Το νέο βιβλίο του Παναγιώτη Χατζημωυσιάδη «Η Ιδιωτική μου Αντωνυμία» παρουσιάστηκε στην Κοζάνη

3 Min Read

«Ο κόσμος του χθες συναντά το παρόν» στις ιστορίες του Παναγιώτη Χατζημωυσιάδη όπως αποτυπώνονται στο νέο του βιβλίο «Η Ιδιωτική μου Αντωνυμία» που παρουσιάστηκε το απόγευμα της Δευτέρας στην Κοζάνη. Ο συγγραφέας εστιάζει σε περιστατικά που έχουν αφήσει ισχυρό αποτύπωμα στην ψυχή και στο νου ενός αγοριού που μεγαλώνει σε ένα χωριό της Βόρειας Ελλάδας στα χρόνια της μεταπολίτευσης.
«Το βιβλίο έχει «υπαρξιακό» χαρακτήρα, η αγωνία της ενηλικίωσης, του χρόνου που φεύγει, η αγωνία του θανάτου που μας κατατρέχει. Έχει επίσης κοινωνικό και πολιτικό χαρακτήρα μιας και προσπαθώ να πω πως και γιατί η κοινωνία μας έφτασε εδώ που έφτασε και μιλώ για την τραγική μνημονιακή πραγματικότητα. Τα γενεσιουργά αίτιά της εγώ τα εντοπίζω στην δεκαετία του 70 και του 80 όταν η ελληνική αγροτική κοινωνία, μετεξελίσσεται απότομα σε αστική προδίδοντας τον προηγούμενο εαυτό της χάριν ενός νεοπλουτισμού που τον υπεστήκαμε την δεκαετία του 1990 και του 2000, με ότι αυτό σημαίνει για τη νέα γενιά σήμερα» δήλωσε ο συγγραφέας του βιβλίου Παναγιώτης Χατζημωυσιάδης.
Η παρουσίαση του βιβλίου έγινε στο καφέ «Μπλε Ελάφι» από το βιβλιοπωλείο «Στοά του Βιβλίου» και τον Σύνδεσμο Φιλολόγων Κοζάνης.
«Πρόκειται για μικρά κείμενα τα οποία κινούνται στο όριο της πεζογραφίας και της ποίησης. Ο συγγραφέας, μάχιμος εκπαιδευτικός φιλόλογος, εκκινώντας από προσωπικά του βιώματα σχολιάζει την κοινωνικοπολιτική κατάσταση των τελευταίων δεκαετιών και είναι εντυπωσιακό πως με όχημα το παρελθόν και τα βιώματά του από μικρό παιδί, μας δίνει την κοινωνία της επαρχίας με απλό τρόπο» τόνισε η Πρόεδρος του Συνδέσμου Φιλολόγων Κοζάνης Ελένη Γερούση.
Στην παρουσίαση του βιβλίου μίλησε ο συγγραφέας από την Κοζάνη και φίλος του Παναγιώτη Χατζημωυσιάδη Μιχάλης Πιτένης ο οποίος τον χαρακτήρισε ως έναν από τους εκπροσώπους της γενιάς της «ήττας», της γενιάς δηλαδή που μίλησε μετά τον εμφύλιο και ανήκει στον χώρο της αριστεράς και εκφράστηκαν για τα γεγονότα της περιόδου και είχαν κοινό παρανομαστή να «απολογηθούν για ένα όνειρο που χάθηκε» όπως είπε χαρακτηριστικά. «Ο Παναγιώτης Χατζημωυσιάδης με εξέπληξε θετικά για μια ακόμη φορά διότι είναι από τους λίγους ανθρώπους που γνωρίζω να είναι συνεπείς λόγω καιρού» τόνισε.
Το βιβλίο του Παναγιώτη Χατζημωυσιάδη «Η Ιδιωτική μου Αντωνυμία» κυκλοφορεί από τις εκδόσεις «Κίχλη»

Μοιραστείτε την είδηση