Το αυγουστιάτικο φεγγάρι πάνω από την Κοζάνη

2 Min Read

Έν’ ασημένιο κέρμα το φεγγάρι, που κάποτε τινάξαν στο διάστημα οι θεοί, κορώνα γράμματα την τύχη παίζοντας αυτού του κόσμου, έν’ ασημένιο κέρμα που δεν έπεσε ποτέ, αλλ’ έμεινε εκεί, μετέωρο, στο χάος.

Γι’ αυτό και δεν αποφασίστηκε ποτέ η τύχη αυτού του κόσμου, γι’ αυτό και αδιάκοπα κοιτάμε μ’ αγωνία το φεγγάρι, μην πάει και πέσει απ’ του χαμού μας την πλευρά.

 

ΧΙΟΝΗΣ ΑΡΓΥΡΗΣ

 

Πανσέληνος, ονομάζεται η σεληνιακή φάση όπου η Σελήνη, ο μοναδικός δορυφόρος της Γης, φαίνεται ολόκληρο το στραμμένο προς την Γη ημισφαίριό της φαίνεται ως ένας πλήρης φωτεινός κυκλικός δίσκος. Η Σελήνη αν και δεν έχει “το δικό της Φως” είναι ετερόφωτη και παθητική σε αντίθεση με τον Ήλιο που αποτελεί πηγή ζωής, του κλέβει στην κυριολεξία την παράσταση αλλά και το φως αυτό που εμείς βλέπουμε είναι το φως του Ήλιου που πέφτει επάνω της.  Αποτέλεσε και αποτελεί πηγή έμπνευσης για ποιητές και συγγραφείς, δεν υπάρχει άλλο φυσικό φαινόμενο το οποίο να εξυμνείται τόσο όσο η Σελήνη Επίσης γράφτηκαν διάφορα ανά τους αιώνες πολλά ίσως μη μπορώντας να εξηγηθούν επιστημονικά αποδίδονταν στην επιρροή της Πανσελήνου στον άνθρωπο.  Η έξαρση των επιληπτικών κρίσεων ακόμα και η σχιζοφρένεια αποδίδονταν σ’ αυτή. Οι άνθρωποι προσπαθώντας να λύσουν το μυστήριο κατέφευγαν σε παγανιστικές τελετές, γιατί  μην ξεχνάμε ότι η νύχτα περικλείει αρκετό μυστήριο πόσο μάλλον το φαινόμενο της Πανσελήνου.

Ότι και αν σημαίνουν όλα αυτά ένα είναι το βέβαιο το Αυγουστιάτικο Φεγγάρι θα έχει πάντα την τιμητική του και θα αποτελεί πόλο έλξης των απανταχού ρομαντικών και ερωτευμένων, οι οποίοι επισκέπτονται διάφορα σημεία του πλανήτη με την καλύτερη θέαση της Πανσελήνου έτοιμοι να δώσουν όρκους αιώνιας αγάπης.

Μοιραστείτε την είδηση