευαισθησίες.
Καλό Παράδεισο
Συλλυπητήριο της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κοζάνης
Η Προϊσταμένη και το προσωπικό της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κοζάνης εκφράζουν την βαθειά τους θλίψη για την απώλεια του Σεβασμιοτάτου Μητροπολίτη Σισανίου και Σιατίστης Παύλου.
Έφυγε ξαφνικά από κοντά μας ένας ποιμενάρχης με πραότητα και φωτεινό νου, που προσέγγισε και στήριξε τον πολιτισμό και τους ανθρώπους του με αγάπη, ταπεινότητα και ειλικρινές ενδιαφέρον για την προστασία και διάσωση των βυζαντινών μνημείων.
Θερμά συλλυπητήρια στην Εκκλησία της Ελλάδος, στους οικείους του και στο ποίμνιό του.

 

Ψήφισμα Περιφερειακού Συμβουλίου Δυτικής Μακεδονίας

Ο Πρόεδρος ενημέρωσε το Σώμα για την προς Κύριον εκδημία του Μακαριστού Μητροπολίτη Σισανίου και Σιατίστης Κυρού Παύλου και συγκάλεσε εκτάκτως σήμερα 14 Ιανουαρίου 2019 το Περιφερειακό Συμβούλιο Δυτικής Μακεδονίας, προκειμένου να αποτίσει φόρο τιμής στον εκλιπόντα Μακαριστό Μητροπολίτη ο οποίος υπήρξε μία ξεχωριστή και εκκλησιαστική φυσιογνωμία, με μεγάλο ποιμαντικό, πνευματικό, κοινωνικό και φιλανθρωπικό έργο, το οποίο αφήνει παρακαταθήκη σε όλους μας. Υπηρέτησε το Ποίμνιό του με μεγάλη αφοσίωση και εργάστηκε με όλες του τις δυνάμεις με κύριο γνώμονα την προσφορά του στο συνάνθρωπο. Ξεχώρισε για την αποφασιστικότητά του, την αγάπη του για τη νεολαία και τις ιδιαίτερες ευαισθησίες για τους ανθρώπους που αντιμετώπιζαν σοβαρά προβλήματα επιβίωσης.
Έπειτα από τα παραπάνω ο Πρόεδρος ζήτησε να εκδοθεί ψήφισμα από το Περιφερειακό Συμβούλιο Δυτικής Μακεδονίας ως παρακάτω:
1. Να παραστεί σύσσωμο το Περιφερειακό Συμβούλιο κατά την τέλεση της Εξόδιου Ακολουθίας.
2. Να δοθούν χρήματα αντί στεφάνου στο Κοινωνικό Παντοπωλείο Σιάτιστας.
3. Να εκφράσει τη βαθιά λύπη και τα ειλικρινή συλλυπητήρια του Προέδρου και των μελών του Περιφερειακού Συμβουλίου στην Ιερά Σύνοδο της Ελλάδας, στην Ιερά Μητρόπολη Σισανίου και Σιατίστης στην οικογένεια και στους οικείους του εκλιπόντα Μακαριστού Μητροπολίτη.
4. Να κυματίζουν μεσίστια οι σημαίες των Δημόσιων κτιρίων της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας μέχρι την Εξόδιο Ακολουθία.
5. Να αναβληθούν όλες οι εκδηλώσεις της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας μέχρι και την Εξόδιο Ακολουθία.
Το Περιφερειακό Συμβούλιο
Α π ο φ ά σ ι σ ε ομόφωνα
1. Να παραστεί σύσσωμο το Περιφερειακό Συμβούλιο κατά την τέλεση της Εξόδιου Ακολουθίας.
2. Να δοθούν χρήματα αντί στεφάνου στο Κοινωνικό Παντοπωλείο Σιάτιστας.
3. Να εκφράσει τη βαθιά λύπη και τα ειλικρινή συλλυπητήρια του Προέδρου και των μελών του Περιφερειακού Συμβουλίου στην Ιερά Σύνοδο της Ελλάδας, στην Ιερά Μητρόπολη Σισανίου και Σιατίστης στην οικογένεια και στους οικείους του εκλιπόντα Μακαριστού Μητροπολίτη.
4. Να κυματίζουν μεσίστια οι σημαίες των Δημόσιων κτιρίων της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας μέχρι την Εξόδιο Ακολουθία.
5. Να αναβληθούν όλες οι εκδηλώσεις της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας μέχρι και την Εξόδιο Ακολουθία.
Η απόφαση αυτή πήρε α/α 1/19
η Γραμματέας της Συν/σης του Π.Σ.
Αλίκη Ζήδρου – Γρηγοριάδου
O Πρόεδρος του Π.Σ.
Φώτιος Κεχαγιάς

Μοιραστείτε την είδηση