Το Δημαρχείο του 1.000.000€ και των δύο εγκαινίων που θα γίνει Πολυιατρείο, το Πολυδύναμο Πολυιατρείο που θα στεγαζόταν σε πρώην μελλοντικό Δημαρχείο και η ιστορία της πλάκας στον Ελλήσποντο, του Αλέξανδρου Κων. Κοκκινίδη

14 Min Read

Καταρχήν να ξεκαθαρίσω ότι είμαι υπέρ του Πολυιατρείου (και ας άργησε) στον Ελλήσποντο και πολύ σωστά που επιτέλους θα γίνει πράξη (μένει να το δούμε) και θα ήθελα να ενισχυθεί και να εξελιχτεί σε κάτι ακόμα παραπάνω αν υπάρξουν και δοθούν οι κατάλληλες δυνατότητες και προϋποθέσεις.
Συγχαρητήρια στον Δήμο Κοζάνης και στον Αντιδήμαρχο (μας) Ελλησπόντου – Υψηλάντη !
Φτάνει μόνο να μην στερηθούν τα χωριά και οι κάτοικοι (ηλικιωμένοι κυρίως) τους γιατρούς τους, που έτσι και αλλιώς οι φορές που πηγαίνουν γιατροί σε αυτά είναι ελάχιστες !!!

Με αφορμή πρόσφατη δημοσίευση στον Τύπο (ηλεκτρονικό κυρίως – η ανακοίνωση δεν υπάρχει στην ιστοσελίδα του Δήμου Κοζάνης ή τουλάχιστον δεν μπόρεσα να την βρω εγώ) του Αντιδημάρχου Ελλησπόντου – Υψηλάντη του Δήμου Κοζάνης Αριστοτέλη Πουτακίδη, για την απόφαση να λειτουργήσει Πολυιατρείο στον Ελλήσποντο στο κτίριο του πρώην Δημαρχείου Ελλησπόντου, θυμίζω παρακάτω κάποια πράγματα σχετικά με το συγκεκριμένο θέμα.

- Advertisement -

Έτσι  για την ιστορία !
Από τον Καποδιστριακό Δήμο Ελλησπόντου στον Καλλικρατικό Δήμο Κοζάνης.
Για να θυμηθούμε τα παλιά λοιπόν και να πάμε μερικά χρόνια πίσω !
Το κτίριο του πρώην Δημαρχείου Ελλησπόντου βρίσκεται στην Κοιλάδα και είναι ένα καινούργιο διώροφο οικοδόμημα το οποίο έχει κατασκευαστεί με υποδομές Δημαρχείου και με αρχιτεκτονική αντίστοιχων κτιρίων του Πόντου (Ιστορία – Παράδοση).

Δώδεκα χρόνια Δήμος Ελλησπόντου και όμως το Δημαρχείο Ελλησπόντου σε αυτό το κτίριο λειτούργησε μόνο δύο χρόνια περίπου και έπειτα με τον περιβόητο Καλλικράτη έγιναν οι νέες Συνενώσεις των Δήμων και το κτίριο υποστηρίζει κάποιες υπηρεσίες για την εξυπηρέτηση των Πολιτών.
Έναν Καλλικράτη στον οποίο τότε ως Τοπικό Συμβούλιο Νέων Ελλησπόντου ήταν αντίθετο και είχε τις αντιρρήσεις του, «Αν με τον Καποδίστρια ξεχαστήκαμε με τον Καλλικράτη θα χαθούμε» και «Ο Καλλικράτης δεν είναι ο ‘‘σωτήρας’’ όπως και ο Καποδίστριας αποδείχτηκε ότι δεν ήταν ο ‘‘μεσσίας’’, έλεγα και έγραφα τότε.
Δείτε σχετικά : http://neoiellispontou.blogspot.gr/2009/04/blog-post_8084.html (ΕΙΣΗΓΗΣΗ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟ.ΣΥ.Ν ΕΛΛΗΣΠΟΝΤΟΥ ΣΤΗΝ ΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ (ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 03-05-2010).
Το Τοπικό Συμβούλιο Νέων Ελλησπόντου Κοζάνης κατέθεσε τις αντιδράσεις του και τις προτάσεις του για τον Καλλικράτη – Δείτε σχετικά εδώ : http://neoiellispontou.blogspot.gr/2009/04/blog-post_9736.html (Η ΠΡΟΤΑΣΗ ΜΑΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ) και http://neoiellispontou.blogspot.gr/2010/05/25-05-2010.html (ΟΧΙ ΣΤΟΝ ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ 25–05–2010)
Καταφέρανε δηλαδή από τα 12 ολόκληρα χρόνια Δήμος Ελλησπόντου να έχουμε Δημαρχείο τα δύο τελευταία.

