Το «Κοινόν Κοζανιτών» και «ο κοινοτιστής»

7 Min Read
Γαβριηλίδης-Σταύρος-Ιάσονας, Σοφοκλής-Πινόπουλος, Γαβριηλίδης-Αγάπιος

Το «Κοινόν των Κοζανιτών» είναι μία μη κερδοσκοπική κίνηση πολιτών, ανοιχτή σε όλους όσους αποδέχονται τις αρχές της, χωρίς κοινωνικές ή άλλες διακρίσεις. Δεν εξαρτάται από κανένα κομματικό, κυβερνητικό ή κρατικό ή άλλο φορέα και αποτελεί σημείο επαφής πολιτών που μέσω της εθελοντικής προσφοράς έχουν ως στόχο μέσα από τη συλλογική δράση να γίνει κοινή συνείδηση ότι η αντιμετώπιση των καθημερινών προβλημάτων είναι θέμα των ίδιων των πολιτών και η επίλυση τους μπορεί να επιτευχθεί με την ενημέρωση, την ευαισθητοποίηση και κινητοποίηση και όχι με λύσεις που επιβάλλονται από «πάνω». 

Επίσης στοχεύει στην ανάδειξη της τοπικότητας ως άμεσης δημοκρατίας καθώς είναι ο πλέον κατάλληλος τρόπος για τη συμμετοχή των πολιτών στην πολιτική. «Μέσω αυτής ανοίγονται νέοι χώροι παρέμβασης και δημιουργείται κοινωνική συνείδηση για την πολιτική διάσταση των κοινωνικών, οικονομικών, οικολογικών ζητημάτων. Η τοπικότητα είναι η ταυτότητα μέσα από την οποία μπορούμε να συμμετέχουμε στην παγκοσμιοποίηση σαν αυτόνομα υποκείμενα και όχι σαν ομοιόμορφη μάζα. Η άνθιση του τοπικού πολιτισμού, η ανάδειξη της ταυτότητας του θα είναι το πρώτο βήμα για να μπορέσουμε να κατανοήσουμε τους άλλους πολιτισμούς και να συμμετέχουμε στο παγκόσμιο γίγνεσθαι, χωρίς ξενοφοβία και ρατσισμό. Μέσα από την τοπικότητα και την διαφορετικότητα βρίσκονται τα σημεία σύγκλισης των λαών. Γιατί οι τοπικοί πολιτισμοί είναι οργανικά δεμένοι με τις κοινότητες των ανθρώπων και φυσική απόρροια τους και άρα αυτό είναι και το σημείο σύγκλισης και συνύπαρξης των ανθρώπων» σημείωσε ο πρόεδρος του συλλόγου κ. Σταύρος – Ιάσονας Γαβριηλίδης.

- Advertisement -

Το όνομα «Κοινόν Κοζανιτών» επιλέχθηκε αρχικά γιατί έχει ένα ιστορικό βάρος καθώς η Κοζάνη έχει σχέση με τα κοινά από την ίδρυση της αλλά και γιατί ήθελαν όλα αυτά τα οποία γίνονται σε ιδιωτικό επίπεδο να αποκτήσουν έναν δημόσιο χαρακτήρα. «Θέλαμε να βρούμε ποια κοινά έχουμε εμείς μεταξύ μας, αλλά να αναδείξουμε και την ενασχόληση με τα κοινά καθώς και την κοινωνικότητα για αυτό και το περιοδικό που προκύπτει μέσα από την ομάδα μας έχει το όνομα “Κοινοτιστής” με την έννοια του κοινοτισμού ως μια παράδοση του ελληνικού πολιτισμού από τις πόλεις της αρχαιότητας και του Βυζαντίου μετέπειτα, τις κοινότητες μέχρι την Τουρκοκρατία όπου οι κάτοικοι ενός τόπου συναρθρώνονταν χωρίς να έχουν σχέση με το κεντρικό κράτος και εξαρτήσεις από τις αυτοκρατορίες και τους κατακτητές ή αυτοδιοίκηση» σημείωσε ο κ. Γαβριηλίδης.

«Ακόμη και σε μια μικρή πόλη όπως η Κοζάνη, βλέπουμε ότι ο κόσμος έχει μπει μέσα στο καβούκι του και ψάχνει τρόπους να εξωτερικεύσει τις ιδέες του» τόνισε ο Νέστορας Βαρδάκας, ταμίας του συλλόγου.

