Το εντυπωσιακό λαϊκό δρώμενο των Μωμόγερων στα χωριά της Κοζάνης

2 Min Read

Το εντυπωσιακό λαϊκό δρώμενο των «Μωμόγερων» θα τελεστεί και φέτος στα χωριά της Κοζάνης. Το δρώμενο είναι ενταγμένο από το 2016 στον Αντιπροσωπευτικό Κατάλογο της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ανθρωπότητας της UNESCO.

- Advertisement -

Το λαϊκό δρώμενο των Μωμόγερων συνεχίζει μέχρι σήμερα να ζει έντονο στις ποντιακές κοινότητες της περιοχής. Δεν αναβιώνει φολκλορικά αλλά αποτελεί κομμάτι της ζωντανής πατρογονικής κληρονομιάς και της ιδιαίτερης πολιτισμικής ταυτότητας των κατοίκων  χωριών, οι κάτοικοι των οποίων είναι κατά κύριο λόγο Πόντιοι, απόγονοι Ποντίων προσφύγων από την περιοχή της ορεινής Τραπεζούντας (Ματσούκα).

Στην αναβίωση του εθίμου κάθε χρόνο πρωτοστατούν οι πολιτιστικοί σύλλογοί του κάθε χωριού, οι οποίοι συνιστούν και τον κινητήριο μοχλό ενεργοποίησης της κάθε μιας από τις πέντε  τοπικές κοινότητες.

Στο Δήμο Κοζάνης, στο έθιμο πρωταγωνιστούν οι εξής σύλλογοι: Μορφωτικός Σύλλογος Αλωνακίων «Ο Πόντος», Μορφωτικός  Σύλλογος Σκήτης «Εύξεινος», Πολιτιστικός & Λαογραφικός Σύλλογος Πρωτοχωρίου, Ποντιακός  Σύλλογος Αγίου Δημητρίου – Ρυακίου και ο Μορφωτικός Λαογραφικός  Σύλλογος Τετραλόφου.

Όσοι θέλουν να ζήσουν την πραγματικά  μοναδική αυτή εμπειρία, το έθιμο θα τελεστεί στον Άγιο Δημήτριο και στον Τετράλοφο στις 25-26 Δεκεμβρίου (11π.μ.- 8.μμ), στη Σκήτη στις 29-30 Δεκεμβρίου (11π.μ.), στα Αλωνάκια στις 31 Δεκεμβρίου και την Πρωτοχρονιά (11π.μ.-5μ.μ.), στο Ρυάκιο ανήμερα Πρωτοχρονιάς (11π.μ.- 8.μμ) και στο Πρωτοχώρι ανήμερα Πρωτοχρονιάς και 2 Ιανουαρίου (11π.μ.- 6.μμ).

 

Μοιραστείτε την είδηση