Αφού ερευνήθηκαν και μελετήθηκαν τα σύνθετα και πολύπλευρα προβλήματα της Γέφυρας των Σερβίων, κατά το μεγαλύτερο μέρος, πράγμα που απαίτησε πολλών μηνών εργασίες, μετρήσεις, ελέγχους, αναλύσεις κλπ. από τον Δρ. Παν. Πανέτσο, προϊστάμενο Γεφυρών της ΕΓΝΑΤΙΑΣ ΑΕ, από τον Επικ. Καθηγητή Κων. Κατάκαλο του Πολυτεχνείου Θεσσαλονίκης, τους συνεργάτες τους και με την συνεργασία και βοήθεια της υπηρεσίας κατέθεσαν οι ανωτέρω στην Περιφέρεια μια εξαιρετικής επιστημονικής ποιότητας μελέτη τοπικής ενίσχυσης της γέφυρας. Η εκτέλεση της με εργολαβία υπερψηφίστηκε από το Περιφερειακό Συμβούλιο, ως επείγουσα και θα εκτελεστεί άμεσα, ώστε να φύγουν τα φανάρια.
Σημειωτέων ότι απεδείχθη ότι η γέφυρα γενικά είναι σε καλή κατάσταση, η ποιότητα του σκυροδέματος είναι πολύ καλή και επίσης οι οπλισμοί είναι καλοί.
Προφανώς χρειάζεται να συνεχιστούν και άλλες μετρήσεις, παρακολούθηση και έλεγχοι και για την υπόλοιπη γέφυρα, η οποία δεν φαίνεται να έχει κατ’ αρχήν προβλήματα (ενοργάνωση, τοπογραφήσεις, στεγανοποίηση για προστασία από διάβρωση κλπ).
Θα τονίσουμε ότι η ανωτέρω μελέτη ενίσχυσης όπως και πλήθος άλλες εργασίες, έλεγχοι κλπ έγιναν δωρεάν από τους κ. Πανέτσο και Κατάκαλο και τους συνεργάτες τους, τους οποίους και ευχαριστούμε πάρα πολύ και ευγνωμονούμε ως Κοζανίτες, καθώς έκαναν εξαιρετική δουλειά.
Παράλληλα πρέπει να συγχαρούμε και να ευχαριστήσουμε τον Περιφερειάρχη, Γιώργο Κασαπίδη που από την πρώτη στιγμή της θητείας του πήρε προσωπικά επάνω του το όλο σοβαρό πρόβλημα της Γέφυρας και με συνεχείς και άοκνες προσπάθειες, το έφερε σε αίσιο πέρας.
Η γέφυρα ήταν εγκαταλειμμένη επί 50 χρόνια, χωρίς επιθεωρήσεις, χωρίς συντήρηση και με χαμένη την μελέτη της του καθηγητή Μοράντι.
Οι αρμόδιοι εδώ πίστευαν ότι η γέφυρα είναι αρμοδιότητας του Υπουργείου και περιορίζονταν σε έγγραφα προς το Υπουργείο Υποδομών, ενώ είναι αρμοδιότητας της Περιφέρειας κατά το ΝΣΚ (αρ. γν 78/2020).
Επίσης, πρέπει να ευχαριστήσουμε τον Κοζανίτη ομότιμο Καθηγητή του Πολυτεχνείου Θεσσαλονίκης κ. Γιώργο Μάνο, ο οποίος από την πρώτη στιγμή έδειξε υψηλό ενδιαφέρον, συνέταξε μια σειρά υπομνημάτων και τεχνικών εκθέσεων και έκανε πολλές παρεμβάσεις ώστε να αντιμετωπισθούν τα σύνθετα προβλήματα και είναι σε συνεργασία πάντα με τον κ. Κατάκαλο.
Παράλληλα πρέπει να ευχαριστήσουμε την συνάδελφο και φίλη κ. Μαλαματή Βουχάρα, πολιτικό μηχανικό που με την έρευνα της στην Ιταλία βρήκε ολόκληρη την μελέτη της γέφυρας του καθηγητή Μοράντι στα κεντρικά κρατικά αρχεία της Ρώμης. Η μελέτη αποτελείται από 200 μεγάλα σχέδια και κάποιες χιλιάδες σελίδες Α4 υπολογισμών, την οποία οι Ιταλοί πολύ πρόθυμα μας την έστειλαν κατόπιν αιτήματος του Περιφερειάρχη με χαμηλό κόστος, όσο του σκαναρίσματος, δηλαδή περίπου 2000 ευρώ.
Με πολύ φιλότιμο εργάσθηκαν όλοι οι ανωτέρω, μας έκανε δε εντύπωση ότι όταν ο κ. Πανέτσος μπήκε στο εσωτερικό των κιβωτίων των έξι προβόλων, στα οποία είχε να μπεί άνθρωπος 50 χρόνια συνάντησε περιττώματα περιστεριών, νυχτερίδων πάχους 15 εκατοστών στο δάπεδο και μια αποπνικτική ατμόσφαιρα και στα οποία έπρεπε επί έξι ολόκληρες ημέρες να κάνουν ελέγχους, μετρήσεις κλπ.
Κόντεψαν να αρρωστήσουν και πάλι ένα μεγάλο ευχαριστώ.