Το Ευρωκοινοβούλιο εγκαλεί την Κυβέρνηση για τις παραβιάσεις στο κράτος δικαίου

6 Min Read

Οι Ευρωβουλευτές ενέκριναν σκληρό ψήφισμα που μιλά για παραβίαση ελευθεριών και πολυφωνίας στα ΜΜΕ

Σκληρό ψήφισμα κατά της Ελληνικής Κυβέρνησης για το κράτος δικαίου στην Ελλάδα και την ελευθερία των μέσων μαζικής ενημέρωσης, ενέκρινε το μεσημέρι της Τετάρτης στο Στρασβούργο το Ευρωκοινοβούλιο. Το ψήφισμα αυτό προέκυψε από την συζήτηση του θέματος στην Ολομέλεια του Ιανουαρίου και στις συνολικά 13 σελίδες του (συνήθως το Ευρωκοινοβούλιο εκδίδει πιο συνοπτικά ψηφίσματα) οι Ευρωβουλευτές καλούν την Ελλάδα να προχωρήσει άμεσα σε μια σειρά ενεργειών προκειμένου να σταματήσει να απειλείται η δημοκρατία και το κράτος δικαίου.

Το ψήφισμα ενέκριναν 330 Ευρωβουλευτές ενώ 254 το καταψήφισαν και 26 απείχαν.

Οι Ευρωβουλευτές εκφράζουν την ανησυχία τους ότι το δημοκρατικό σύστημα της Ελλάδας έχει υποστεί μεγάλη πίεση και πως οι λεκτικές, σωματικές και νομικές επιθέσεις κατά των δημοσιογράφων από πολιτικά πρόσωπα και υπουργούς, καθιστούν ευάλωτη την πολυφωνία των ΜΜΕ. Έντονη ανησυχία εκφράζεται και για την χρήση του κατασκοπευτικού λογισμικού Predator που χρησιμοποιήθηκε στην χώρα σε χιλιάδες περιπτώσεις, μεταξύ αυτών και δημοσιογράφων.

«Η κατάσταση αυτή λειτουργεί αποτρεπτικά για αυτούς (δημοσιογράφους) ζητεί, ειδικότερα, να αποσυρθούν αμέσως αυτές οι στρατηγικές αγωγές προς αποθάρρυνση της συμμετοχής του κοινού· επιμένει ότι η κυβέρνηση έχει την υποχρέωση να λάβει όλα τα αναγκαία μέτρα για την προσαγωγή στη δικαιοσύνη των δραστών εγκλημάτων κατά ατόμων, δημοσιογράφων και άλλων παραγόντων των μέσων ενημέρωσης, καθώς και για τη δημιουργία ασφαλούς περιβάλλοντος για όλους τους δημοσιογράφους» αναφέρει, μεταξύ άλλων, η παράγραφος 3 του ψηφίσματος του Ευρωκοινοβουλίου.

Οι Ευρωβουλευτές επισημαίνουν ακόμη ότι υπάρχουν «πολυάριθμες περιπτώσεις υπερβολικής χρήσης βίας από τις αστυνομικές υπηρεσίες κατά μειονοτικών ομάδων και ειρηνικών διαδηλωτών εν γένει· καλεί τις αρχές να διερευνήσουν πλήρως και ανεξάρτητα όλες αυτές τις περιπτώσεις· εκφράζει τη βαθιά του ανησυχία για το γεγονός ότι τρία νεαρά άτομα Ρομά έχουν σκοτωθεί τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα λόγω εικαζόμενης αστυνομικής βίας, καθώς και για την έλλειψη διεξοδικής έρευνας για τα περιστατικά αυτά· σημειώνει με ανησυχία ότι, σε ορισμένες περιπτώσεις, η αστυνομία καθάρισε τον τόπο του εγκλήματος πριν από τη διενέργεια εγκληματολογικής εξέτασης· υπενθυμίζει ότι το αρμόδιο δικαστήριο απάλλαξε τέσσερις αστυνομικούς από την εμπλοκή στον θάνατο του ακτιβιστή ΛΟΑΤΚΙ+ Ζακ Κωστόπουλου το 2022, παρά τα βίντεο που έδειχναν την αστυνομία να κάνει χρήση περιττής βίας».

