Το χρονικό της εγκατάστασης των αιολικών στο Βέρμιο

6 Min Read

Τι ειπώθηκε στο περιφερειακό συμβούλιο

Στο περιφερειακό συμβούλιο της Δευτέρας έγινε ενημέρωση για την επίσκεψη του κλιμακίου της περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας, που πραγματοποιήθηκε στο Βέρμιο στις 30 Ιουνίου, όπως είχε αποφασιστεί σε προηγούμενο περιφερειακό συμβούλιο.

- Advertisement -

Στην επίσκεψη συμμετείχαν ο περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας, Γιώργος Αμανατίδης, ο κ. Βύζας, ο κ. Γκοβεδάρος, ο κ. Χριστοφορίδης, ο κ. Στολτίδης, ο κ. Πλακεντάς, ο κ. Αλβανός και μέλη της κίνησης «Βέρμιο SOS». Εκεί έγινε αυτοψία και ενημέρωση από στελέχη της εταιρείας για το έργο κατασκευής ανεμογεννητριών και απαντήθηκαν ερωτήματα από τους παρευρισκόμενους στο χώρο της σύσκεψης.

Το χρονικό

Η αδειοδότηση του αιολικού σταθμού ξεκίνησε το 2006 – 2007 και η εταιρεία είχε πάρει άδεια από τη ΡΑΕ για επτά αιολικά πάρκα στα όρια των Π.Ε. Κοζάνης και Ημαθίας. Το 2011 εκδόθηκαν οι επτά άδειες παραγωγής με συνολική εγκατεστημένη ισχύ 522 μεγαβάτ και 174 ανεμογεννητριών. Για την κατασκευή του έργου είχαν γνωμοδοτήσει θετικά όλες οι υπηρεσίες και το περιφερειακό συμβούλιο Κεντρικής Μακεδονίας. Το περιφερειακό συμβούλιο Δυτικής Μακεδονίας και ο Δήμος Εορδαίας το 2012 είχαν γνωμοδοτήσει θετικά ενώ το 2021 γνωμοδότησαν αρνητικά για το ίδιο έργο παρόλο που είχε μειωθεί ο αριθμός των ανεμογεννητριών. Τον Ιανουάριο του 2014 εκδόθηκε η απόφαση περιβαλλοντικών όρων από το σημερινό ΥΠ.ΕΝ. για επτά αιολικά πάρκα των 425 μεγαβάτ και 155 ανεμογεννητριών. 

Το 2014 υποβλήθηκε αίτηση ακύρωσης που συνοδευόταν από αίτηση αναστολής εκτέλεσης, η οποία απορρίφθηκε από το ΣτΕ το 2019. Στη συνέχεια τα αιολικά πάρκα επιλέχθηκαν σε διαγωνιστικές διαδικασίες υποβολής προσφορών στη ΡΑΕ το 2019 – 2020 και αργότερα υπέβαλλαν καινούρια περιβαλλοντική μελέτη και έγινε αναδιατύπωση και τροποποίηση των όρων της αρχικής μελέτης, το 2021. Στο πλαίσιο της διαδικασίας αδειοδότησης το 2021, το θέμα πήγε στην επιτροπή περιβάλλοντος και παραπέμφθηκε στην ολομέλεια του περιφερειακού συμβουλίου που γνωμοδότησε αρνητικά. 

Πριν από περίπου ένα χρόνο έγινε έλεγχος τήρησης των περιβαλλοντικών όρων του έργου, από τους επιθεωρητές περιβάλλοντος Βορείου Ελλάδος, μετά από καταγγελία μελών της κίνησης «Βέρμιο SOS» και δεν διαπιστώθηκαν κάποιες παραβάσεις. Όπως ανέφερε ο γενικός διευθυντής περιβάλλοντος και υποδομών της περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας, Δημήτρης Αλβανός μετά από έρευνα που έγινε, βρέθηκε ότι η εταιρεία έχει όλες τις απαιτούμενες άδειες και εγκρίσεις. 

