Το Νοέμβριο από τον Πρωθυπουργό τα εγκαίνια της νέας λιγνιτικής μονάδας Πτολεμαίδα 5

2 Min Read

Στο πρώτο δεκαπενθήμερο του  Νοεμβρίου ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα εγκαινιάσει τη νέα λιγνιτική μονάδα της ΔΕΗ Πτολεμαΐδα 5, η οποία βρίσκεται σε φάση τεχνικών δομικών, σύμφωνα με πληροφορίες από την Αθήνα.

Η Πτολεμαΐδα 5, αναμένεται να  τεθεί σε εμπορική λειτουργία στις αρχές του 2023. Παράλληλα γίνονται δοκιμές και στα συστήματα εξόρυξης, μεταφοράς και εφοδιασμού της μονάδας με λιγνίτη προκειμένου να διασφαλιστούν έγκαιρα τα απαιτούμενα αποθέματα καυσίμου για τη λειτουργία της μονάδας.

Σύμφωνα με την ανάλυση της Ομάδας Διαχείρισης Κρίσεων της ΡΑΕ, τόσο η νέα μονάδα όσο και οι πέντε μονάδες του ΑΗΣ Αγίου Δημητρίου θα τροφοδοτούνται από το νότιο και το κεντρικό πεδίο του Λιγνιτικού Κέντρου Δυτικής Μακεδονίας, ενώ η μονάδα Μελίτης Φλώρινας τροφοδοτείται από το πεδίο Λακκιάς και ορυχεία τρίτων. Ο λιγνιτικός στόλος της ΔΕΗ περιλαμβάνει επίσης τον ΑΗΣ Μεγαλόπολης που τροφοδοτείται από το τοπικό ορυχείο.

Όπως μετέδωσε το ΑΠΕ ΜΠΕ ο  στόχος που έχει τεθεί από την κυβέρνηση είναι να διπλασιαστεί η λιγνιτική παραγωγή ρεύματος κατά την περίοδο από το καλοκαίρι του 2022 έως το καλοκαίρι του 2023 από 5 σε 10 τεραβατώρες, προκειμένου να υποκατασταθεί αντίστοιχη ποσότητα ενέργειας που παράγεται σήμερα από τις μονάδες φυσικού αερίου οι οποίες είναι ακριβότερες. Στόχος του σχεδίου, εκτός από την ασφάλεια εφοδιασμού και την απεξάρτηση από το εισαγόμενο αέριο είναι η συγκράτηση του κόστους για τους καταναλωτές αλλά και του ελλείμματος στο εμπορικό ισοζύγιο.

Ωστόσο, τόσο από την κυβέρνηση όσο και από τη ΔΕΗ υπογραμμίζεται ότι παρά την πρόσκαιρη αύξηση της εκμετάλλευσης του λιγνίτη ο σχεδιασμός της απολιγνιτοποίησης και στροφής στις ΑΠΕ παραμένει για λόγους όχι μόνο περιβαλοντικούς και οικονομικούς αλλά και για την ενίσχυση της ενεργειακής ασφάλειας. Όπως τόνισε πρόσφατα ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Γιώργος Στάσσης: «Θέλουμε να είμαστε έτοιμοι στο ενδεχόμενο να υπάρξει έλλειμμα φυσικού αερίου. Αλλά δεν αλλάζουμε τον μεσομακροπρόθεσμο στόχο μας: θα απεξαρτηθούμε από τον λιγνίτη τα επόμενα 4-5 έτη και είμαστε δεσμευμένοι ως προς αυτό».

Με πληροφορίες ΑΠΕ ΜΠΕ- worldenergynews

Μοιραστείτε την είδηση