Το 1ο Γυμνάσιο Κοζάνης στο Εκπαιδευτικό Κέντρο ΑΠΕ στον Φιλώτα

2 Min Read

Τα στελέχη της ομάδας έργου του Ομίλου Ενεργών Νέων Δυτικής Μακεδονίας (ΟΕΝΕΦ) – Europe Direct Δυτικής Μακεδονίας, υποδέχτηκαν την Τετάρτη 28 Φεβρουαρίου 2024, στο Εκπαιδευτικό Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στον Φιλώτα, μαθητές και μαθήτριες της Β Γυμνασίου από το 1ο Γυμνάσιο Κοζάνης.

Μαθητές και εκπαιδευτικοί είχαν την ευκαιρία να περιηγηθούν στο Κέντρο και να πληροφορηθούν από τον Πρόεδρο του Ομίλου Ενεργών Νέων Δυτικής Μακεδονίας, Δρ. Κωνσταντίνο Φιλιππίδη, σχετικά με τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και τις μορφές αυτών, την αποθήκευση ενέργειας, την κλιματική κρίση, τις αιτίες αλλά και τις συνέπειες που αυτή επιφέρει στο περιβάλλον. Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στους τομείς της οικονομίας που εκπέμπουν περισσότερα αέρια θερμοκηπίου, τις αιτίες που ευθύνονται για την κλιματική αλλαγή αλλά και στην πορεία των εκπομπών μέχρι και σήμερα.

Πραγματοποιήθηκε brainstorming σχετικά με τους τρόπους που μπορεί ο άνθρωπος να αποτρέψει την κλιματική κρίση καθώς και μια εποικοδομητική συζήτηση από την ολομέλεια των μαθητών/τριών με τους τρόπους προστασίας του περιβάλλοντος.

Μετά την παρουσίαση/εισαγωγή, ακολούθησε περιήγηση στον εκθεσιακό χώρο του Κέντρου, όπου οι μαθητές/τριες ανακάλυψαν πρότυπες εφαρμογές των ΑΠΕ, προσομοιώσεις εφαρμογών πράσινου υδρογόνου, ολοκληρωμένα συστήματα φωτοβολταϊκών και ανεμογεννητριών, μπαταριών, εκπαιδευτικά ρομπότ τεχνητής νοημοσύνης, σταθμών φόρτισης και ηλεκτροκίνησης.

Τέλος, οι μαθητές/τριες του Γυμνασίου έπαιξαν το διαδικτυακό παιχνίδι Kahoot! απαντώντας σε ερωτήσεις σχετικά με την πράσινη και δίκαιη μετάβαση και την κλιματική κρίση. Μοιράστηκαν δώρα στους νικητές κλείνοντας την εκπαιδευτική δράση με ευχάριστο και διασκεδαστικό τρόπο.

Το Εκπαιδευτικό Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας που χρηματοδοτείται από το Πράσινο Ταμείο , αποτελεί αρωγό για ενημέρωση και ανάπτυξη πράσινης κουλτούρας σε όλη την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας.

Το πρόγραμμα «Καινοτόμες δράσεις με τους πολίτες», στο πλαίσιο του χρηματοδοτικού προγράμματος  «Φυσικό Περιβάλλον & Καινοτόμες Δράσεις 2023» έχει ως απώτερο σκοπό την ενημέρωση και Ανάπτυξη Πράσινης κουλτούρας, με στόχο τη νεολαία για τους Δήμους Αμυνταίου, Φλώρινας, Πτολεμαΐδας, Κοζάνης και Πρεσπών αλλά και το σύνολο της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας.

ΕΤΙΚΕΤΕΣ: ,
Μοιραστείτε την είδηση