Το μαρτύριο της… σταγόνας με την τηλεθέρμανση Κοζάνης

3 Min Read

Για άλλη μια φορά ο ΑΔΜΗΕ δεν έβαλε στο σύστημα τις μονάδες του Αγ. Δημητρίου

Για άλλη μια φορά εντός της ίδιας θερμικής περιόδου, το σύστημα της τηλεθέρμανσης Κοζάνης δεν τροφοδοτήθηκε με θερμικό φορτίο από την ΔΕΗ λόγω… ΑΔΜΗΕ. Ο ανεξάρτητος διαχειριστής αποφάσισε την Κυριακή, να μην βάλει στο σύστημα ηλεκτροδότησης της μονάδες του ΑΗΣ Αγίου Δημητρίου με αποτέλεσμα τα 70.000 νοικοκυριά της πόλης να μείνουν χωρίς θέρμανση για τρεις ώρες.

Ευτυχώς στην Κοζάνη η άνοιξη ήρθε και οι θερμοκρασίες δεν ήταν χαμηλές. Αυτό όμως δεν συνέβη τον Δεκέμβρη και τον Νοέμβρη και τον Ιανουάριο όταν πήγε να επαναληφθεί το ίδιο, όταν οι μονάδες του ΑΗΣ αντιμετώπισαν βλάβη και όταν εντοπίστηκε και διαρροή στον κεντρικό αγωγό μεταφοράς της θερμικής ενέργειας. Και στις τρεις περιπτώσεις το αποτέλεσμα ήταν το ίδιο: η πόλη έμεινε χωρίς θέρμανση!

 

Ακόμη να εκδοθεί η Κοινή Υπουργική απόφαση

Το πρόβλημα της μη εισόδου των λιγνιτικών μονάδων στο σύστημα είναι πολυετές, παρόλα αυτά ακόμη δεν έχει δοθεί λύση. Σκοπός του ΑΔΜΗΕ, είναι η λειτουργία, συντήρηση και ανάπτυξη του ΕΣΜΗΕ (Ελληνικού Συστήματος Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας) ώστε να διασφαλίζεται ο εφοδιασμός της χώρας με ηλεκτρική ενέργεια με τρόπο ασφαλή, αποδοτικό και αξιόπιστο.

Στο πλαίσιο αυτό, αποφασίζει ποιες μονάδες (φυσικού αερίου, λιγνιτικές, ΑΠΕ κλπ) θα έχουν συμμετοχή στην ηλεκτροπαραγωγή της χώρας. Την Κυριακή και για πολλοστή φορά, δόθηκε εντολή οι μονάδες του Αγίου Δημητρίου να μην μπουν στο σύστημα και ξεκίνησε για άλλη μια φορά σειρά τηλεφωνημάτων σε βουλευτές, υπουργούς και ΔΕΗ για να αλλάξει η απόφαση κάτι που έγινε δυο ώρες μετά.

Πάγιο αίτημα της περιοχής είναι η υλοποίηση της δέσμευσης της Κυβέρνησης να εκδοθεί Κοινή Υπουργική Απόφαση, η οποία θα καθορίζει με σαφήνεια την προτεραιότητα εισόδου στο σύστημα των λιγνιτικών μονάδων που τροφοδοτούν με τηλεθέρμανση τις πόλεις. Η δέσμευση αυτή ήταν του πρώην Υπουργού Ενέργειας Κωστή Χατζηδάκη και του Υφυπουργού Ενέργειας επί θητείας Χατζηδάκη Γεράσιμου Θωμά. Με την έκδοση της ΚΥΑ αυτής, θα εξασφαλιστεί η απρόσκοπτη τροφοδοσία με θερμικά μεγαβάτ στο σύστημα τηλεθέρμανσης χωρίς να κινδυνεύει μέρα παρά μέρα να μείνει «κρεμασμένο» το σύστημα.

 

Εξώδικο της ΔΕΥΑ Κοζάνης στην ΔΕΗ και στον Πρωθυπουργό

Όπως είχε αποκαλύψει ο «Χ» στο φύλλο της 24ης Μαρτίου, η Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης Αποχέτευσης Κοζάνης προχωρά σε εξώδικη διαμαρτυρία προς την ΔΕΗ και το Πρωθυπουργικό γραφείο για τις συνεχείς ελλείψεις θερμικού φορτίου από πλευράς Αγίου Δημητρίου, είτε λόγω βλαβών, είτε λόγω ΑΔΜΗΕ που έχουν ως αποτέλεσμα ενδεχόμενη παραβίαση της Σύμβασης Παροχής Θερμικής Ενέργειας που υπεγράφη μεταξύ ΔΕΗ και ΔΕΥΑΚ στις 18 Φεβρουαρίου 2019.

Σωκράτης Μουτίδης www.xronos-kozanis.gr

Μοιραστείτε την είδηση