Tμήματα χρονιάς στο Δημοτικό Ωδείο Κοζάνης

4 Min Read

ΜΙΚΤΗ ΧΟΡΩΔΙΑ Δ.Ω.Κ.

Η μικτή χορωδία του Δημοτικού Ωδείου Κοζάνης, λειτουργεί φέτος για τρίτη χρονιά. Στο σύντομο αυτό χρονικό διάστημα κατάφερε να παρουσιάσει ένα πολύ καλό έργο με την συμμετοχή της σε χριστουγεννιάτικες και εαρινές συναυλίες του Δ.Ω.Κ. και με ρεπερτόριο ελληνικό και ξένο, σύγχρονο και κλασικό.

- Advertisement -

Οι πρόβες της χορωδίας ξεκίνησαν και θα γίνονται κάθε Σάββατο 7-9μ.μ. στην αίθουσα συναυλιών του Δ.Ω.Κ. υπό την καλλιτεχνική διεύθυνση του μαέστρου Χρήστου Κτιστάκη. Ακροάσεις για νέα μέλη θα γίνονται κάθε Σάββατο στις 7μ.μ.

Δικαίωμα συμμετοχής έχουν πολίτες από 16 έως 50 ετών. Προτεραιότητα θα δοθεί σε όσους έχουν απλές γνώσεις θεωρίας της μουσικής.

 

ΣΥΜΦΩΝΙΚΗ ΟΡΧΗΣΤΡΑ Δ.Ω.Κ.

Υπό την διεύθυνση του Χ. Κτιστάκη θα γίνονται οι πρόβες της Συμφωνικής Ορχήστρας του Δ.Ω.Κ. κάθε Σάββατο 5-7μ.μ. Στην ορχήστρα μπορούν να πάρουν μέρος όλοι οι μουσικοί που επιθυμούν να είναι μέλη της.

 

ΤΜΗΜΑ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ

Το τμήμα της Βυζαντινής μουσικής επαναλειτουργεί από τη φετινή χρονιά στο Δ.Ω.Κ. με δάσκαλο τον κ. Ηλιάδη Γεώργιο.

Το τμήμα απευθύνεται σε μαθητές, γονείς, φοιτητές, επαγγελματίες, καθηγητές, γενικά σε κάθε ενδιαφερόμενο για την εκκλησιαστική τέχνη, η οποία αποτελεί συνέχεια της αρχαίας ελληνικής μουσικής.

Σκοπός αρχικά είναι η εκμάθηση, μετάδοση και προβολή της πατροπαράδοτης μουσικής, η οποία διακρίθηκε ως εσωτερική μουσική για λατρευτικές ανάγκες και ως εξωτερική προς εξυπηρέτηση του δημοτικού άσματος.

Επίσης η ανάδειξη των μαθητών σε ιεροψάλτες και μέλη Βυζαντινών χορών, χρήσιμων για τα αναλόγια των Ιερών Ναών.

Ο κάθε μαθητής θα αποκομίσει ψυχική και πνευματική ωφέλεια, εμπλουτισμό γνώσεων και θα μπορέσει και ο ίδιος να συμβάλλει στη σωστή διάδοση της μουσικής επιστήμης και τέχνης.

 

BABY ARTIST

Για πρώτη χρονιά παράλληλα με το τμήμα μουσικοκινητικής που λειτουργεί στο Δ.Ω.Κ. εδώ και δύο χρόνια, θα ξεκινήσει σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας ένα νέο πρόγραμμα μουσικοκινητικής ανάπτυξης βρεφών και νηπίων το τμήμα: BABY ARTIST. Είναι ένα πρωτοποριακό πρόγραμμα μουσικής για βρέφη και νήπια από 4 μηνών ως 4 χρόνων. Το Baby Artist στηρίζει τη φιλοσοφία και τη μεθοδολογία του σε ερευνητικά ευρήματα σύμφωνα με τα οποία, αν ένα παιδί καθοδηγηθεί σωστά και από πολύ νωρίς με βάση τα μουσικά ερεθίσματα, μπορεί να αποκτήσει τη μουσική γλώσσα ως ‘μητρική’, να την κατανοεί και να επικοινωνεί φυσικά μέσω αυτής, όπως κάνει και με την γλώσσα. Η έγκαιρη εισαγωγή ενός παιδιού σε μουσικό περιβάλλον αξιοποιεί την ‘κρίσιμη περίοδο’ (παράθυρο ευκαιρίας) για τη μουσική ανάπτυξη, που οι έρευνες μας έχουν δείξει ότι αφορά κυρίως στις ηλικίες 0-3 και 3-5 χρόνων. Το Πρόγραμμα έχει εντυπωσιακά αποτελέσματα στην ανάπτυξη του μουσικού δυναμικού των παιδιών ήδη από τα πρώτα χρόνια της ζωής. Το Πρόγραμμα Μουσικής Ανάπτυξης Βρεφών και Νηπίων υλοποιείται με τη μορφή ομαδικών μαθημάτων για παιδιά και τους γονείς τους μέσα σε ένα περιβάλλον χαράς και συναισθηματικής ασφάλειας.

Επιστημονικά υπεύθυνη Προγράμματος

Λήδα Στάμου, Αναπλ. Καθηγήτρια Τμήμα Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης, Πανεπιστήμιο Μακεδονίας

Συντελεστές BABY ARTIST

Χρήστος Γερμένογλου, μουσικός , μουσικοπαιδαγωγός

Ραφαέλα Τρούλου, μουσικοπαιδαγωγός – μουσικός, πτυχίο Τμήματος Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης, Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, Σπουδές Σύνθεσης, Μεταπτυχιακές σπουδές στη «Διδακτική της Μουσικής»

Βαλεντίνη Παπαθανασίου, μουσικοπαιδαγωγός – εμψυχώτρια – εργαζόμενη και με Α.με.Α., πτυχίο Τμήματος Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης, Πανεπιστήμιο Μακεδονίας.

Αντιγόνη Χαλκιά, σοπράνο – μουσικοπαιδαγωγός, πτυχίο Τμήματος Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης, Πανεπιστήμιο Μακεδονίας

 

 

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ για όλα τα τμήματα του Δ.Ω.Κ. στο τηλ. 2461034932 3-9μ.μ., email: [email protected]    Δημοτικό Ωδείο Κοζάνης.

 

Μοιραστείτε την είδηση