Το 1959 άρχισε η λειτουργία του Μαμάτσειου Νοσοκομείου Κοζάνης, του Δημήτρη Κλείδη

4 Min Read

Πριν 60 χρόνια- το 1959- έγιναν στην περιοχή μας σημαντικά γεγονότα. Μεταξύ αυτών, έγιναν και τα εγκαίνια λειτουργίας του Μαμάτσειου Γενικού Νοσοκομείου Κοζάνης.
Για την αποπεράτωση των εργασιών και τη λειτουργία του Νοσοκομείου συνέβαλαν- καθένας από το πόστο του- πολλοί φορείς, αλλά και ιδιώτες.
Το κύριο, όμως, βάρος επωμίσθηκε ο τότε Πρόεδρος του Δ. Σ του Νοσοκομείου, Εισαγγελέας Πρωτοδικών Αλ. Φλώρος( σταδιακά ανήλθε στα ανώτατα αξιώματα του κλάδου του), ο οποίος, με συνεχείς προσωπικές παραστάσεις του στις αρμόδιες υπηρεσίες και την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Κοινωνικής Πρόνοιας και Υγιεινής, συνέτεινε στην επίσπευση των διαδικασιών για την έναρξη λειτουργίας του Νοσηλευτικού αυτού Ιδρύματος.
Η λειτουργία του νέου Νοσοκομείου εξυπηρέτησε τις ανάγκες των κατοίκων, όχι μόνο της Κοζάνης και της περιοχής μας, αλλά και ολόκληρης της Δυτικής Μακεδονίας, η οποία, τότε εξυπηρετούνταν υποτυπωδώς στα θέματα υγείας.
Ας σημειωθεί ότι, έως τότε, το μικρών δυνατοτήτων Νοσοκομείο της Κοζάνης, εξυπηρετούσε τις γενικές ανάγκες και λόγω έλλειψης χώρου, δεν μπορούσε να νοσηλεύσει τον αυξημένο αριθμό ασθενών. Στεγαζόταν σε ένα διώροφο οίκημα επί της οδού 11ης Οκτωβρίου, μετά την πλατεία Αριστοτέλους, ενώ ένα άλλο Νοσηλευτικό Ίδρυμα ήταν η Κλινική « Ο καλός Σαμαρείτης», του πρώην Υπουργού, Διονυσίου Μανέντη, επί της οδού Τράντα, όπου σήμερα λειτουργεί η ΕΡΑ Κοζάνης.
Γι΄ αυτό, η 31 Μαϊου 1959, είναι μια σημαντική ημερομηνία, κατά την οποία, η Κοζάνη και γενικά η Δυτική Μακεδονία γύριζε σελίδα στον τομέα της Υγείας.
Έτσι, με τη επιβαλλόμενη επισημότητα, τελέσθηκαν τα εγκαίνια λειτουργίας του Μαμάτσειου Γενικού Νοσοκομείου Κοζάνης από τον Μητροπολίτη Σερβίων και Κοζάνης Διονύσιο, παρουσία του Υπουργού Κοινωνικής Πρόνοιας και Υγιεινής Ανδρέα Στράτου, των Γεν. Γραμματέων του Υπουργείου Εσωτερικών Δ. Ζησόπουλου, Βορείου Ελλάδος Κ. Παπαγεωργίου, Βουλής Γ. Καρότση, των Βουλευτών του Νομού μας Διονυσίου Μανέντη, Παύλου Τσακιρίδη, Κωνσταντίνου Ταλιαδούρη, Σεραφείμ Καρασάββα, του μεγάλου ευεργέτου της Κοζάνης Κωνσταντίνου Μαμάτσιου και της συζύγου του Άννης, του πρώην προέδρου του Δ. Σ του Νοσοκομείου Εισαγγελέως Αλ. Φλώρου, λοιπών πολιτικών και στρατιωτικών Αρχών και πλήθους κόσμου.
Για την ολοκλήρωση του έργου δαπανήθηκαν 14 εκατομμύρια δραχμών, εκ των οποίων 8,5 εκατομμύρια από το Κράτος, 3.100.000 από τον Κωνσταντίνο Μαμάτσιο, 920.000 από το κληροδότημα Στάμκου Αναστασίου, 630.000 από το Κεντρικό Συμβούλιο Ιατρικής Αντιλήψεως και 800.000 από το Υπουργείο Κοινωνικής Πρόνοιας, ως έκτατη επιχορήγηση για τον εξοπλισμό.
Το Νοσοκομείο ήταν δυναμικότητας 165 κλινών και λειτούργησε με τα εξής τμήματα:
1.Παθολογικό, 2. Χειρουργικό, 3. Μαιευτικό- Γυναικολογικό, 4. Παιδιατρικό, 5. Οφθαλμολογικό, 6. Ωτορινολαρυγγολογικό, 7. Ακτινολογικό, 8. Μικροβιολογικό, 9. Φυματιολογικό.
Το Νοσοκομείο Κοζάνης με την λειτουργία των παραπάνω τμημάτων αποτελούσε ένα από τα πληρέστερα νοσηλευτικά ιδρύματα της εποχής, οι δε κάτοικοι ολόκληρης της Δυτικής Μακεδονίας, έχοντας άμεση και έγκαιρη πρόσβαση προς αυτό, αισθάνονταν ιδιαίτερη ανακούφιση όσες φορές αντιμετώπιζαν προβλήματα υγείας.
Σήμερα, 60 χρόνια μετά, το Μαμάτσειο Νοσοκομείο, εξακολουθεί, μετά τις συν τω χρόνω επεκτάσεις και βελτιώσεις να βρίσκεται συνεχώς και ανελλιπώς στην υπηρεσία του λαού, ανακουφίζοντας τον στις ποικίλες περιπτώσεις προσβολής της υγείας τους.
ΔΗΜ. ΚΛΕΙΔΗΣ

 

- Advertisement -
Μοιραστείτε την είδηση