Τμήματα παραδοσιακής μουσικής και παραδοσιακή χορωδία στο Δ.Ω.Κ.

4 Min Read

Στις 7 το απόγευμα σας περιμένουμε στο Δημοτικό Ωδείο Κοζάνης για την παρουσίαση των τμημάτων παραδοσιακής μουσικής. Στη συνάντηση οι καθηγητές των τμημάτων θα μιλήσουν για τα μουσικά όργανα και τα τμήματα που ξεκινούν, θα συνομιλήσουν με τους ενδιαφερόμενους μαθητές και θα εξηγήσουν για την σημαντικότητα της λειτουργίας των τμημάτων παραδοσιακής μουσικής.
Στο τμήμα της Παραδοσιακής μουσικής τα όργανα-μαθήματα που θα παρουσιάσουν οι καθηγητές είναι : Βιολί , Μπουζούκι , Κλαρίνο , Σάζι , Ποντιακή Λύρα, Βυζαντινή Μουσική και για πρώτη φορά θεωρητικός κύκλος μαθημάτων.
Επίσης, με μεγάλη χαρά ανακοινώνουμε την συνεργασία του Δ.Ω.Κ. για τη νέα χρονιά με τον κ. Β. Δόντσιο καθηγητή Βυζαντινής Μουσικής, ο οποίος θα διευθύνει και την παραδοσιακή χορωδία.

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ Β. ΔΟΝΤΣΙΟΥ

Από μικρή ηλικία εντάχθηκε στη χορωδία του Συλλόγου Ιεροψαλτών Φλωρίνης “Άγιος Ιωάννης ο Δαμασκηνός” όπου έμαθε τα μυστικά της χορωδιακής ερμηνείας των βυζαντινών ύμνων, ενώ ταυτόχρονα παρακολουθούσε μαθήματα στη σχολή Βυζαντινής Μουσικής “Άγιος Ιωάννης ο Κουκουζέλης” της Ιεράς Μητροπόλεως Φλωρίνης, στη τάξη του Στέφανου Δόντσιου από όπου πήρε το Πτυχίο Ιεροψάλτου με βαθμό Άριστα.
Στη συνέχεια έδωσε κατατακτήριες εξετάσεις στο Εθνικό Ωδείο Αθηνών και σε ηλικία 19 ετών πήρε το Δίπλωμα Βυζαντινής Μουσικής με Άριστα, από την τάξη του αειμνήστου Χρήστου Χατζηνικολάου.
Από το 1995 ξεκίνησε τη διδασκαλία της Βυζαντινής Μουσικής στη Σχολή της Μητροπόλεως Φλωρίνης στην οποία συνεχίζει να διδάσκει μέχρι σήμερα, ενώ παράλληλα ξεκίνησε και τις θεωρητικές του σπουδές στην Ευρωπαϊκή Μουσική και τον Ιούνιο του 1999 πήρε το Πτυχίο Αρμονίας με Άριστα, με δάσκαλο τον Θόδωρο Γκρούνη στο Μακεδονικό Ωδείο Θεσσαλονίκης. Την ίδια περίοδο διεύρυνε τα ακούσματά του, παρακολουθώντας ερμηνείες από καταξιωμένους ψάλτες, σε πολλούς ναούς της πόλης.
Από το Μάιο ως τον Ιούλιο του 1999 δίδαξε σε σεμινάριο στη Φλώρινα, στο πρόγραμμα ” Βυζαντινή Μουσική – Χορωδίες ” του Κ.Ε.Κ ” ΜΕΝΤΩΡ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ Α.Ε “.
Το σχολικό έτος 2003-2004 εργάστηκε ως ωρομίσθιος καθηγητής Βυζαντινής Μουσικής στο Μουσικό Γυμνάσιο Αμυνταίου καθώς επίσης και στο Μουσικό Γυμνάσιο Πτολεμαΐδας το σχολικό έτος 2004-2005.
Επίσης από το Σεπτέμβριο του 2003 ως τον Δεκέμβριο του 2005 συνεργάστηκε – δίδαξε ως εκπαιδευτής ενηλίκων σε τέσσερα διαφορετικά προγράμματα (“Ακούγοντας μουσική 1 & 2”, “Παραδοσιακή Μουσική”, “Ελληνική Μουσική”) που υλοποιήθηκαν από το Ινστιτούτο Διαρκούς Εκπαίδευσης Ενηλίκων της Γενικής Εκπαίδευσης Ενηλίκων στο Κ.Ε.Ε Φλώρινας του Υπουργείου Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων ενώ τον Απρίλιο του 2005 παρακολούθησε τριήμερο σεμινάριο “Εκπαίδευσης Εκπαιδευτών Κέντρων Εκπαίδευσης Ενηλίκων” στα πλαίσια του έργου «Κέντρα Εκπαίδευσης Ενηλίκων ΙΙ» του Υπουργείου Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων.
Από το 2000 εργάζεται στο Ωδείο Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Φλώρινας που σήμερα ονομάζεται Ωδείο Φλώρινας Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας, ως γραμματέας και Καθηγητής Βυζαντινής Μουσικής ενώ παράλληλα συνέχισε στις σπουδές του στο Ωδείο που εργάζεται, και τον Ιούνιο του 2005 πήρε το Πτυχίο Αντίστιξης με Άριστα, έχοντας δάσκαλο τον αείμνηστο Γιάννη – Νέαρχο Δάνη.
Τον Δεκέμβριο του 2009 παρακολούθησε διήμερο σεμινάριο Φωνητικής Τέχνης και Ορθοφωνίας με τον Άρχοντα Πρωτοψάλτη της Μεγάλης του Χριστού Εκκλησίας (Οικουμενικό Πατριαρχείο) κ. Λεωνίδα Αστέρη ο οποίος έχει διατελέσει και τενόρος της Λυρικής σκηνής Κωνσταντινουπόλεως. Το σεμινάριο πραγματοποιήθηκε στη Βέροια και διοργανώθηκε από τη Σχολή Βυζαντινής Μουσικής “Κοσμάς ο Μαδυτινός” της Ιεράς Μητροπόλεως Βεροίας.
Τα τελευταία χρόνια διευθύνει τη χορωδία του Συλλόγου Ιεροψαλτών Φλωρίνης στα Βυζαντινά μέλη και τα παραδοσιακά τραγούδια, καθώς και την Χορωδία Παραδοσιακής Μουσικής του Ωδείου Φλώρινας.

Μοιραστείτε την είδηση