Οι περδίκες, τα μοναδικά κεντημένα πασχαλινά αυγά του Βοϊου και των Γρεβενών αποτελούν μικρά έργα τέχνης της λαϊκής μας παράδοσης. Η τεχνική και τα σχέδια μεταφέρονται από γενιά σε γενιά.
Πρόκειται για ζωγραφική με λιωμένο μελισσοκέρι πάνω στα αυγά, τα οποία στη συνέχεια βάφονται κόκκινα. Η διαδικασία κατά την παράδοση ξεκινά από το βράδυ της Μ. Τετάρτης με τη ζωγραφική των αυγών και ολοκληρώνεται την Μ. Πέμπτη με το βάψιμο. Τα σχέδια που αντλούν έμπνευση από τη φύση είναι μοτίβα από άνθη, φύλλα, πουλιά, ακόμη και ευχές η κάθε νοικοκυρά αποτυπώνει με μεράκι από μνήμης πάνω στα αυγά.
Το εργαλείο που χρησιμοποιείται είναι το λεγόμενο κονδύλι, είναι αυτοσχέδια κατασκευή από κληματσίδα ή από ένα μικρό κομμάτι ξύλο. Στον κόμπο της κληματσίδας ή στο ξύλο ανοίγεται μία τρύπα μέσα στην οποία προσαρμόζεται ένα μικρό μεταλλικό χωνί.
Για τη διάδοση της τεχνικής της περδίκας, ενόψει και του Πάσχα, ο πολιτιστικός σύλλογος Κρόκου «Ιωακείμ Λιούλιας» διοργάνωσε σεμινάριο με την Αγνή Μπατιάνη από την Εράτυρα Βοϊου που μοιράστηκε τα μυστικά της με τις πολυάριθμες συμμετέχουσες.
«Η τεχνική περδίκας υπάρχει μόνο στα χωριά του Βοίου και στα Γρεβενά. Ασχολούμαι αρκετά χρόνια και θέλω να διαδώσω αυτή την παράδοση, με σκοπό να μαθευτεί παντού» μας λέει η κ. Μπατιάνη που συμπληρώνει πως «πρόκειται για μια ωραία και καθαρά ελληνική τεχνική που πρέπει να την ξέρουν όσο περισσότεροι γίνεται».
Η τεχνική της περδίκας περνάει από τις μεγαλύτερες στις νεότερες γενιές, ενώ, όπως ανέφερε η κ. Μπατιάνη για πολλά χρόνια δεν γινόταν «γιατί δεν βρίσκαμε το ειδικό εργαλείο το κοντύλι με το οποίο γίνεται».
Όσο για το τι χρειάζεται; «Λίγη υπομονή θέλει και εξάσκηση. Άμα πιάνει το χέρι δεν είναι δύσκολο» είναι η συμβουλή της κ. Μπατιάνη.
Από την πλευρά των διοργανωτών το μέλος του πολιτιστικού συλλόγου «Ιωακείμ Λιούλιας», Παντελής Λουκάς, τονίζει πως είναι «είναι σημαντικό να διαφυλάξουμε τα ήθη και τα έθιμα που βρήκαμε από τους παππούδες μας.
Φωτογραφίες-ρεπορτάζ: Δημήτρης Στραβού