Τώρα όσον αφορά το Δημαρχείο : Η κατασκευή του κτιρίου αυτού κόστισε περί τα 700.000€ από την πρώτη Δημοτική Αρχή του Δήμου Ελλησπόντου και το κόστος για την μετέπειτα ανακατασκευή του περί τα 350.000€ από την δεύτερη Δημοτική Αρχή του Δήμου Ελλησπόντου, δηλαδή μας κόστισε περίπου 1.050.000€, προσθέτοντας σε αυτά και τα ποσά που δαπανήθηκαν για τις δύο εγκαινιάσεις του !!!
Η αρχική πρόταση της τότε Δημοτικής Αρχής (δεύτερης ιστορικά) για την ανακατασκευή του ήταν 700.000€, όσο στοίχησε δηλαδή και για να κατασκευαστεί (!), με την μελέτη τότε το 2008 να προβλέπει το γκρέμισμα όλων των χώρων εντός του κτιρίου μέχρι και την αλλαγή της οροφής, με λίγα λόγια από το Νέο Δημαρχείο θα παράμεναν μόνο οι τέσσερις πλευρές – τοίχοι και θα γινόντουσαν οι όποιες αλλαγές, όπως και έγιναν !
Αυτές είναι ιστορικές ανακατασκευές όχι μπαλώματα της πλάκας και της στιγμής.
Χρειάστηκε πάνω από δύο Δημοτικά Συμβούλια για να το περάσει η τότε Δημοτική Αρχή και με το ποσό να πέφτει τελικά στις 350.000€.
Το Τοπικό Συμβούλιο Νέων Ελλησπόντου Κοζάνης και για το συγκεκριμένο ζήτημα αντέδρασε και είχε θέσει τις αντιρρήσεις του και τις προτάσεις του – Δείτε σχετικά : http://neoiellispontou.blogspot.gr/2008/12/blog-post.html (ΘΕΜΑ : Περί εκτέλεσης του έργου «Ανακατασκευής του Δημαρχιακού Μεγάρου του Δήμου Ελλήσποντου» χρηματοδοτούμενο από ιδίους πόρους – Συνεδρίαση Δημοτικού Συμβουλίου Ελλησπόντου στις 19-11-2008).

Ιστορικά λοιπόν το κτίριο αυτό έχει εγκαινιαστεί δύο φορές από δύο διαφορετικούς Δημάρχους, γιατί δεν μας έφτανε η μία φορά, θέλαμε και δεύτερη φορά εγκαίνια !
Δηλαδή κατασκευάστηκε και εγκαινιάστηκε το 2006 από τον πρώτο Δήμαρχο Ελλησπόντου παρουσία και της τότε Υπουργού Εξωτερικών και στην συνέχεια χωρίς καν να λειτουργήσει ή να δοκιμαστεί τουλάχιστον αν είναι λειτουργικό το κτίριο ως Δημαρχείο, αποφασίστηκε η ανακατασκευή του και η εκ νέου εγκαινίαση του το 2010 από τον δεύτερο Δήμαρχο Ελλησπόντου !!!
Επισυνάπτονται σχετικές φωτογραφίες από το ΤΟ.ΣΥ.Ν. – Δείτε εδώ : ΑΝΑΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΔΗΜΑΡΧΕΙΟΥ!! –  http://picasaweb.google.com/112676488657574035649/YAhwFK?feat=directlink&gsessionid=qjM7eF4989HGiluDjDZ2rQ

