Το δις εξαμαρτείν… (;) (του Χάρη Κουζιάκη)

6 Min Read

Στο Δημοτικό Συμβούλιο Κοζάνης που πραγματοποιήθηκε στις 24-8-2020 αποφασίστηκε κατά πλειοψηφία η εκμίσθωση για 40 χρόνια δημοτικών εκτάσεων περίπου 1850 στρεμμάτων με τη μέθοδο της δημοπρασίας στα αγροκτήματα Μαυροδεντρίου, Κοίλων και Σιδερών. Για το θέμα αυτό υπήρξαν πολλές αντιδράσεις αφού τόσο το τοπικό συμβούλιο Μαυροδεντρίου όσο και η αντιπολίτευση στο Δημοτικό Συμβούλιο Κοζάνης αλλά και ο Σύνδεσμος επενδυτών φωτοβολταικών Δυτικής Μακεδονίας τοποθετήθηκαν αρνητικά.

Η διαδικασία λήψης απόφασης για την παραχώρηση-εκμίσθωση διενεργήθηκε βιαστικά και αυτό ήταν πασιφανές σε όλους (απουσία έγγραφης εισήγησης και τοπογραφικών διαγραμμάτων εκ μέρους της δημοτικής αρχής, μπέρδεμα με τα παραχωρούμενα τεμάχια, άγνοια για τα ενδεχόμενα ανταποδοτικά οφέλη κ.α.) όμως παρολαυτά η σπουδή για την έγκριση των παραχωρήσεων ήταν τέτοια που το διπλό αίτημα της Δημοτικής Κίνησης «Κοζάνη Τόπος να Ζεις» και της υπόλοιπης αντιπολίτευσης για αναβολή συζήτησης των συγκεκριμένων θεμάτων απορρίφθηκε από τις τρεις συνδιοικούσες παρατάξεις.

- Advertisement -

Αποτέλεσμα ενδεχομένως αυτής της βιασύνης ήταν οι αποφάσεις αυτές να κριθούν παράτυπες αφού για την παραχώρηση δημοτικών εκτάσεων για 40ετία απαιτείται απόλυτη πλειοψηφία του δημοτικού Συμβουλίου, δηλαδή 21 ψήφοι και όχι σχετική. Έτσι μετά από όλα τα παραπάνω το Δημοτικό Συμβούλιο Κοζάνης συνεδριάζει την Παρασκευή 8-9-2020 με 8 από τα θέματα του να αφορούν την ανάκληση των προηγούμενων αποφάσεων και την λήψη νέων για την παραχώρηση ξανά των ίδιων εκτάσεων για 25 όμως χρόνια έτσι ώστε να απαιτείται σχετική πλειοψηφία.

Στο διάστημα των ημερών που πέρασαν μεσολάβησαν αρκετά γεγονότα που ενδεχομένως θα μπορούσαν να αλλάξουν τη γνώμη της πλειοψηφίας για τα συγκεκριμένα θέματα, όπως:

  • Η Γενική Συνέλευση στο Μαυροδέντρι όπου διατρανώθηκε η άρνηση της τοπικής κοινωνίας για την προτεινόμενη επένδυση και διατυπώθηκε η άποψη για τοπικό δημοψήφισμα.
  • Η ομόφωνη άρνηση του Δημοτικού Συμβουλίου Άργους Ορεστικού αρχικά και του Περιφερειακού Συμβουλίου Δυτικής Μακεδονίας στη συνέχεια για παραχώρηση μεγάλων εκτάσεων στο Κωσταράζι για την κατασκευή φωτοβολταϊκών πάρκων.
  • Η καλύτερη ενημέρωση όλων των εμπλεκόμενων.
  • Η παρουσίαση του προσχεδίου του master plan για την Δίκαιη Αναπτυξιακή Μετάβαση στις 7-9-2020 από τον κο Μουσουρούλη και η δέσμευση του για άμεση “Έναρξη φάσης εκπόνησης Ειδικών Πολεοδομικών Σχεδίων και χωροθέτησης νέων χρήσεων γης (μέσα Σεπτεμβρίου 2020)” έτσι ώστε να σταματήσει η ανεξέλεγκτη δέσμευση εκτάσεων και η άναρχη χωροθέτηση διαφόρων δραστηριοτήτων.

Μέσω των εισηγήσεων των θεμάτων που στάλθηκαν στα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου άλλα και διάφορων τοποθετήσεων στο τοπικά ΜΜΕ διαφαίνεται η πρόθεση της Δημοτικής Αρχής να επιμείνει στην αρχική της θέση. Μια θέση που κινείται ξεκάθαρα στον αντίποδα τόσο της τοπικής κοινωνίας του Μαυροδεντρίου όσο και των υπόλοιπων Δήμων (ο Δήμος Εορδαίας προηγήθηκε αρνούμενος ομόφωνα παρόμοια  παραχώρηση στην Ασβεστόπετρα), του Περιφερειακού Συμβουλίου Δυτικής Μακεδονίας αλλά και των ντόπιων μικροεπενδυτών φωτοβολταϊκών. Μια θέση που ρισκάρει να μετατρέψει τον Δήμο Κοζάνης και ιδιαίτερα την περιοχή του Υψηλάντη σε αποικία μεγαλοεπενδυτών συνοδεία όλων των  “αγαθών της  αποικιοκρατίας” παραχωρώντας τους «γη και ύδωρ».