Βασικός σκοπός είναι να αποτελέσει ο σύλλογος κυψέλη παραγωγής ιδεών, ένα ορμητήριο διάδοσης των κοινοτικών και συνεταιριστικών ιδεών, καθώς και της προαγωγής των αισθημάτων της αυτάρκειας, της αυτονομίας, αυτοδιοίκησης, αυτοδιαχείρισης και αλληλεγγύης, τόσο στα μέλη του, όσο και στους πολίτες της τοπικής κοινωνίας.

Το Free Press – Περιοδικό «Ο Κοινοτιστής»

Το περιοδικό «Ο Κοινοτιστής» είναι μια συλλογική προσπάθεια που εντάσσεται στις πρωτοβουλίες του συλλόγου «Κοινόν των Κοζανιτών» και έρχεται να καλύψει το έλλειμμα που υπάρχει στο χώρο του τοπικού έντυπου περιοδικού τύπου ενώ φιλοδοξεί να γίνει εμπνευστής και συμπαραστάτης και άλλων τέτοιων προσπαθειών.

Η ύλη του πρώτου τεύχους χωρίζεται σε δύο θεματικές ενότητες, στο τραγικό δυστύχημα των Τεμπών και στην τοπικότητα και την τοπική ιστορία. Το επόμενο τεύχος του περιοδικού το οποίο θα εκδοθεί το Νοέμβριο, θα είναι αφιερωμένο στο μεγάλο ζήτημα της βίαιης απολιγνιτοποίησης και της μεταλιγνιτικής περιόδου, καθώς  και των αποτελεσμάτων της στην Δυτική Μακεδονία.

Το σκεπτικό πίσω από τη δημιουργία του περιοδικού είναι να υπάρχει ένα έντυπο για να επικοινωνούνται ιδέες και να έχει αναφορά όχι μόνο στην τοπική κοινωνία αλλά στην κοινωνία γενικότερα. Ένα από τα επόμενα τεύχη θα έχει σαν βασική θεματική τον κοινοτισμό.  «Το βασικό είναι να υπάρχει διάχυση ιδεών, να γίνει αναζωπύρωση του διαλόγου και να επαναφέρουμε το έντυπο μέσο σε επίπεδο περιοδικού όπως και κάποιος κόσμος που μπορεί να γράφει ή να διαβάζει, να μπει σε μια διαδικασία ενασχόλησης με αυτό, έκφρασης, να μένουν οι ιδέες κατοχυρωμένες σε έντυπη μορφή και να δημιουργηθεί αυτή η κίνηση που υπήρχε παλιά στο χώρο των ιδεών και να μη μένουμε στο διάβασα κάτι ωραίο που γράφτηκε στο ίντερνετ» τόνισε ο κ. Γαβριηλίδης. Συνέχισε λέγοντας πως αν υπάρχουν νέοι άνθρωποι που σκέφτονται, γράφουν, προβληματίζονται, διαβάζουν και θέλουν να στείλουν κάτι ή να το διαβάσουν και να το επικοινωνήσουν, να το κάνουν δίχως δισταγμό. 

«Ο καθένας μπορεί να γράψει ό,τι θέλει και δίνουμε τη δυνατότητα σε άτομα που γράφουν ή θέλουν να επικοινωνήσουν κάτι, να το κάνουν μέσω του συλλόγου. Λειτουργούμε συλλογικά, η ομάδα είναι το κύτταρο του συλλόγου, όποιος έχει ένα ενδιαφέρον και θέλει να κάνει κάτι είτε αυτό λέγεται φωτογραφία, είτε θέατρο, είτε κινηματογράφος, είτε οτιδήποτε να κάνει μια ομάδα και να έρθει να το κάνει. Εμείς λειτουργούμε σαν μια ομπρέλα που ο καθένας ελεύθερα, μπορεί να έρθει και να δημιουργήσει» σημείωσε το μέλος του συλλόγου, Σάββας Μαυρόπουλος.

Το περιοδικό εκδίδεται με την εθελοντική χρηματοδότηση των μελών του συλλόγου, καθώς και φίλων που επιθυμούν να ενισχύσουν αυτή την προσπάθεια. Μπορεί να αρθρογραφήσει σ΄ αυτό οποιοσδήποτε επιθυμεί, χωρίς λογοκρισία ή περικοπές, αρκεί να μην εκφράζει φασιστικές ή ρατσιστικές απόψεις. Όσοι επιθυμούν να το προμηθευτούν ή να πληροφορηθούν περισσότερα για το εγχείρημα, μπορούν να επικοινωνήσουν με τα μέλη της συντακτικής επιτροπής στο 6981133937 ή στο mail [email protected].

Νέστορας Βαρδάκας – Ζήσης Λιόγας

Θένια Βασιλειάδουwww.xronos-kozanis.gr

Μοιραστείτε την είδηση