Το Εργατικό Κέντρο Ν. Κοζάνης για τη συνάντηση με τον κ. Μουσουρούλη

2 Min Read

Με τον συντονιστή της Επιτροπής Σχεδίου Δίκαιης Μετάβασης κ. Μουσουρούλη συναντήθηκε το προεδρείο του Εργατικού Κέντρου Ν. Κοζάνης την Τρίτη 16/06/2020 στη Περιφέρεια Δυτ. Μακεδονίας.

Τέθηκαν από την πλευρά μας όλα τα θέματα που αφορούν τις επιπτώσεις τις βίαιης απολιγνιτοποίησης στον Νομό Κοζάνης και την Δυτ. Μακεδονία.

- Advertisement -

Η απολιγνιτοποίηση μαζί με την ΛΑΡΚΟ, την γούνα, τα μάρμαρα δημιουργούν προϋποθέσεις ερήμωσης της περιοχής.

Γκρεμίζετε το σύνολο της βιομηχανίας και της οικονομίας μας με την ανεργία να παίρνει εκρηκτικές διαστάσεις.

Τονίσαμε ότι από τις αρχές του έτους ο αριθμός των ανέργων σε σχέση με τον Δεκέμβριο του 2019 αυξήθηκε κατά 2.204 άτομα φτάνοντας στους 30.797 χωρίς να υπολογίζουμε τους επιδοτούμενους ανέργους που είναι 3.149. Παρατηρούμε ότι η ανεργία στην Δυτ. Μακεδονία συνεχώς αυξάνεται, παρά τα αντίθετα αποτελέσματα στο σύνολο της  Χώρας.

Η απώλεια λόγω απολιγνιτοποίησης των θέσεων εργασίας θα αγγίξει τις 25.000, που εάν τις προσθέσουμε στην υφιστάμενη ήδη υψηλή ανεργία προκύπτει ότι  θα χάσουμε πάνω από το 90% του ενεργού πληθυσμού του Νομού Κοζάνης που είναι ο μεγαλύτερος Νομός της Δυτ. Μακεδονίας.

Η απώλεια του ΑΕΠ θα ξεπεράσει το 40% άμεσα (2,5 δις/έτος) και πολύ παραπάνω έμμεσα.

Για να γίνει ένα σχέδιο μετάβασης σοβαρό και δίκαιο πρέπει  η Κυβέρνηση πρώτα να πάρει πίσω το 2023, γιατί δεν βγαίνει.

Απαίτηση μας είναι να παραταθεί η λειτουργία των λιγνιτικών μονάδων για όσο χρόνο χρειαστεί και για να αντιμετωπισθεί το πρόβλημα της παροχής θερμικής ενέργειας, να γίνει νομοθετική ρύθμιση ώστε να μπαίνουν στο σύστημα πρώτα οι λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ που έχουν σχέση με την τηλεθέρμανση, για να μην κινδυνέψει η ομαλή τροφοδοσία με θερμική ενέργεια, όπως για πρώτη φορά έγινε πολλές φορές φέτος από την ίδρυση της τηλεθέρμανσης Κοζάνης.

Τέλος κατατέθηκε υπόμνημα και τονίσαμε ότι είναι υποχρέωση της Κυβέρνησης να διασφαλίσει τα παραπάνω, τις θέσεις εργασίας, το εισόδημα των  νοικοκυριών.

Εμείς οφείλουμε να κινητοποιηθούμε και να διεκδικήσουμε όσα δικαιούμαστε χωρίς εκπτώσεις.

Γρ.  Τύπου

Μοιραστείτε την είδηση