Δύο κατασκευές και δύο εγκαινιάσεις για ένα Δημαρχείο αποτελεί από μόνο του ιστορικό φαινόμενο και αν αναλογιστούμε ότι κόστισε 1.050.000€ αυτό το διώροφο κτίριο που όμως δεν διαθέτει ασανσέρ παρά μονάχα την εξωτερική πόρτα του ασανσέρ (βλέπετε ήδη ξοδεύτηκαν πάρα πολλά χρήματα και για λόγους οικονομίας που να δαπανήσεις άλλα 13.000€ για ασανσέρ) τότε αποτελεί σίγουρα παγκόσμια πρωτοτυπία και πρέπει να καταγραφεί όχι μόνο στην ιστορία αλλά και να συμπεριληφθεί και σε εγκυκλοπαίδεια για ανέκδοτα.
Ήθελαν όλοι βλέπετε, Δήμαρχοι και Υπουργοί να είναι γραμμένα τα ονόματα τους στην είσοδο του Δημαρχείου στις μαρμάρινες πλάκες του κτιρίου και της ιστορίας.
Για την ιστορία όλα λοιπόν !
Την ιστορία αυτή που γράφεται στις μαρμάρινες πλάκες και στις πλάτες του Λαού !

Έτσι το Δημαρχείο αυτό που κατασκευάστηκε και εγκαινιάστηκε από δύο φορές και που λειτούργησε ως Δημαρχείο Ελλησπόντου μονάχα για δύο χρόνια περίπου, τώρα λέει θα το κάνουν Πολυιατρείο (και άλλα λεφτά θα δαπανηθούν στο Δημαρχείο αυτό για να γίνει Πολυιατρείο αφού δεν διαθέτει τις κατάλληλες υποδομές για να λειτουργήσει ως Πολυιατρείο και όπως αναφέρει στην ανακοίνωση του ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος : Ο Δήμος Κοζάνης εκτός από την παραχώρηση του κτιρίου έχει αναλάβει την υλικοτεχνική στήριξη της όλης προσπάθειας).
Και είναι πράγματι αξιόλογη η προσπάθεια του Δήμου Κοζάνης και του Αντιδημάρχου Ελλησπόντου – Υψηλάντη Πουτακίδη Αριστοτέλη για να ξεκινήσει η λειτουργία Πολυιατρείου στον Ελλήσποντο.

Τώρα όσον αφορά τους γιατρούς που θα στελεχώσουν αυτό το Πολυιατρείο, χωρίς να ξεχνάμε όμως πως και τα Νοσοκομεία μας έχουν ελλείψεις ειδικά γιατρών αλλά και Νοσηλευτικού και λοιπού Προσωπικού, εκεί έχουμε αφήσει την τύχη μας σε άλλους «ειδήμονες» που κυριολεκτικά από ότι μέχρι τώρα φαίνεται και με βάση τις δηλώσεις τους στην τύχη σχεδιάζουν για την υγεία μας και τις ζωές μας.
Και παρόλο την μεγάλη Κινητοποίηση και συμμετοχή του κόσμου στο Συλλαλητήριο που έγινε στις 9 Δεκεμβρίου 2015 για την υγεία και την στελέχωση των Νοσοκομείων και συγκεκριμένα του Μαμάτσειου, να είμαστε ευγνώμονες για τις υπεράνθρωπες προσπάθειες των γιατρών και των νοσηλευτών για να μην κλείσουν τα Νοσοκομεία, τα Κέντρα Υγείας, τα Περιφερειακά Ιατρεία και προπάντων ο Θεός να τους δίνει δύναμη και να μας φυλάει μην τυχόν και συμβεί κάτι σε όλους μας.

Ας επανέλθουμε στο θέμα μας που είναι το Πολυιατρείο Ελλησπόντου και για την ιστορία να θυμίσω και κάποια πράγματα που έχουν να κάνουν γενικότερα με (αυτό) το Πολυιατρείο Ελλησπόντου.

