Το εξασθενές χρώμιο είναι γεωγενούς προέλευσης λένε τα στελέχη της ΔΕΗ με βάση τη μελέτη του ΙΓΜΕ

2 Min Read

Η ύπαρξη του εξασθενούς χρωμίου στο νερό στην περιοχή Αγ. Δημητρίου, Ρυακίου και Ακρινής είναι γεωγενούς προελεύσεως σύμφωνα με νεότερα στοιχεία που προκύπτουν από μελέτη που εκπονήθηκε από το Ινστιτούτο Γεωμεταλλευτικών Εκμεταλλεύσεων (ΙΓΜΕ) για λογαριασμό της ΠΕ Κοζάνης και παρουσιάστηκαν από την πολιτική αγωγή στην διάρκεια της δίκης των τεσσάρων διευθυντών του Ορυχείου Νοτίου Πεδίου από τον διευθυντή του ΙΓΜΕ.

Αυτό τόνισε μιλώντας στην ΕΡΤ Κοζάνης ο Διευθυντής του Ορυχείου Νοτίου Πεδίου κ. Οδυσσέας Σούλης διευκρινίζοντας ότι ακόμη και σε υψόμετρο 1400 μέτρων στο Βέρμιο βρέθηκαν ακόμη υψηλότερες συγκεντρώσεις εξασθενούς χρωμίου που δεν οφείλονται σε ανθρώπινη δραστηριότητα, ενώ ανάλογες υψηλές συγκεντρώσεις παρουσιάζονται και σε άλλες περιοχές της χώρας όπως στην γειτονική Βεργίνα.
Ο κ. Σούλης σημείωσε ότι ελέγχονται συνεχώς τουλάχιστον 40 σημεία υδροληψίας εντός των χώρων δραστηριότητας της ΔΕΗ που δεν δείχνουν την ύπαρξη χρωμίου ούτε άλλων βαρέων μετάλλων, στοιχεία που κατατίθενται στους αρμόδιους φορείς με την ΔΕΗ να εφαρμόζει τους περιβαλλοντικούς όρους.
Απαντώντας στις αιτιάσεις των κατοίκων σχετικά με την μη μεταφορά του αποθέτη 5 που δεν έχει εμπλοκή με την μεταφορά τέφρας ο κ. Σούλης υπογράμμισε πως ο αποθέτης έχει αλλάξει όδευση μέσα στο ορυχείο ήδη από τον Μάιο 2018 εξαιτίας της μεταλλευτικής δραστηριότητας και εξοικονόμησης πόρων, ενώ όσον αφορά την τοποθέτηση μπεκ στους ταινιοδρόμους για την διαβροχή των δρόμων και των χώρων τόνισε πως η ΔΕΗ έχει
ήδη προχωρήσει στην εύρεση τεχνολογιών αρκτικού κύκλου που αντέχουν σε θερμοκρασίες -30 και συν 80 βαθμών Κελσίου, ώστε η διαβροχή να μην εμποδίζεται από τις ιδιαίτερα χαμηλές θερμοκρασίες που επικρατούν τον χειμώνα.
Όσον αναφορά ζητήματα μη λειτουργίας των ατμοηλεκτρικών μονάδων εξαιτίας των δικαστικών αποφάσεων ή διαμαρτυριών ο κ. Σούλης επεσήμανε πως δεν τίθεται κανένα τέτοιο ζήτημα καθώς οι μονάδες θα συνεχίζουν να λειτουργούν με τους εγκεκριμένους περιβαλλοντικούς όρους.
ΕΡΤ Κοζάνης Σύνταξη Κώστας Δαβάνης

Μοιραστείτε την είδηση