Το Κοινοβούλιο συμφωνεί να ενταχθούν αέριο και πυρηνική ενέργεια στην «ταξινομία της ΕΕ»

3 Min Read
Construction site of the European natural gas pipeline EUGAL near Wrangelsburg (Germany) on 16.02.2019, this pipeline begins in Lubmin at the landing site of the Nord Stream 1 and 2 Pipline.
  • Η πρόταση για την απόρριψη της πρότασης της Επιτροπής δεν συγκέντρωσε την απόλυτη πλειοψηφία που χρειαζόταν
  • Αν δεν διατυπώσει αντιρρήσεις ούτε το Συμβούλιο, η κατ’ εξουσιοδότηση πράξη για την ταξινομία θα τεθεί σε ισχύ την 1η Ιανουαρίου 2023

Απέρριψε το Κοινοβούλιο την πρόταση για μη ένταξη της πυρηνικής ενέργειας και του φυσικού αερίου στον κατάλογο των περιβαλλοντικά βιώσιμων οικονομικών δραστηριοτήτων.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο δεν αντιτάχθηκε τελικά στην πρόταση κατ’ εξουσιοδότηση πράξης της Επιτροπής για την ταξινομία. Στην πρόταση προβλέπει την ένταξη ορισμένων δραστηριοτήτων στους τομείς της πυρηνικής ενέργειας και του φυσικού αερίου στον κατάλογο των περιβαλλοντικά βιώσιμων οικονομικών δραστηριοτήτων που θα καλύπτονται από την ταξινόμηση της ΕΕ.

Η Επιτροπή πιστεύει ότι οι ιδιωτικές επενδύσεις σε δραστηριότητες φυσικού αερίου και πυρηνικής ενέργειας μπορούν να συμβάλουν στην πράσινη μετάβαση. Για τον λόγο αυτό, πρότεινε να χαρακτηριστούν ορισμένες δραστηριότητες στους τομείς αυτούς ως μεταβατικές δραστηριότητες που συμβάλλουν στον μετριασμό της κλιματικής αλλαγής. Η ένταξη συγκεκριμένων δραστηριοτήτων στους τομείς του φυσικού αερίου και της πυρηνικής ενέργειας θα ισχύει για περιορισμένο χρονικό διάστημα και θα υπόκειται σε ειδικούς όρους και απαιτήσεις διαφάνειας.

Η ένσταση στην πρόταση της Επιτροπής απορρίφθηκε με 278 ψήφους υπέρ, 328 κατά και 33 αποχές. Για να απορριφθεί η πρόταση της Επιτροπής απαιτούνταν απόλυτη πλειοψηφία 353 ευρωβουλευτών. Αν μέχρι τις 11 Ιουλίου 2022 δεν αντιταχθεί στην πρόταση ούτε το Συμβούλιο, η κατ’ εξουσιοδότηση πράξη για την ταξινομία της ΕΕ θα τεθεί σε ισχύ την 1η Ιανουαρίου 2023.

EP Stockshot in the EP in Strasbourg – visitors in tribune

Σχετικές πληροφορίες

Ο κανονισμός για την ταξινομία αποτελεί μέρος του σχεδίου δράσης της Επιτροπής για τη χρηματοδότηση της βιώσιμης ανάπτυξης και αποσκοπεί στην τόνωση των πράσινων επενδύσεων και στην πρόληψη της προβολής ψευδοοικολογικής ταυτότητας.

 

Nuclear power plant of Tihange, Electricity, cooling towers

Τι ψήφισαν οι Έλληνες Ευρωβουλευτές

Υπέρ του βέτο ψήφισαν οι Νικολάου-Αλαβάνος (NI – KKE), Παπαδάκης Κώστας (NI – KKE), Κύρτσος (Renew), Ανδρουλάκης (S&D), Αρβανίτης (The Left), Κόκκαλης (The Left), Κούλογλου (The Left), Κουντουρά (The Left), Παπαδημούλης (The Left)

Κατά του βέτο (=υπέρ της συμπερίληψης ορυκτού αερίου και πυρηνικής ενέργειας) ψήφισαν οι: Φράγκος (ECR), Ασημακοπούλου (PPE), Κεφαλογιάννης (PPE), Κυμπουρόπουλος (PPE), Μεϊμαράκης (PPE), Σπυράκη (PPE), Βόζεμπεργκ-Βρυωνίδη (PPE), Ζαγοράκης (PPE). Απείχε η Εύα Καϊλή (S&D). Στην ψηφοφορία δεν συμμετείχε ο Αλέξης Γεωργούλης (The Left)

 

xronos-kozanis.gr

Μοιραστείτε την είδηση