Το Νοέμβριο ολοκληρώνεται η μελέτη για το «Eco θέρμανση»

4 Min Read

Τι θα περιλαμβάνει το έργο

Στην ειδική συνεδρίαση λογοδοσίας της Δημοτικής Αρχής, το βράδυ της Τετάρτης τέθηκε ερώτημα από το δημοτικό σύμβουλο Λευτέρη Ιωαννίδη, για το αναλυτικό περιεχόμενο της πρότασης για το «Εco θέρμανση» και το στρατηγικό σχέδιο που αναπτύχθηκε καθώς και για το ύψος του εκτιμώμενου προϋπολογισμού και τη χρηματοδότησης της.

- Advertisement -

Το λόγο πήρε ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΚ, Παναγιώτης Ματιάκης ο οποίος ανέφερε πως με γνώμονα τη μείωση του ενεργειακού κόστους των νοικοκυριών των τοπικών διαμερισμάτων του δήμου Κοζάνης και την ισονομία των δημοτών, η δημοτική αρχή έχει στα σκαριά το πρόγραμμα «Eco θέρμανση», του οποίου η μελέτη θα αρχίσει τέλος Αυγούστου και αναμένεται να ολοκληρωθεί τον ερχόμενο Νοέμβριο. 

Αναφορά έγινε και στη συμβολή του περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας, Γιώργου Αμανατίδη ο οποίος ζήτησε να του παραδοθεί ολοκληρωμένη μελέτη. Η συγκεκριμένη μελέτη έχει ανατεθεί στο ΕΚΕΤΑ (Εθνικό Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης) ενώ η χρηματοδότηση του έργου θα γίνει κατά πάσα πιθανότητα μέσω του ΣΔΑΜ (Σχεδίου Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης). Θα περιλαμβάνει, εν μέσω άλλων, αντλίες θερμότητας για όλα τα νοικοκυριά των δημοτικών διαμερισμάτων με επιδότηση 90%, είτε ένα μεγάλο φωτοβολταϊκό είτε οικιακά φωτοβολταϊκά με μπαταρίες που θα χρηματοδοτείται και φωτοβολταϊκό με net metering ή διμερή συμβόλαια. Επίσης επιδιώκουν και νέο πρόγραμμα «Εξοικονομώ» με οριζόντια με επιδότηση 90%, ανεξαρτήτου εισοδήματος.

Ο δήμαρχος Κοζάνης, Γιάννης Κοκκαλιάρης με τη σειρά του ξεκίνησε λέγοντας πως σε όλο αυτό το εγχείρημα χρειαζόντουσαν συμμάχους και πως ο μεγαλύτερος σύμμαχος για ένα δήμο είναι η περιφέρεια στην οποία ανήκει. Όπως ανέφερε ο κ. Κοκκαλιάρης οι πολίτες στα δημοτικά διαμερίσματα του δήμου Κοζάνης έχουν ένα «δυσβάσταχτο» κόστος θέρμανσης και θέλησαν να βρουν μια λύση για να διευκολυνθούν αυτοί οι άνθρωποι και έτσι κατέληξαν στο συγκεκριμένο έργο. «Είπαμε από τη στιγμή που γίνονται χιλιάδες στρέμματα φωτοβολταϊκά στην περιοχή μας, γιατί να μην ένα και ο δήμος Κοζάνης που να μπορεί να δίνει με τη μέθοδο της αντλίας θερμότητας, φθηνή θέρμανση στους κατοίκους των χωριών μας» τόνισε ο δήμαρχος.  

Συνέχισε λέγοντας πως προεκλογικά ακόμα, είχαν στα σχέδια τους ένα μεγάλο πάρκο, περίπου 180 μεγαβάτ, σε μια έκταση 2.500 στρεμμάτων και με κόστος σχεδόν 90 εκατομμύρια ευρώ, αλλά αυτό ήταν πολύ μεγαλύτερο από τις ανάγκες των τοπικών διαμερισμάτων. «Τα τοπικά μας διαμερίσματα είναι περίπου στις 7 με 8 χιλιάδες και εμείς υπολογίσαμε για έναν μεγαλύτερο πληθυσμό, με περισσότερα νοικοκυριά, έχοντας μπροστά μας βέβαια και τις εξελίξεις με την τηλεθέρμανση κλπ. Από τότε βέβαια οι εξελίξεις στην ενέργεια αλλάζουν άρδην μέρα με τη μέρα. Παρόλα αυτά εμείς επιμένουμε στο να βρούμε μια λύση για αυτούς τους ανθρώπους που πραγματικά πονάνε» υπογράμμισε ο ίδιος και κατέληξε λέγοντας πως στο σχέδιο αυτό, προστέθηκε και το σχέδιο «Απόλλων». 

«Επιβεβαιώθηκε η αρχική μου εκτίμηση ότι παρότι παρουσιάστηκε με διθυράμβους, εν τέλει, αυτό που έχουμε δεν είναι τίποτα άλλο, πέραν μιας ιδέας. Και μάλιστα υπάρχει και ένα χάσμα μεταξύ των δύο ομιλητών. Σε κάθε περίπτωση, το ζήτημα της ενεργειακής μετάβασης και της ενεργειακής δημοκρατίας είναι πάρα πολύ σοβαρό. Εδώ και κάποια χρόνια υπάρχει ένα μοναδικό παράθυρο ευκαιρίας για τη Δυτική Μακεδονία, για να υπάρξει μια πραγματικά δίκαιη αναπτυξιακή μετάβαση, το οποίο σιγά σιγά κλείνει. Αυτό δεν μπορεί να γίνεται μόνο με ιδέες. Αυτές οι ιδέες πρέπει να γίνονται πράξη και τα μεγάλα λόγια να υλοποιούνται» κατέληξε ο κ. Ιωαννίδης. 

Θένια Βασιλειάδουwww.xronos-kozanis.gr

Μοιραστείτε την είδηση