Στην παράγραφο 5, οι Ευρωβουλευτές σημειώνουν αυτό που και ο Επίτροπος Δικαιοσύνης ανέφερε τον Ιανουάριο στην συνεδρίαση και αφορά στον διορισμό από τις εκάστοτε Κυβερνήσεις των Διοικητικών Συμβουλίων των ανεξάρτητων αρχών. «Το Ευρωκοινοβούλιο καλεί την κυβέρνηση να διασφαλίσει την πλήρη ανεξαρτησία της εθνικής ρυθμιστικής αρχής της για τον οπτικοακουστικό τομέα, όπως απαιτείται από την οδηγία για τις υπηρεσίες οπτικοακουστικών μέσων. Τονίζει ότι απειλείται η πολυφωνία των μέσων ενημέρωσης, καθώς η ιδιοκτησία των μέσων ενημέρωσης στη χώρα κατανέμεται κυρίως σε μικρό αριθμό ολιγαρχών, με αποτέλεσμα τη δραματική υποβάθμιση ορισμένων θεμάτων, όπως οι ανησυχίες σχετικά με το σύστημα σιδηροδρομικής ασφάλειας πριν από το σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη· σημειώνει με ανησυχία την έλλειψη διαφάνειας στην κατανομή των κρατικών επιδοτήσεων στα μέσα ενημέρωσης· σημειώνει το συμπέρασμα της Επιτροπής ότι οι ρυθμιστικές αρχές των μέσων ενημέρωσης έχουν έλλειψη πόρων· θέτει υπό αμφισβήτηση την αντικειμενικότητα και την ανεξαρτησία του ελληνικού Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης και εκφράζει την ανησυχία του για την αιφνίδια αντικατάσταση του διοικητικού συμβουλίου τον Σεπτέμβριο του 2023· καλεί την Επιτροπή να παρακολουθεί την εφαρμογή του νέου νόμου αριθ. 5005/2022 για τα μέσα ενημέρωσης, της 21ης Δεκεμβρίου 2022, ιδίως όσον αφορά τη διαφάνεια του ιδιοκτησιακού καθεστώτος των μέσων ενημέρωσης» αναφέρεται χαρακτηριστικά. Επίσης ζητά να ενισχυθούν οι Ανεξάρτητες Αρχές και να μην υποχρηματοδοτούνται μιας και είναι υποστελεχωμένες και περιορίζεται η δράση τους.

Σε δυο σημεία του το ψήφισμα καλεί την Ελληνική Κυβέρνηση να ζητήσει την βοήθεια της Europol προκειμένου να συνδράμει και να βοηθήσει τόσο στην διαλεύκανση της δολοφονίας Καραϊβάζ όσο και στις υποθέσεις παρακολούθησης των πολιτών. Ακόμη ζητά να αρθεί η νομοθεσία που υπάγει την ΕΥΠ στον άμεσο έλεγχο του Πρωθυπουργού και να αποσύρει την τροποποίηση του νόμου, με την οποία καταργήθηκε η ικανότητα της ΑΔΑΕ να ενημερώνει τους πολίτες για την άρση του απορρήτου των επικοινωνιών. Παράλληλα εκφράζει τη λύπη του για το γεγονός ότι η ελληνική κυβέρνηση και οι αστυνομικές αρχές αρνήθηκαν να συναντηθούν με εκπροσώπους του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κατά την επίσημη αποστολή του τον Απρίλιο του 2022 και ζητεί από την υφιστάμενη ελληνική κυβέρνηση να καθιερώσει εποικοδομητικό διάλογο με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Οι αντιδράσεις των Ευρωβουλευτών

Για «κατάπτυστο» ψήφισμα έκανε λόγο η εκπρόσωπος τύπου της Νέας Δημοκρατίας Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου. Από την μεριά του ο Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Αρβανίτης μίλησε για ψήφισμα κόλαφο και ότι η «χώρα εκτίθεται ανεπανόρθωτα με ευθύνη του Κυριάκου Μητσοτάκη».

Σωκράτης Μουτίδης – www.xronos-kozanis.gr

Μοιραστείτε την είδηση