Το Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο στην 82η ΔΕΘ

8 Min Read

Για πρώτη φορά φέτος, το Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο συμμετέχει στην Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης. Από το Σάββατο 9 έως την Κυριακή 17 Σεπτεμβρίου, οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να πληροφορηθούν για τα προσφερόμενα προγράμματα σπουδών, τις παροχές προς τους φοιτητές του, το ερευνητικό έργο και τη φιλοσοφία του Ιδρύματος, στον ειδικά διαμορφωμένο χώρο στη θέση 19 (stand 19), στο περίπτερο 14 (pavilion 14) της 82ης Δ.Ε.Θ..

Ο χώρος του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου στην 82η Δ.Ε.Θ., σχεδιάστηκε εξ ολοκλήρου και κατασκευάστηκε από αρχιτέκτονες-μηχανικούς που φοιτούν στα μεταπτυχιακά προγράμματα σπουδών της Σχολής Εφαρμοσμένων Τεχνών του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου και οι οποίες άντλησαν την έμπνευσή τους από την εμπειρία των σπουδών τους στο Ίδρυμα.

Ταυτόχρονα, σε όλη τη διάρκεια της Έκθεσης, τα μέλη του διδακτικού προσωπικού του Ιδρύματος θα υλοποιούν παρουσιάσεις και βιωματικά εργαστήρια (workshops), ανοικτά για το κοινό, των οποίων το πρόγραμμα θα ανακοινωθεί εντός των προσεχών ημερών. Στους ενδιαφερόμενους δίνεται δυνατότητα προγραμματισμένων συναντήσεων στον εκθεσιακό χώρο του ΕΑΠ, ώστε να ενημερωθούν πλήρως, χωρίς αναμονή, για τα προγράμματα σπουδών και τις παροχές προς τους φοιτητές. Περισσότερες πληροφορίες στην ιστοσελίδα του ΕΑΠ (εδώ).
Με την ευκαιρία, ο Πρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου, Καθηγητής Βασίλης Καρδάσης, δήλωσε:
Φέτος η παρουσία μας στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης συμπίπτει με τη συμπλήρωση των 20 χρόνων προσφοράς του Ιδρύματος. Το ΕΑΠ είναι το μόνο ελληνικό δημόσιο πανεπιστημιακό ίδρυμα που ειδικεύεται, και μάλιστα από τον ιδρυτικό του Νόμο, στην ανοικτή και εξ αποστάσεως εκπαίδευση. Τα Προγράμματα του Πανεπιστημίου μας απευθύνονται σε ανθρώπους όλων των ηλικιών, σε εργαζόμενους, σε όσους έχουν δυσκολία διευθέτησης του χρόνου τους, σε γονείς, σε ανθρώπους που είναι κάτοικοι απομακρυσμένων περιοχών και σε όλους όσοι επιθυμούν να σπουδάσουν σε ένα πρωτοπόρο, τεχνολογικά και εκπαιδευτικά, ακαδημαϊκό περιβάλλον.

Λίγα λόγια για το Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο
Το Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο αποτελεί το πρώτο και μεγαλύτερο δημόσιο Ανώτατο Ακαδημαϊκό Ίδρυμα της χώρας που προσφέρει εδώ και 20 χρόνια προπτυχιακές και μεταπτυχιακές σπουδές, καθώς και επιμόρφωση, αποκλειστικά με τη Μεθοδολογία της Εκπαίδευσης από Απόσταση.
Η εξειδίκευση και η εμπειρία του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου στον τομέα της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης, καθώς και η ποιότητα των προσφερόμενων σπουδών, αποτέλεσαν πόλο έλξης για περισσότερους από 120.000 φοιτητές έως σήμερα. Το Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο εδρεύει στην Πάτρα και έχει παραρτήματα σε εννέα μεγάλες πόλεις ενώ η εκπαιδευτική του λειτουργία πραγματοποιείται σε 14 πόλεις σε όλη την Ελλάδα.

