Το φθινοπωρινό αντάμωμα των Βοιωτών της Κοζάνης στη Μόρφη Βοίου

2 Min Read

Το φθινοπωρινό αντάμωμα των Βοιωτών της Κοζάνης πραγματοποιήθηκε την Κυριακή στην πλατεία της Μόρφης, την Κυριακή , με την αναβίωση τους εθίμου της «γουρουνοχαράς» που οι ρίζες του χάνονται στα βάθη των χρόνων.
Την εκδήλωση διοργάνωσε ο Σύλλογος των Βοιωτών Κοζάνης “Αγία Παρασκευή”, για τέταρτη συνεχόμενη χρονιά σε διαφορετικό χωριό του Βοίου.
«Γουρνοχαρά» ή «Γουρουνοχαρά» ήταν παλαιότερα το μεγάλο εποχιακό γεγονός, καθώς σφάζονταν τα γουρούνια, τα οποία οι χωρικοί είχαν εκθρέψει επιμελώς για ένα χρόνο. Το γουρούνι ήταν για τους Βοιώτες ο “κάδος ανακύκλωσης” του νοικοκυριού τους, καθώς εκεί κατέληγαν τα υπολείμματα των τροφών, του μπαξέ αλλά και της παραγωγής (σιτάρι, καλαμπόκι κ.ά.) και αυτό με τη σειρά του τούς απέδιδε το νοστιμότατο κρέας και τα παράγωγά του. Ένα πολύ καλό παράδειγμα αγροτικής οικιακής οικονομίας!
Στη σφαγή συμμετείχε όλη η οικογένεια. Το σφάξιμο και το τεμάχισμα ήταν δουλειά των αρσενικών, ενώ στο βράσιμο συμμετείχαν τα θηλυκά μέλη της οικογένειας. Γύρω δε από κάθε γουρούνι συγκεντρώνονταν συγγενείς και φίλοι, έψηναν και γλεντούσαν. Με το κρέας που περίσσευε έφτιαχναν λουκάνικα, τσιγαρίδες (κομμάτια χοιρινού με λίπος, τσιγαρισμένα), πλευραμές (πλευρά χοιρινού στο αλάτι) και παστό (κομμάτια λίπους στο αλάτι).
Επικράτησε να λέγεται γουρουνοχαρά γιατί ήταν κάτι που όλοι περιμένανε με μεγάλη χαρά αφού εκτός από το κρέας και το λίπος που εξασφάλιζε η οικογένεια για το υπόλοιπο της χρονιάς εξασφάλιζε το παιχνίδι για τα παιδιά [κάνανε το στομάχι μπάλα] καθώς και τσαρούχια για όλους από το δέρμα του γουρουνιού. Μιλάμε για οικιακή οικονομία σε όλο της το μεγαλείο αφού τίποτα δεν πάει χαμένο.
Φέτος το έθιμο αυτό αναβίωσε στην Μόρφη τών 15 κατοίκων του χειμώνα. Στην πλατεία του χωριου από νωρίς στήθηκαν τα καζάνια για τίς τσιγαρίδες και το μεσημέρι άρχισε το κλαρίνο τους Άγγελου Τσακνάκη.

Μοιραστείτε την είδηση