Το 1ο πολιτικό debate νεολαίας στην Κοζάνη

8 Min Read

Το πρώτο πολιτικό debate νεολαίας διενεργήθηκε την Τετάρτη το απόγευμα, στην αίθουσα «Κοβεντάρειος», από τον οργανισμό νεολαίας GO Alive, με την υποστήριξη του ΟΑΠΝ Κοζάνης, ανάμεσα στις νεολαίες τεσσάρων πολιτικών κομμάτων, που έδωσαν το «στίγμα» τους για το πολιτικό γίγνεσθαι. 

ΟΝΝΕΔ, νεολαία ΣΥΡΙΖΑ, νεολαία ΠΑΣΟΚ και ΚΝΕ έβγαλαν τα «ξίφη» τους, για μια πολιτική μονομαχία με επίκεντρο τη νεολαία αλλά και τα φλέγοντα θέματα της καθημερινότητας. Στο debate συζητήθηκαν θέματα τα οποία αφορούσαν τα πανεπιστήμια, τους φοιτητές, τις φοιτητικές και βουλευτικές εκλογές, την πανεπιστημιακή αστυνομία, το δυστύχημα στα Τέμπη, την ανεργία, το δημογραφικό κ.α.

- Advertisement -

«Η Ν.Δ. είναι η μόνη κυβέρνηση η οποία δημιούργησε μια πρωτοποριακή και μελετημένη πολιτική για τους νέους», είπε, ο Βασίλης Σούκης, πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ Κοζάνης, αναφερόμενος σε διάφορα προγράμματα της κυβέρνησης της Ν.Δ. όπως είναι το «πρώτο ένσημο», «το σπίτι μου» κ.α. «Θέλουμε να κάνουμε τους νέους να ασχοληθούν με τα κοινά, να ακούγεται η φωνή τους και να μπορέσουν οι ιδέες τους να γίνουν νόμοι του κράτους» σημείωσε. 

«Ζητάμε από τους νέους ανθρώπους να ψηφίσουν ΣΥΡΙΖΑ γιατί καταφέραμε να βγάλουμε τη χώρα από τα μνημόνια και θα παρέχουμε δωρεάν, ποιοτική εκπαίδευση η οποία θα είναι προσβάσιμη σε όλους και θα είναι για όλους» ανέφερε ο Στέργιος Μάντζιαρης, γραμματέας νεολαίας του ΣΥΡΙΖΑ και μέλος του Κεντρικού Συμβουλίου της νεολαίας του ΣΥΡΙΖΑ. Στη συνέχεια αναφέρθηκε στο πρόγραμμα του κόμματος, το οποίο έχει στο κέντρο τη νέα γενιά και περιλαμβάνει εν μέσω άλλων, αύξηση δαπανών στην παιδεία και προσλήψεις εκπαιδευτικών, αναγνώριση ταυτότητας φύλλου και συλλογικές συμβάσεις εργασίας.

Ο Γιώργος Χατζηπαυλίδης, εκπρόσωπος τύπου της νομαρχιακής επιτροπής ΠΑΣΟΚ Κοζάνης σημείωσε πως είναι ιστορικά αποδεδειγμένο πως το ΠΑΣΟΚ, είναι η μεγαλύτερη μεταρρυθμιστική παράταξη που έχει περάσει από τη χώρα. Επίσης ανέφερε χαρακτηριστικά πως όλες οι μεγάλες μεταρρυθμίσεις έγιναν επί των ημερών του ΠΑΣΟΚ. «Είμαστε αυτοί που δημιουργήσαμε τις ανεξάρτητες αρχές, τον ΑΣΕΠ, εγγυόμαστε τη διαφάνεια μέσω της «ΔΙΑΥΓΕΙΑΣ», δεν κάναμε κατασπατάληση των δημοσίων πόρων. Δώσαμε στο λαό δημόσια δωρεάν υγεία» ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Χατζηπαυλίδης. Όσο αναφορά το πρόγραμμα του κόμματος, ο ίδιος αναφέρθηκε σε μια δέσμη μέτρων που πρότεινε το ΠΑΣΟΚ ώστε να μπορέσει να βελτιωθεί η ζωή των νέων ανθρώπων που επέλεξαν να μείνουν στη χώρα τους και να δώσουν κίνητρο στα νέα ζευγάρια. 

«Καλούμε όλη τη νεολαία, φοιτητές, μαθητές, νέους, εργαζόμενους, να ψηφίσουν ΚΚΕ όπως ακριβώς έγινε και στις φοιτητικές εκλογές με την Πανσπουδαστική Κίνηση Συνεργασίας, έτσι ώστε την επόμενη ημέρα, να είναι πιο δυνατή η φωνή της νεολαίας, του λαού, των εργαζομένων που θα διεκδικεί και θα υπερασπίζεται τα δικαιώματα και τις ανάγκες των πολλών», ανέφερε η Αναστασία Γεωργιάδου, μέλος του Κεντρικού Συμβουλίου της ΚΝΕ και γραμματέας του Συμβουλίου Περιοχής Δυτικής Μακεδονίας της ΚΝΕ. Στη συνέχεια αναφέρθηκε στη μη κατοχύρωση των επαγγελματικών δικαιωμάτων των φοιτητών και σε διάφορες τροπολογίες που έχουν κατατεθεί στη Βουλή, όπως είναι η κατάργηση φόρων, τα μέτρα ανακούφισης από την ακρίβεια, τους πλειστηριασμούς κ.α. ώστε να μπορέσουν να καλυφθούν όλες οι ανάγκες που έχουμε το 21ο αιώνα. 

