Το 2023 στόχος να λειτουργήσει ο μεθοριακός σταθμός του Λαιμού Πρεσπών

3 Min Read

Με στόχο το 2023 να ολοκληρωθούν τα έργα υποδομής της συνοριακής διάβασης στο Λαιμό Πρεσπών και να λειτουργήσει ο σταθμός που είναι ζωτικής σημασίας για την ανάπτυξη του τουρισμού και της εξωστρέφειας των Πρεσπών, ο δήμαρχος Παναγιώτης Πασχαλίδης καλεί το σύνολο των φορέων σ’ έναν αγώνα δρόμου «για να φτάσουμε στο 2023 χωρίς προβλήματα».
Ο προϋπολογισμός του έργου είναι περίπου 4,5 εκ. ευρώ και προέρχεται απο το Interreg. Από αυτά τα τρία σχεδόν αφορούν στην ελληνική πλευρά.
Η διάνοιξη του δρόμου, μετά από 52 χρόνια, βρίσκεται σε φάση ολοκλήρωσης και είναι ζητούμενο πλέον να προχωρήσει το κτιριολογικό του σταθμού και άλλα σχετικά θέματα.
«Είχαμε προχθές μια σύσκεψη στα Σκόπια με τις αρμόδιες επιτροπές. Βρισκόμαστε στο ίδιο σημείο. Υπάρχει η βούληση. Τα δεσμευμένα χρήματα υπάρχουν, αλλά τώρα απαιτείται ένα «τρέξιμο» από όλους τους φορείς, ώστε να ξεκινήσουν οι διαδικασίες και να ολοκληρωθεί το έργο έως το 2023» λέει ο Δήμαρχος Πρεσπών Παναγιώτης Πασχαλίδης.
Η πρόθεση είναι το έργο να ενταχθεί στην τρέχουσα προγραμματική περίοδο 2014-2020, προκειμένου έως το 2023 να ολοκληρωθεί.

Να σημειωθεί ότι το αίτημα του δήμου Πρεσπών να λειτουργήσει η διάβαση νωρίτερα και με λιγότερα μέσα σ’ ένα μικρότερο κτιριακό συγκρότημα, μέχρι να ολοκληρωθούν οι υποδομές, δεν έγινε δεκτό.
Σύμφωνα με τον κ. Πασχαλίδη οι επιτροπές του κτιριολογικού τόσο από την Ελλάδα, όσο και από την Βόρεια Μακεδονία, οι οποίες θα αποφασίσουν άμεσα για την χωροθέτηση, έχουν οριστεί.
«Θα είναι μια τεράστια ανάπτυξη και προστιθέμενη αξία στο τουριστικό μας προιόν όχι μόνο για τη δική μας περιοχή, αλλά για όλη τη Δυτική Μακεδονία. Τη γειτονική χώρα επισκέπτονται πάνω από 180 χιλ. ξένοι τουρίστες, ενώ την Δυτική Μακεδονία μόλις 20 χιλιάδες» επισημαίνει ο κ. Πασχαλίδης.
Στο ίδιο μήκος κύματος είναι και η βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ στη Φλώρινα Πέτη Πέρκα που τονίζει ότι «μια τέτοια διάβαση μπορεί να τοποθετήσει την Πρέσπα ανάμεσα στους σημαντικότερους οικοτουριστικούς προορισμούς».
Να σημειωθεί ότι το άνοιγμα του μεθοριακού σταθμού του Λαιμού νομοθετήθηκε τον περασμένο Μάϊο και σύμφωνα με την κ. Πέρκα, ενώ υπάρχει πρόθεση από την πλευρά της κυβέρνησης να προχωρήσει η διάβαση, εντούτοις δεν υπάρχει δέσμευση σε συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα.
Θετικό βήμα χαρακτηρίζει την κατασκευή της διάβασης ο βουλευτής ΝΔ Φλώρινας Γ. Αντωνιάδης, τονίζοντας πως οι υποδομές πρέπει να κατασεκυαστούν. Ωστόσο, αφήνει ένα ερώτημα ως προς την λειτουργία του μεθοριακού σταθμού, καθώς είναι θέμα εξωτερικής πολιτικής.
«Από τη στιγμή που το θέλουν οι κάτοικοι το βλέπω ως ένα θετικό βήμα. Σε αυτή τη φάση αφορά στην κατασκευή των υποδομών, εφόσον υπάρχει εγκεκριμένο πρόγραμμα. Το αν θα λειτουργήσει ο μεθοριακός σταθμός αυτό θα εξαρτηθεί από την πορεία των Ελληνοσκοπιανών σχέσεων» λέει ο κ. Αντωνιάδης.
Ο βουλευτής Φλώρινας επιβεβαιώνει την πρόθεση της κυβέρνησης να προχωρήσει το θέμα και αποδίδει τυχόν πρόβλημα σε καθυστέρηση από πλευράς της Περιφέρειας.

- Advertisement -

Σωκράτης Μουτίδης

Μοιραστείτε την είδηση