Το ενδιαφέρον της Δυτικής Μακεδονίας για το υδρογόνο εξέφρασε ο Γ. Κασαπίδης σε σχετικό συνέδριο στις Βρυξέλλες

2 Min Read

Με τίτλο «Πώς να βάλουμε μπροστά την ευρωπαϊκή βιομηχανία υδρογόνου για να επιτύχουμε τους στόχους για την κλιματική αλλαγή;» ομιλητές από διαφορετικές περιφέρειες της Ευρώπης, μεταξύ των οποίων και ο Περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας Γιώργος Κασαπίδης, αλλά και εκπρόσωποι εταιρειών και τεχνοκράτες μίλησαν στις Βρυξέλλες για τον ρόλο του υδρογόνου στο μελλοντικό ενεργειακό μίγμα. Το συνέδριο «Υδρογόνο για την Κλιματική Αλλαγή» οργανώθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις 9 Οκτωβρίου.
Ο κ. Κασαπίδης συμμετείχε στο πάνελ με τίτλο «Η πλατφόρμα έξυπνης εξειδίκευσης hydrogen valleys» μαζί με εκπροσώπους από την Αραγονία της Ισπανίας, το Γκρόνινγκεν της Ολλανδίας και το Νότιο Τυρόλο της Ιταλίας.
Εκεί σε μια ολιγόλεπτη τοποθέτηση αναφέρθηκε στην κατάσταση στη Δυτική Μακεδονία και στην ανάγκη να υιοθετήσει-αξιοποιήσει ως ενδιαφερόμενη περιφέρεια δράσεις που να βασίζονται στη χρήση του υδρογόνου και εν συνεχεία απάντησε σε αδρές γραμμές σε ερωτήσεις σχετικές με τις πιθανές πηγές χρηματοδότησης.
Η συγκεκριμένη πλατφόρμα αφορά στο πως οι τεχνολογίες του υδρογόνου έχουν τη δυνατότητα να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο σε αυτή τη διαδικασία μετάβασης σε νέες μορφές ενέργειας. Σύμφωνα με τους εισηγητές το υδρογόνο παρέχει μια ασφαλή και ανταγωνιστική λύση μηδενικών εκπομπών για έναν αυξανόμενο αριθμό εφαρμογών, όταν παράγονται ως «πράσινο υδρογόνο» με ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.
Παρέχοντας μέσα αποθήκευσης, το υδρογόνο, σε συνδυασμό με άλλες τεχνολογίες όπως οι μπαταρίες, για παράδειγμα, επιλύει την ανισορροπία μεταξύ ενεργειακής προσφοράς και ζήτησης, αποφεύγοντας έτσι την απώλεια ενέργειας και διευκολύνοντας την ενσωμάτωση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στο ενεργειακό δίκτυο. Για να επιτευχθεί η από-ανθρακοποίηση της οικονομίας της ΕΕ, οι συγκεκριμένες τεχνολογίες παρουσιάζονται ως μια πολλά υποσχόμενη λύση.

Σήμερα το υδρογόνο κατά κύριο λόγο παράγεται από το φυσικό αέριο σε ποσοστό 68%, ενώ ακολουθούν το πετρέλαιο με 16%, ο άνθρακας με 11% και η ηλεκτρική ενέργεια με 5%, ενώ μέχρι την έως τώρα εμπειρία και πρακτική διαπιστώνεται πως τα σχετικά με το υδρογόνο κόστη βαίνουν μειούμενα και περαιτέρω συμπίεση του κόστους μπορεί να επιτευχθεί.
Σωκράτης Μουτίδης με πληροφορίες από https://www.hydrogen4climateaction.eu/

Μοιραστείτε την είδηση