Πανεπιστημιακή Αστυνομία

Το ΠΑΣΟΚ σύμφωνα με τον κ. Χατζηπαυλίδη, προτείνει ένα ιδιωτικό σώμα φύλαξης στα δημόσια πανεπιστήμια, το οποίο θα καλύπτει την αστυνομία σε περίπτωση που αυτή δεν επαρκεί. Η ΚΝΕ σύμφωνα με την κα. Γεωργιάδου είναι κατά της πανεπιστημιακής αστυνομίας, αλλά υπέρ της φύλαξης των πανεπιστημιακών campus, γιατί «η ανομία δεν καταπολεμήθηκε ποτέ, όση αστυνομία και αν υπήρχε», όπως είπε χαρακτηριστικά. Ο κ. Μάντζιαρης από την πλευρά του ανέφερε πως «η πανεπιστημιακή αστυνομία ήρθε για να καταστείλει την ελεύθερη σκέψη και έκφραση και καμία μορφή βίας και βανδαλισμών». Τέλος, ο κ. Σούκης, τόνισε, πως είναι «κατά του ασύλου της ανομίας και όχι του ασύλου των ιδεών».

Ιδιωτικοποίηση Πανεπιστημίων

Εκπρόσωποι όλων των κομμάτων, απάντησαν σε ερώτηση του «Χ» για την πιθανή ιδιωτικοποίηση των Πανεπιστημίων. Η εκπρόσωπος της ΚΝΕ ανέφερε πως, πλέον, τα άλλα κόμματα, μιλάνε ανοιχτά για αναθεώρηση του άρθρου 16, «το οποίο εξασφαλίζει τον όποιο δημόσιο χαρακτήρα έχει απομείνει στα πανεπιστήμια». Σύμφωνα με την ίδια, ο χάρτης της ανώτατης εκπαίδευσης έχει στόχο το να υπάρχουν «πανεπιστήμια δύο ταχυτήτων», ένα Πανεπιστήμιο για τους λίγους που «θα το αντέχει η τσέπη τους» και ένα «εμπορευματοποιημένο» Πανεπιστήμιο, που θα είναι για τα παιδιά των λαϊκών στρωμάτων που και πάλι θα πρέπει να βάζουν το χέρι βαθιά στην τσέπη τους. «Το ΚΚΕ διεκδικεί και έχει πάγιο αίτημα, όλη η γνώση να βρίσκεται στο πτυχίο, το οποίο πτυχίο να αποτελεί τη μοναδική προϋπόθεση για την εύρεση εργασίας» σημείωσε. Ο εκπρόσωπος της ΟΝΝΕΔ σημείωσε πως η ιδιωτικοποίηση των πανεπιστημίων, είναι στις πάγιες θέσεις της Ν.Δ. και έχουν να κάνουν με το κύριο πολιτικό πρόγραμμα της. Στη συνέχεια αναφέρθηκε στο χάρτη των πανεπιστημίων του εξωτερικού, όπου αναφέρθηκε σε μια «συνύπαρξη», η οποία θα βοηθήσει την εκπαίδευση των φοιτητών στην Ελλάδα, με διάφορα προγράμματα. Ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, σημείωσε, πως είναι υπέρ της δημιουργίας μη κρατικών πανεπιστημίων τα οποία θα είναι μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα. «Επίσης, είμαστε υπέρ της ένταξης στην τριτοβάθμια, μέσω του εθνικού απολυτηρίου, όπως γίνεται και στις υπόλοιπες χώρες της Ε.Ε. Τα πανεπιστήμια μας, πρέπει να είναι εξωστρεφή και να έχουν διασυνδέσεις με την αγορά εργασίας» σημείωσε. Από τη μεριά του ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ μίλησε για 5% αύξηση της κρατικής δαπάνης για την εκπαίδευση και για ποιοτική, δημόσια και δωρεάν εκπαίδευση, για σταθερή κατάργηση των πανελλαδικών εξετάσεων, προσλήψεις εκπαιδευτικών και φοιτητική μέριμνα. «Το μόνο κόμμα με σχέδιο για δημόσια, δωρεάν εκπαίδευση και σύγχρονα πανεπιστήμια, είναι αυτό του ΣΥΡΙΖΑ», τόνισε.

Ο πρόεδρος του ΟΑΠΝ Κοζάνης, Ζήσης Μάρας στο χαιρετισμό του ανέφερε πως είναι πολύ κρίσιμο οι άνθρωποι να είναι ενημερωμένοι, να συμμετέχουν και η αποχή να βγει σιγά σιγά από τη ζωή όλων μας. «Πρέπει από τη νεολαία να δείξουμε ένα πολιτικό πολιτισμό, να μάθουμε να σεβόμαστε τη διαφορετικότητα, να σεβόμαστε τις άλλες απόψεις και να υπερασπιζόμαστε τη δική μας με πάθος, αλλά πάντοτε να δίνουμε χώρο ώστε ο συνάνθρωπος μας να επιλέγει δημοκρατικά πιο δρόμο θα ακολουθήσει» τόνισε. 

Από τη μεριά του το Go Alive ανέφερε πως είναι πολύ σημαντικό στην εποχή που ζούμε οι νέοι να είναι ενεργοί και να ακούγονται οι απόψεις τους και πως θέλει να κάνει τη συγκεκριμένη δράση, θεσμό. 

Θένια Βασιλειάδου

Μοιραστείτε την είδηση