Πρόγραμμα
Στο χώρο του περιπτέρου του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου (stand 19, pavilion 14), έχουν προγραμματιστεί οι παρακάτω δράσεις:
Σάββατο 9 έως Κυριακή 17 Σεπτεμβρίου
Κατά τις ώρες λειτουργίας της 82ης Δ.Ε.Θ., θα πραγματοποιείται παρουσίαση- επίδειξη εργαστηριακών υποδομών της Σχολής Θετικών Επιστημών και Τεχνολο- γίας του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου και εξ αποστάσεως εκπαίδευση σε εργαστηριακά αντικείμενα, παρουσία των Δημήτρη Καλλέ, Αν. Καθηγητή Ελληνι- κού Ανοικτού Πανεπιστημίου και Αργυρώς Σγουρού, Επ. Καθηγήτριας Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου.
Συγκεκριμένα θα παρουσιαστούν:
• OnLabs: εικονικό εργαστήριο Βιολογίας – επίδειξη διαδραστικής εφαρμογής τρισδιάστατων εικονικών εργαστηρίων Onlabs, η οποία αναπτύχθηκε από ερευνητική ομάδα της Σχολής Θετικών Επιστημών του Ελληνικού Ανοικτού Πα- νεπιστημίου.
• Εξ αποστάσεως εκπαίδευση στο Διαδίκτυο των Πραγμάτων (Internet of Things) – επίδειξη του εξ αποστάσεως εργαστηρίου ψηφιακών συστημάτων του Ελληνι- κού Ανοικτού Πανεπιστημίου.
Το περίπτερο του ΕΑΠ σχεδιάστηκε εξ ολοκλήρου και κατασκευάστηκε από τις μεταπτυχιακές φοιτήτριες της Σχολής Εφαρμοσμένων Τεχνών, αρχιτεκτόνων-μηχανικών, Γεωργίας Κλωνιζάκη, Ιωάννας Παπαδοπούλου και Σοφίας Παυλίδου, υπό την καθοδήγηση και το συντονισμό της Δρ. Χαράς Σιγάλα, Καθηγήτριας-Συμβούλου της Σχολής, και του Αν. Καθηγητή, Στυλιανού Ζερεφού.
Κυριακή 10 Σεπτεμβρίου 10:30 π.μ.
Εγκαίνια περιπτέρου Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου από τον Υπουργό Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, Καθηγητή Κώστα Γαβρόγλου
Κυριακή 10 Σεπτεμβρίου 10.30 π.μ.
Εγκαίνια περιπτέρου Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου από τον Υπουργό Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, Καθηγητή Κώστα Γαβρόγλου
ΠΡΌΓΡΑΜΜΑ ΠΑΡΑΛΛΗΛΩΝ ΔΡΑΣΕΩΝ ΤΟΥ ΕΑΠ
* Κυριακή 10 Σεπτεμβρίου
14:00 – 15:00
Αλλάζοντας το Τοπίο στην εξ Αποστάσεως Πανεπιστημιακή Εκπαίδευση
Παρουσίαση από τον Αντιπρόεδρο του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου, Καθηγητή Γιώργο Ανδρουλάκη.
15:30 – 16:30
Σπουδές εξ Αποστάσεως στις Θετικές Επιστήμες και την Τεχνολογία Παρουσίαση από τον Καθηγητή Ιωάννη Καλαβρουζιώτη, Κοσμήτορα Σχολής Θετικών Επιστημών και Τεχνολογίας του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου.
Η Συμβολή της Σχολής Κοινωνικών Επιστημών του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου στην εξ Αποστάσεως Εκπαίδευση: Προγράμματα Σπου- δών και Καινοτόμες Δράσεις
Παρουσίαση από τον Καθηγητή Αθανάσιο Μιχιώτη, Κοσμήτορα Σχολής Κοινωνικών Επιστημών του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου.
* Παράλληλες δράσεις Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου στο ΠΕΡΙΠΤΕΡΟ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΩΝ (stand 14) του αφιερώματος Akademia (pavilion14) της 82ης Δ.Ε.Θ.
20:00 – 21:00
Εξ Αποστάσεως Εκπαίδευση στη Λογιστική και Χρηματοοικονομική: 20 Χρόνια Εμπειρία
