Το 4ο αφιέρωμα της Βιβλιοθήκης στη φιλοσοφία την Τετάρτη 27 Φεβρουαρίου

2 Min Read

Με τo τέταρτο αφιέρωμα στη φιλοσοφία συνεχίζεται η σειρά των εκδηλώσεων ¨Περί σοφίας ο λόγος¨ τις οποίες φιλοξενεί η Κοβεντάρειος Δημοτική Βιβλιοθήκη Κοζάνης στο Αμφιθέατρο της την Τετάρτη 27 Φεβρουαρίου 2019 στις 18.00.

Τα αφιερώματα επιμελείται και παρουσιάζει η κ. Γερούση Ελένη, εκπαιδευτικός και διδάκτορας φιλοσοφίας του ΑΠΘ, και το τέταρτο αφορά τη διερεύνηση των διαφορετικών κριτηρίων που έθεσαν οι φιλόσοφοι,από την αρχαιότητα μέχρι τη νεώτερη εποχή, για να διακρίνουν το ηθικά ορθό από το ηθικά εσφαλμένο.

- Advertisement -

Τρεις είναι οι κυριότερες προσεγγίσεις: η αρετολογική, που εκκινεί από τον Αριστοτέλη και δίνει έμφαση στον χαρακτήρα του υποκειμένου που ενεργεί, πιο συγκεκριμένα στις αρετές που πρέπει να διαθέτει για να μπορεί να κρίνει τις πράξεις και να ενεργεί ανάλογα. Η δεοντοκρατική, κύριος εκπρόσωπος της οποίας είναι ο Γερμανός φιλόσοφος Immanuel Kant, ο οποίος προτείνει συγκεκριμένους ηθικούς κανόνες (όπως είναι η περίφημη κατηγορική προσταγή) με βάση τους οποίους οφείλει ένα άτομο να ενεργεί. Τέλος, η συνεπειοκρατική, η οποία αξιολογεί μια πράξη με βάση τις συνέπειες που έχει για το άτομο ή για ένα σύνολο ατόμων. Ο ωφελιμισμός του JohnStuartMill είναι η γνωστότερη ηθική θεωρία που στηρίζεται στις συνέπειες.

Οι εκδηλώσεις για τη φιλοσοφία θα συνεχιστούν τους μήνες Μάρτιο και Απρίλιο και το πρόγραμμα τους θα ανακοινωθεί στο προσεχές διάστημα.

Μοιραστείτε την είδηση