Λίγο πιο πέρα, σε ένα διπλανό χωριό, στον Τετράλοφο συγκεκριμένα, υπάρχει ένα κτίριο το οποίο είναι και αυτό ένα ακόμα κόσμημα κατασκευής και που επί θητείας του δευτέρου και τελευταίου (ευτυχώς ;;;) Δημάρχου Ελλησπόντου, προοριζόταν και ετοιμαζόταν κατάλληλα (και άλλα λεφτά επιπλέον δηλαδή δαπανηθήκαν για αυτό) και πολυδιαφημιζόταν για να λειτουργήσει ως Πολυδύναμο Πολυιατρείο Ελλησπόντου ήδη από το 2008.
Σε αυτό λοιπόν το πολυαναμενόμενο και πολυδιαφημισμένο Πολυιατρείο Ελλησπόντου που θα γινόταν στο κτίριο του Τετραλόφου και για το οποίο χορηγήθηκε ιατροτεχνικός εξοπλισμός (κρεβάτια, σεντόνια και λοιπά νοσοκομειακά υλικά από το Γενικό Νοσοκομείο Κοζάνης « Μαμάτσειο» αν δεν κάνω λάθος), επιπρόσθετα είχε εξοπλιστεί και με ασθενοφόρο παρακαλώ !!!
Επισυνάπτονται φωτογραφίες από τις δηλώσεις για το Πολυδύναμο Πολυιατρείο και το ασθενοφόρο.

Το Τοπικό Συμβούλιο Νέων Ελλησπόντου Κοζάνης παράλληλα με την αντίθεση του για την Ανακατασκευή του Δημαρχείου στην Κοιλάδα είχε καταθέσει και πρόταση για την λειτουργία αυτού του Πολυιατρείου στον Τετράλοφο – Δείτε σχετικά : http://neoiellispontou.blogspot.gr/2008/12/blog-post.html (ΘΕΜΑ : Περί εκτέλεσης του έργου «Ανακατασκευής του Δημαρχιακού Μεγάρου του Δήμου Ελλήσποντου» χρηματοδοτούμενο από ιδίους πόρους – Συνεδρίαση Δημοτικού Συμβουλίου Ελλησπόντου στις 19-11-2008).

Αξίζει να σημειωθεί όμως πως αυτό το κτήριο κόσμημα κατασκευάστηκε με την προοπτική και την προϋπόθεση να λειτουργήσει ως Δημαρχείο Φιλιππούπολης (για τον τότε Δήμο Φιλιππούπολης) που όμως δεν λειτούργησε ποτέ και παρέμενε αναξιοποίητο μέχρι να το βαφτίσει ο τελευταίος ιστορικά Δήμαρχος Ελλησπόντου ότι θα γίνει Πολυιατρείο Ελλησπόντου !!!
Τώρα στο κτίριο αυτό λειτουργεί έστω ή τουλάχιστον λειτουργούσε μέχρι πρότινος τουλάχιστον σίγουρα μέχρι τον Δεκέμβριο σύμφωνα με ενημέρωση από τον αρμόδιο υπεύθυνο της Δημοτικής Αρχής (δεν γνωρίζω αν συνεχίζει αλλά το εύχομαι και το ελπίζω) με πρόγραμμα ευρωπαϊκό νομίζω ως χώρος φιλοξενίας κακοποιημένων γυναικών.

Κτίρια ένα σωρό που κοστίζουν ακριβά, κτίρια κοσμήματα παντού που καταστρέφονται ανεκμετάλλευτα (π.χ. το Κλειστό Γήπεδο Ελλησπόντου στον Άγιο Δημήτριο το οποίο παραμένει κλειστό και ένα σωρό άλλα σε όλη το Νομό Κοζάνης) και λεφτά που σκορπίζονται στον αέρα και επί της ουσίας και για την εξυπηρέτηση του Πολίτη – Δημότη ΤΙΠΟΤΑ όλα αυτά τα χρόνια…!
Η κατάντια συνεχίζεται, κανένα σχέδιο, κανένα πρόγραμμα, κανένα όραμα, καμία βελτίωση, καμία αλλαγή, μονάχα εξαγγελίες και λόγια λόγια λόγια, ψεύτικα λόγια και άλλοτε υποκριτικά, άλλοτε εγωιστικά, άλλοτε γεμάτα έπαρση (η σημερινή ημέρα είναι αφιερωμένη σε μια διδακτική για όλους μας παραβολή σχετικά με αυτά) και παρά μόνο από το κακό στο χειρότερο.

