Το ελληνικό φιλότιμο

1 Min Read

Επίκληση στο φιλότιμο έκανε ο υφυπουργός πολιτικής προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς κατά την χθεσινή ενημέρωση των συντακτών υγείας.
Προσπαθώντας να χτυπήσει την ευαίσθητη χορδή των περισσοτέρων, ο κ. Χαρδαλιάς “το ‘ριξε στο ελληνικό φιλότιμο”, όπως λέμε.
Αν είναι να λειτουργήσει, ας το πούμε κι αυτό. Η αλήθεια, όμως, είναι ότι δεν χρειάζεται να λειτουργήσει το “ελληνικό φιλότιμο”. Αυτό που χρειάζεται να λειτουργήσει είναι το μυαλό, η αντίληψη και η κριτική ικανότητα του καθενός μας.
Αν ο νέος πατριωτισμός σημαίνει να μένουμε σπίτι και να τηρούμε αυστηρά τις οδηγίες, ας πούμε ότι είμαστε πολύ πατριώτες.
Αν φιλότιμο σημαίνει να προσέξουμε, ώστε να μην θέσουμε σε κίνδυνο τους γύρω μας με την απερίσκεπτη συμπεριφορά μας, ας γίνουμε πολύ φιλότιμοι.
Η ουσία είναι μια. Ότι ο καθένας από εμάς πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες του, πειθαρχώντας. στις οδηγίες και συμβάλλοντας όπως μπορεί στην καλυτέρευση των συνθηκών για τους άλλους. Αν δεν μπορεί να κάνει αυτό, τουλάχιστον ας μην θέτουμε σε κίνδυνο τους άλλους.

Μοιραστείτε την είδηση