Το 1ο Model Forest στην Ελλάδα βρίσκεται στην Δυτική Μακεδονία-Εκδηλώσεις γνωριμίας με την δράση αυτή σε Βόιο και Κουρί Κοζάνης

3 Min Read

Το 1ο Model Forest στην Ελλάδα καλούνται να γνωρίσουν το Σαββατοκύριακο 17 και 18 Σεπτεμβρίου, όσοι βρεθούν στο Μικρόκαστρο και στην γύρω περιοχή. Ο Δήμος Βοϊου και το Ευρωπαϊκό δίκτυο Mediterranean Model Forest, αναπτύσσουν ένα πρόγραμμα δράσεων με στόχο την αειφόρο διαχείριση δασικών τοπίων και φυσικών τοπίων και καλούν τους πολίτες να συμμετάσχουν ενεργά σε αυτές τις δράσεις αυτό το διήμερο.

Το International Model Forest Network (IMFN) είναι μια εθελοντική παγκόσμια κοινότητα με υποστηρικτές και μέλη από όλον τον κόσμο. Ιδρύθηκε το 2008 με όραμα να επεκτείνει την ανάπτυξη του μοντέλου δασών σε όλη την περιοχή της Μεσογείου. Από τον Απρίλιο του 2019, η Γραμματεία του MMFN φιλοξενείται από την Περιφέρεια της Τοσκάνης στην Ιταλία, η οποία τη διαχειρίζεται με την Ένωση Δήμων Valdarno και Valdisieve και Montagne Fiorentine Model Forest Association. Πλέον ήρθε και η ώρα των Δήμων της περιοχής να ενταχθούν σε αυτήν με πρώτο τον δήμο Βοϊου.

Το πρωί του Σαββάτου 17 Σεπτεμβρίου στις 9, λεωφορεία θα μεταφέρουν τους πολίτες στο δάσος κοντά στο μοναστήρι του Δρυόβουνου. Στην πρώτη στάση, οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να ενημερωθούν για την ίδρυση του πρώτου «Model Forest» στην Ελλάδα. Στην δεύτερη στάση θα πραγματοποιηθεί περιβαλλοντική εκπαίδευση για τα ξυλώδη και μη ξυλώδη δασικά προϊόντα (μανιτάρια, φρούτα & καρποί του δάσους) παρατήρηση και συλλογή αυτών. ΟΙ διοργανωτές έχουν προγραμματίσει για λίγο αργότερα, μια ειδική… δασική θεραπεία την οποία ονομάζουν «Forest Tnerapy» και αμέσως μετά θα επισκεφθούν αγρόκτημα αρωματικών φυτών (λεβάντα, τριαντάφυλλα, ρίγανη, φασκόμηλο). Το πρόγραμμα του Σαββάτου θα κλείσει στη 1 το μεσημέρι με επίσκεψη σε αγρόκτημα καλλιέργειας τρούφας.

Την Κυριακή 18 Σεπτεμβρίου, οι δραστηριότητες μεταφέρονται στο Κουρί της Κοζάνης. Εκεί οι επισκέπτες θα μπορούν να επισκεφθούν το περίπτερο του υποψήφιου πρότυπου δάσους Δυτικής Μακεδονίας που θα βρίσκεται στο κιόσκι δίπλα στην παιδική χαρά. Στο χώρο θα γίνουν και διάφορες παιδικές δραστηριότητες όπως παιχνίδι μνήμης, παιχνίδι κρυμμένου θησαυρού κ.α.

Τι είναι το Πρότυπο Δάσος

Ένα Πρότυπο Δάσος μπορεί να περιγράφει ως ένα τοπίο μεγάλης κλίμακας που περιλαμβάνει πολλές διαφορετικές χρήσεις γης. Με στόχο την προώθηση της βιώσιμης διαχείρισης των δασών, πρόκειται για μια μακροπρόθεσμη διαδικασία που τηρεί ένα ευρύ σύνολο με βάση τον εθελοντισμό.

Η δομή του δικτύου εθελοντών που δημιουργείται, δεσμεύει τα μέλη του για ανταλλαγή γνώσεων και βέλτιστων πρακτικών και αξιοποίηση των διδαγμάτων και εμπειριών από άλλες περιοχές σε εκτάσεις και περιφέρειες που επιθυμούν να ενταχθούν στο δίκτυο.

30 χρόνια λειτουργίας έκλεισε φέτος το Δασικό Δίκτυο

Η 12η Ιουνίου 2022 σηματοδότησε την 30ή επέτειο του Διεθνούς Μοντέλου Δασικού Δικτύου (IMFN). Μέχρι και το τέλος του χρόνου, η Γραμματεία του IMFN θα πραγματοποιήσει μια πολύπλευρη και πολύγλωσση εκστρατεία επικοινωνίας για να γιορτάσει την επέτειο αυτή. Στο πλαίσιο αυτό πραγματοποιούνται και οι εκδηλώσεις σε Βόιο και Κοζάνη.

Όλγα Τουφεγγοπούλου

Μοιραστείτε την είδηση