Δείτε αναφορά του Τοπικού Συμβουλίου Νέων σχετικά με το Δημαρχείο, το Πολυιατρείο, το Κλειστό Γήπεδο και άλλα : http://neoiellispontou.blogspot.gr/2010/12/blog-post.html (ΔΗΜΟΣ ΕΛΛΗΣΠΟΝΤΟΥ ,ΤΕΛΟΣ! – ΔΗΜΟΣ ΕΛΛΗΣΠΟΝΤΟΥ : ΠΟΙΟΣ ΚΥΒΕΡΝΑ ΑΥΤΟΝ ΤΟΝ ΤΟΠΟ ? 1998 – 2010)

Ακόμα τρεισήμισι χρόνια έμειναν στην νέα αυτή Δημοτική Αρχή, έχουν αρκετό χρόνο να αλλάξουν τα πράγματα ή έστω να βάλουν τις βάσεις για ένα καλύτερο όχι μέλλον ή αύριο πλέον, αλλά τουλάχιστον για ένα καλύτερο σήμερα για εμάς και τα παιδιά μας και να αποδείξουν πως όχι μόνο δεν είναι ίδιοι με τους προηγούμενους, αλλά ότι δεν είναι και χειρότεροι !

Έτσι λοιπόν γράφτηκε η ιστορία αυτού του Δημαρχείου και του Πολυιατρείου Ελλησπόντου Κοζάνης και έτσι γράφεται η ιστορία για όλα γενικά ξεκινώντας από τις Τοπικές Αυτοδιοικήσεις μέχρι τις Κυβερνήσεις, από κάποιους που εμείς τους δίνουμε την Εξουσία στα χέρια τους για να μας υπηρετούν και για να κάνουν καλύτερη την ζωή μας και το μέλλον των παιδιών μας και αυτοί την χρησιμοποιούν για να μπορούν να σκορπίζουν και να σπαταλάνε άσκοπα και με ευκολία χρήματα που δεν είναι δικά τους απλά και μόνο για να γραφτούν στην ιστορία.

Έτσι λοιπόν δίνουμε σε κάποιους την δυνατότητα για να μπορούν να γραφτούν και να χαραχτούν σε επιγραφές τα ονόματα τους στις μαρμάρινες πλάκες της ιστορίας, αυτής της ιστορίας έστω της πλάκας (και με τις δύο έννοιες δυστυχώς, για τα μάρμαρα – μπάζα μονάχα και μόνο για γέλια και για κλάματα δηλαδή).

Υ.Γ. : Για αυτήν την ριμάδα την ιστορία θυμίζω πως σύμφωνα με δημοσιεύματα και προθέσεις της πρώτης και δεύτερης φοράς Συγκυβέρνησης της αριστεράς, υπάρχει το ενδεχόμενο και η πρόταση να υπάρξει η περίπτωση της κατάργησης του Καλλικράτη και να ψάχνουμε σε αυτήν την περίπτωση για Δημαρχείο στον Ελλήσποντο.
Ή τελικά μήπως να κατασκευάσουν ένα νέο – καινούργιο Δημαρχείο ξοδεύοντας άλλα 1.050.000€ για να το κτίσουν και να το λειτουργήσουν σε δέκα χρόνια και άμα λάχει και κάποιοι γουστάρουν το εγκαινιάζουν όχι μία ή δύο αλλά τρείς φορές, για να αποτελεί έτσι και παγκόσμιο φαινόμενο και ιστορικό εφεύρημα.
Ή αλλιώς σε άλλη περίπτωση να φτάσουμε να λέμε πως το Δημαρχείο Ελλησπόντου ολημερίς το χτίζανε το βράδυ το γκρεμίζανε και Πολυιατρεία βαφτίζανε και αέρα κοπανιστό μας γεμίζανε.

Ελλήσποντος Κοζάνης, Κυριακή 21 Φεβρουαρίου 2016 Τελώνου και Φαρισαίου (Αρχή Τριωδίου)
Αλέξανδρος Κων. Κοκκινίδης

Μοιραστείτε την είδηση