Τίποτα δεν είναι δεδομένο … Του Κώστα Καραμάρκου

5 Min Read

(Με αφορμή την ηλεκτρονική κυκλοφορία ενός τεύχους με τίτλο μια Εικόνα, μια Ιστορία, μια Πόλη της 1ης Ιανουαρίου 2020, από την ομάδα Κοζάνη: Μνήμες, Αναμνήσεις και Εικόνες- Kozani)

H εισαγωγή του τεύχους:
Οι άνθρωποι, τα ενδιαφέροντα τους, τα μεράκια τους, οι ανησυχίες τους, οι προσδοκίες τους, οι αναπολήσεις τους, οι φόβοι τους, οι ανοχές τους, οι ελπίδες τους και τόσα άλλα.
Θέλει δουλειά και υπομονή, μεράκι και επιμονή για να βγάλεις τον καλύτερο εαυτό των συμπολιτών σου, στη βάση των κοινών μνημών, αναμνήσεων και εικόνων.
Η συγκεκριμένη προσπάθεια δεν αποτελεί κάτι το ιδιαίτερο, ούτε αποτελεί κάτι το μη αναμενόμενο, πολλώ δε μάλλον δεν είναι κάτι το πολύ σημαντικό. Το αποτέλεσμα όμως όπως τελικά προέκυψε είναι αρκετά ενδιαφέρον, με όσα (λίγα) παιδιά της πόλης ανταποκρίθηκαν και μοιράστηκαν μικρές τους ιστορίες, μεταξύ άλλων χιλιάδων παιδιών που δεν είχαν κάτι να θυμηθούν και να μας το προσφέρουν.
Όλες οι ευχαριστίες σε εσάς λοιπόν που συνεισφέρατε με τα κείμενα σας, όπως και σε εσάς που αναρτήσατε μερικές πολύ ενδιαφέρουσες φωτογραφίες στην ομάδα και τις χρησιμοποιήσαμε εδώ. Κυρίως ευχαριστούμε τον γλυκύτατο Μάρκο Πατσίκα που μας έδωσε το ελεύθερο να αξιοποιήσουμε πολλές δημοσιευμένες φωτογραφίες του από μια δεκαετία που χάνεται και που η επιμονή μας να συγκεντρώσουμε και να αναδείξουμε υλικό της, είναι ο επόμενος μεγάλος στόχος …

- Advertisement -


Περιλαμβάνονται:
φωτογραφίες:
Μάρκος Πατσίκας
Παναγιώτης Βούρκας
Γιάγκος Γερούσης
Αργύριος Καλλιανιώτης
Γιώργος Τζέλλος
Δημήτρης Στύλας
Λένα Κυρατσού
Τάσα Σιόμου
Νίκος Λιόντας
Ελένη Δεληβοριά
Τζίμης Λιάνας
Γιούλη Καφάση
Νίκος Κωσταρέλλας
Δημήτρης Ελίμειος Μπλιούρας
Φάνη Φτάκα Τσικριτζή
Τζένη Μπάρμπα
Γιώργος Γελαδάρης
Σούλα Παλέντζα
Γρηγόρης Δάλλης
Αρχεία Ομάδας & καρτ ποστάλ

ιστορίες:
Κάτια Βόντσα
Αργύριος Καλλιανιώτης
Μήκας Ελίμειος (Δημήτρης Βούρκας)
Γιάννης Κορκάς
Σίμος Κουταλιανός
Θωμάς Χατζηαυγερινός
Γιώργος Τζέλλος
Βασίλειος Πασχαλίδης
Τάσα Σιόμου
Αφήγηση Νίκου Κοκκαλιάρη στον Γιώργο Γελαδάρη
Ελένη Δεληβοριά
Μιμή Παπαδέλη-Παπαναστασίου
Βασίλης (Mack) Νικολάου
Ντίνα Λαμπροπούλου
Δημήτρης Μπλιούρας Ελίμειος
Παναγιώτης Τσούκρας
Βάσω Τσιμηνάκη Σκαρκαλά (αφήγηση στον Στέλιο Κοκκαλιάρη)
Κώστας Διδασκάλου
Ματίνα Τσικριτζή Μόμτσιου
Κώστας Καραμάρκος

Ένα μικρό απόσπασμα από τις Ιστορίες:

Του κτί τ’ αμερικάνκου
Η παρέα συνπήχθηκε ένα καλοκαιρινό βραδάκι στη πλατεία της Σκιώνης, στη Χαλκιδική. Αφού έγινε αναφορά σε θέματα της καθημερινότητας, όπως ήταν φυσικό, οι Κοζανίτες της παρέας άρχισαν να διηγούνται ιστορίες – να λέν κασμέρια.
Η κα Κούλα φιλόλογος, όπως και η αδελφή της Ολυμπία, μας περιέγραψε με φανερή στεναχώρια μια δυσάρεστη εμπειρία της.
Ως καθηγήτρια Φιλόλογος στην Α’ γυμνασίου στο μάθημα της έκθεσης ζήτησε από τους μαθητές να περιγράψουν ένα ομαδικό παιχνίδι, που παίζουν στη γειτονιά.
Μεταξύ των εκθέσεων προέκυψε και η παρακάτω:
Του κτί τ’ αμερικάνκου.
Του κτί τ’ αμερικάνκου του στούν, του χπούν, πχιαλούν για να κρυφτούν.
του στούν, του χπούν, πχιαλούν για να κρυφτούν.
του στούν, του χπούν , πχιαλούν για να κρυφτούν….
…………………….
του στούν, του χπούν, πχιαλούν για να κρυφτούν.-
Έτσι γέμισε 1 ½ σελίδες του τετραδίου …


H παρουσίαση του τεύχους την Κυριακή 5 Ιανουαρίου 2020:

Επειδή τίποτε δεν αντικαθιστά την ανθρώπινη παρουσία, διοργανώνεται μια μάζωξη για να ακούσουμε μερικές από τις ιστορίες του τεύχους, να θυμηθούμε γεύσεις της πόλης σε έναν χώρο με όνομα βαρύ σαν ιστορία και να τραγουδήσουμε παρέα …

Επίλογος
Έχω την αίσθηση ότι από τις 2 τελευταίες μη ψηφιακές δεκαετίες (’70 και ’80) δεν θα διατηρηθούν ηλεκτρονικά αρχεία που να καταγράφουν ιστορίες, γεγονότα, πρόσωπα και επιτεύγματα της πόλης και κυρίως δεν θα καταγραφούν στιγμές από αυτές που όταν τις συζητούμε λάμπουν τα πρόσωπα.
Φορείς / Ερευνητές / Κοινωνία των Πολιτών πρέπει να συντονιστούν και να προσφέρουν στη λογική της διάσωσης αυτών των στιγμών που είναι όχι μόνο μικρές ιστορίες, αλλά μέρος της σύγχρονης Ιστορίας αυτής της μικρής πόλης των Βαλκανίων
Καλή Χρονιά !
ΚΚ

Μοιραστείτε την είδηση