Συζήτηση στρογγυλής τραπέζης. Συντονίζει ο Αυγουστίνος Δημητράς, Αν. Καθηγητής Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου. Συμμετέχουν οι: Κων/νος Καρφάκης, Καθηγητής, Παν/μιο Μακεδονίας, Χαράλαμπος Σπαθής, Καθηγητής, Αριστοτέλειο Παν/μιο, Κυριακή Κοσμίδου, Αν. Καθηγήτρια, Αριστοτέλειο Παν/μιο, Δημήτριος Κουσενίδης,
Αν. Καθηγητής, Αριστοτέλειο Παν/μιο.
Τετάρτη 13 Σεπτεμβρίου
17:00 – 18:00
Η Τεχνολογία στην Υπηρεσία της Ανοικτής Κοινωνίας: η Συμβολή του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου
Παρουσίαση αποτελεσμάτων ερευνητικών έργων με κοινωνικό αντίκτυπο από τον Αχιλλέα Καμέα, Αν. Καθηγητή Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου.
20:00 – 21:00
Το Διαδίκτυο των Πραγμάτων (Internet of Things) στην Υπηρεσία της Εκπαίδευσης STEM
Βιωματικό εργαστήριο (workshop) σε συνεργασία με το ΙΤΥΕ «Διόφαντος» για εκπαιδευτικούς, γονείς και μαθητές από τον Αχιλλέα Καμέα, Αν. Καθηγητή Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου.
Πέμπτη 14 Σεπτεμβρίου
17:00 -18:00
Ανάπτυξη Επαγγελματικών και Ψηφιακών Δεξιοτήτων (digital skills) στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο
Παρουσίαση από τον Αχιλλέα Καμέα, Αν. Καθηγητή Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου.
20:00 – 21:00
Γιατί να σπουδάσω στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο; Ανοικτή συζήτηση με συντονιστή τον Καθηγητή Αντώνη Λιοναράκη, Κοσμήτορα της Σχολής Ανθρωπιστικών Σπουδών του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου.
Συμμετέχουν οι: Γεωργία Πατερίδου, Επ. Καθηγήτρια Ελληνικού Ανοικτού Πα-νεπιστημίου, Χάρης Αθανασιάδης, Καθηγητής-Σύμβουλος Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου και Νίκος Προικιός, φοιτητής στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστή-μιο και Πρόεδρος του συλλόγου φοιτητών ΠΑΣΥΦΟΙΠΕΛΠ.
Σάββατο 16 Σεπτεμβρίου
14:00 -15:00
Κοινωνική και Αλληλέγγυα Οικονομία: Για ποιο λόγο αποτελεί μία εφικτή πρόταση για μία διαφορετική οργάνωση της οικονομίας και της ζωής μας;
Ομιλία, video και διαδραστικό εργαστήριο από τον Γιώργο Γριτζά, Καθηγητή – Σύμβουλο του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου.
20:00 – 21:00
Εκδήλωση Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου
Κυριακή 17 Σεπτεμβρίου
14:00 – 15:00
Η εξ Αποστάσεως Εκπαίδευση στην Πολιτιστική Πολιτική και Διοίκηση: Επενδύοντας στη Πολιτιστική Διαχείριση και τις Πολιτιστικές Δραστηριότητες
Παρουσίαση από τον Γιώργο Γκαντζιά, Καθηγητή του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου. Θα ακολουθήσει συζήτηση.
15:30 – 16:30
Η Επιτυχία της Ανοικτής εξ Αποστάσεως Εκπαίδευσης στην Τραπεζική Παρουσίαση από τον Περικλή Γκόγκα, Καθηγητή –Σύμβουλο Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου.
17:00 -18:00
Προοπτικές και Προκλήσεις της Σύγχρονης Ευρωπαϊκής Δημοσιογραφίας Παρουσίαση από τον Χρήστο Φραγκονικολόπουλο, Καθηγητή – Σύμβουλο του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου, κάτοχο της Έδρας Jean Monnet European Intergration Journalism.

Μοιραστείτε την είδηση