Τον Δεκέμβρη του 2022 υποβλήθηκε στο ΣτΕ αίτηση ακύρωσης για την άδεια εγκατάστασης του έργου στην περιοχή όπου ακόμα δεν βγει απόφαση, και τον Φεβρουάριο του 2023 υποβλήθηκε αίτηση αναστολής των εργασιών εγκατάστασης η οποία απορρίφθηκε τον Ιούνιο του 2023. Τέλος, για τις οικοδομικές άδειες, έγινε έφεση για την ακύρωση τους στο Διοικητικό Εφετείο Θεσσαλονίκης και επίσης δεν έχει βγει ακόμη κάποια απόφαση. 

«Οι υπηρεσίες της περιφέρειας έχουν μόνο γνωμοδοτικό χαρακτήρα. Αν ήταν αρνητικό το δασαρχείο και η Αρχαιολογία, δεν θα γινόταν καθόλου το έργο. Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει η δυνατότητα να σταματήσει ένα έργο που ξεκίνησε πριν δεκαπέντε χρόνια. Ακόμα και περιβαλλοντικές παραβάσεις αν υπάρχουν, θα μπει ένα πρόστιμο και θα συνεχιστεί το έργο. Το ερώτημα είναι αν θέλουμε να σταματήσει ένα έργο που δεν μπορούμε να το σταματήσουμε. Βλέποντας ότι οι αποφάσεις του περιφερειακού είναι αρνητικές διαχρονικά και τα έργα συνεχίζουν να εκτελούνται, ποιο το νόημα να συζητάμε συνεχώς επί των ίδιων έργων και χωρίς κάποιο αποτέλεσμα» τόνισε ο κ. Αλβανός.  

Το ότι έχει φτιαχτεί μεθοδευμένα ένα νομικό πλαίσιο που βοηθάει τις επιχειρήσεις στον κλάδο της ενέργειας να καταπατούν τα πάντα σημείωσε ο περιφερειακός σύμβουλος και επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης, Νόντας Στολτίδης ο οποίος ήταν παρόν και στην αυτοψία στο Βέρμιο. Αναφορά έγινε και στις συνθήκες εργασίας μέσα στο εργοτάξιο και τα μέτρα υγείας και ασφάλειας, κάνοντας λόγο για εργοδοτικό «έγκλημα» αναφερόμενος σε δύο εργατικά ατυχήματα που συνέβησαν μέσα στο εργοτάξιο.  

Η επικεφαλής της παράταξης «Ελπίδα» Γεωργία Ζεμπιλιάδου, ανέφερε, εν μέσω άλλων, πως θεωρούν απολύτως ελλιπές το πόρισμα και πως στο Βέρμιο αυτή τη στιγμή εξελίσσεται ένα βιομηχανικού τύπου ενεργειακό πάρκο και κάτι τέτοιο δεν προβλεπόταν στο χωροταξικό σχέδιο που ίσχυε όταν εκδόθηκαν οι άδειες κατασκευής. Η κ. Ζεμπιλιάδου τόνισε πως στην περίπτωση της Δυτικής Μακεδονίας δεν τηρούνται τα αυτονόητα και ζήτησε ενδελεχή έλεγχο της τήρησης των περιβαλλοντικών όρων. «Ως περιφερειακό συμβούλιο πρέπει να πούμε αν θέλουμε το Βέρμιο να είναι ένα βιομηχανικό πάρκο ανεμογεννητριών ή αν θέλουμε να είναι εκεί για την τουριστική, δασική και αγροτική ανάπτυξη της περιφέρειας» υπογράμμισε η κ. Ζεμπιλιάδου. 

«Θα πρότεινα να έχουμε το νου μας από εδώ και πέρα και να τα σταματάμε πριν ξεκινήσουν τέτοια έργα» τόνισε ο Αντιπεριφερειάρχης Τεχνικών Έργων, Χάρης Γκοβεδάρος.

Θένια Βασιλειάδουwww.xronos-kozanis.gr

Μοιραστείτε την είδηση