Το Εθνικό Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης είναι πλέον νόμος του κράτους! Του Δημάρχου Κοζάνης Λευτέρη Ιωαννίδη

3 Min Read

Στο τελευταίο νομοσχέδιο του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας που υπερψηφίστηκε από την Ολομέλεια της Βουλής, πραγματοποιήθηκε  η τροποποίηση του Ν. 4369/2016 για την κατανομή των εσόδων από τη δημοπράτηση CO2 έτσι ώστε να χρηματοδοτηθεί  το Εθνικό Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης, που αφορά στη στήριξη των λιγνιτικών περιοχών.

 

- Advertisement -

Η χρηματοδότηση θα γίνεται με ποσοστό  6% των εσόδων από τον εκπλειστηριασμό δικαιωμάτων εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου και δημιουργείται, όπως εκτίμησε ο Υπουργός, αποθεματικό της τάξης των 60 εκατομμυρίων την πρώτη τριετία. Αναγνωρίζουμε ως ιδιαίτερα θετική αυτήν την εξέλιξη, αλλά αυτοί οι πόροι δεν επαρκούν ώστε να χρηματοδοτηθεί επαρκώς η δίκαιη μετάβαση της περιοχής. Ταυτόχρονα αναμένουμε και την Υπουργική Απόφαση που θα διευκρινίζει αρκετά ζητήματα επί του θέματος!

 

Μια πρωτοβουλία, που παρά τις αρχικές επιφυλάξεις των περισσότερων, είναι  το αποτέλεσμα συλλογικής προσπάθειας, στην οποία συμπαραταχθήκαμε πολλοί τοπικοί φορείς και στην πορεία γίναμε ακόμα περισσότεροι.

Το Δίκτυο Ενεργειακών Δήμων και η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, η ΑΝΚΟ, το ΤΕΕ, το ΕΚΕΤΑ, το Πανεπιστήμιο και το ΤΕΙ, το WWF Ελλάς, η Οικολογική Κίνηση αλλά και ενεργή  στήριξη από τα εργατικά σωματεία (ΓΕΝΟΠ, ΓΣΕΕ κ.λ.π.).

Στόχος είναι τα χρήματα αυτά να επενδυθούν στις περιοχές για να στηριχθεί η απασχόληση  και η επιχειρηματικότητα.

Ένα σημαντικό βήμα ,το οποίο όμως απαιτείται να έχει και συνέχεια σε Ελλάδα και Ευρώπη. Για αυτό  παρακολουθούμε με ενδιαφέρον την προσπάθεια δημιουργίας  ενός εξειδικευμένου Ταμείου Δίκαιης Μετάβασης στον Προϋπολογισμό  2021-2027 της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με χρηματοδότηση 4,8δις ευρώ για τις 41 περιφέρειες της Ε.Ε. με χαρακτηριστικά παρόμοια με τη δική μας. Μια πρόταση που εγκρίθηκε από το Ευρωκοινοβούλιο και απαιτεί την έγκριση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Τα τελευταία χρόνια έχουμε κάνει σημαντικά βήματα μπροστά:

–    Το ζήτημα της Δίκαιης Μετάβασης τίθεται πλέον σε  ευρωπαϊκό επίπεδο,

–   Η Δυτική Μακεδονία εντάχθηκε στην πρωτοβουλία Coal Platform της Ευρώπαικής Επιτροπής αποτελώντας περιφέρεια πιλότο.

–     Δημιουργήθηκε το Εθνικό Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης και διεκδικούμε να αποτελέσει σημαντικό χρηματοδοτικό εργαλείο για την περίοδο και μετά το 2020.

–  Σχεδιάσαμε  και προχωράμε σταδιακά  στη δημιουργία ενός εργαλείου πολιτικής πίεσης των λιγνιτικών Δήμων της Ευρώπης. Θέλουμε η φωνή μας στα κέντρα λήψης αποφάσεων να είναι δυνατή και να ακούγεται. Σε λίγους μήνες στη Γερμανία θα γίνει το 2ο Φόρουμ Δημάρχων.

Ο δρόμος για να πετύχουμε απαιτεί συνέργειες, σχέδιο, χρηματοδοτήσεις, αλλαγή στον τρόπο που αντιμετωπίζουμε τα πράγματα.

Κυρίως όμως απαιτεί να επιμένουμε σε αυτά που μας ενώνουν και να παραμερίζουμε τις διαφορές μας.

Ο δρόμος είναι ανηφορικός και δύσβατος. Με σκληρή δουλειά και σχέδιο όμως όλοι μαζί θα τα καταφέρουμε!

 

Μοιραστείτε την είδηση