Κάποιοι ισχυρίζονται ότι είναι ο μόνος τρόπος ανάπτυξης αυτής της περιοχής, ισχυρίζονται πως τα ανταποδοτικά οφέλη θα στηρίξουν τα χωριά, μιλάνε για συνέχιση της ενεργειακής ταυτότητας της περιοχής, μιλάνε για δουλειές και δωρεάν ρεύμα, μιλάνε για άχρηστη γη χαμηλής παραγωγικότητας, παραβλέπουν όμως εσκεμμένα το γεγονός ότι οι αιτήσεις για παραχωρήσεις θα συνεχιστούν και θα αυξηθούν μέχρι εξαντλήσεως των “φιλέτων” δημιουργώντας τετελεσμένα, τα υπεσχημένα ανταποδοτικά είναι ελάχιστα σε σχέση με το προσδοκόμενο κέρδος, η περιορισμένη ήδη κτηνοτροφία θα εκμηδενιστεί, οι λίγες νέες θέσεις εργασίας θα είναι πρόσκαιρες και το Μαυροδέντρι, στην προκείμενη περίπτωση, αργά αλλά σταθερά θα μαραζώνει χωρίς εναλλακτικές πηγές εισοδήματος και διέξοδο, περιτριγυρισμένο από περιφραγμένα φωτοβολταϊκά πάρκα τα κέρδη των οποίων θα φεύγουν μακριά.

Στη Δανία πάνω από 150.000 οικογένειες συμμετέχουν σε ενεργειακούς συνεταιρισμούς, στην Γερμανία υπάρχουν περισσότερες από 800 ενεργειακές κοινότητες με 160.000 μέλη. Η χώρα μας θέσπισε ειδικά κίνητρα για την ενεργοποίηση του θεσμού των Ενεργειακών Κοινοτήτων, αυτή την επενδυτική ευκαιρία οφείλουμε να την εκμεταλλευτούμε προς όφελος των πολλών στηρίζοντας τις τοπικές κοινωνίες και όχι να την αφήσουμε να χαθεί παραχωρώντας τα καλύτερα τμήματα δημοτικών εκτάσεων και εξαντλώντας την φέρουσα ικανότητα χωροθέτησης ΑΠΕ.

Η περιοχή μας για πολλά χρόνια πορεύθηκε βασισμένη σε ένα στρεβλό σύστημα ανάπτυξης με πρόσκαιρα οφέλη από την λειτουργία της ΔΕΗ αδυνατώντας να αντιληφθεί τις προκλήσεις του μέλλοντος και να προετοιμαστεί γι’ αυτές. Η προδιαγραφόμενη βίαιη απεξάρτηση από τον λιγνίτη θα προκαλέσει ισχυρότατους τριγμούς κατάρρευσης της τοπικής μας κοινωνίας. Δεν μας επιτρέπεται να κάνουμε τα λάθη του παρελθόντος. Βιαστικές αποφάσεις, ανταποδώσεις και απεμπόληση δικαιωμάτων των συμπολιτών μας οφείλουν να εκλείψουν.

Την Παρασκευή το Δημοτικό Συμβούλιο Κοζάνης αποφασίζει για κάτι πολύ πιο σημαντικό από μια απλή παραχώρηση δημοτικής γης χαμηλής παραγωγικότητας όπως κάποιοι θέλουν να την παρουσιάζουν, αποφασίζει για τον τρόπο που θα πορευτούμε τα επόμενα χρόνια, αποφασίζει για το μήνυμα που θα δώσουμε στους επενδυτές και στους συμπολίτες μας, αποφασίζει αν σε αυτή την δύσκολη συγκυρία η κοινωνία μπορεί να σταθεί όρθια στηριγμένη στις δυνάμεις της και στα πλεονεκτήματα του τόπου μας και όχι στα δεκανίκια των κάθε λογής «ανταποδοτικών».

Ευελπιστούμε ότι οι δημοτικοί σύμβουλοι Κοζάνης θα αποφασίσουν σωστά. Άλλωστε “Το δις εξαμαρτείν ουκ ανδρός σοφού” κι εμείς δεν έχουμε περιθώρια για άλλα λάθη.

 

Χάρης Κουζιάκης

Δημοτικός Σύμβουλος Κοζάνης

Μοιραστείτε την είδηση