Το περιτύλιγμα αλλάζει, το προϊόν παραμένει

2 Min Read

Δανείζομαι τον τίτλο απο την επιστολή της οικογένειας Ελευθερουδάκη με την οποία ανακοινώνει το κλείσιμο του τελευταίου βιβλιοπωλείου της. Προκαλεί άραγε κάθε γέννα της τεχνολογίας έναν μικρό θάνατο κάπου αλλού; Γιατί κάπως έτσι μοιάζει να έχουν επιδράσει τα ηλεκτρονικά βιβλία κι όλη αυτή η πληθώρα της διαδικτυακής πληροφορίας στους πάλαι ποτέ κραταιούς ναούς της γνώσης.

Όταν πήγαινα στο δημοτικό, -σπανιότατα μεν αλλά συνέβαινε- οι δάσκαλοι μας έστελναν στη βιβλιοθήκη -την απώτατη πηγή γνώσης- για να συμβουλευτούμε εγκυκλοπαίδειες και βίους μεγάλων προσωπικοτήτων. Πολύ αργότερα, βέβαια και εκτός της χώρας ανακάλυψα πως μοιάζει πραγματικά μια βιβλιοθήκη.

- Advertisement -

Όσο περνούσαν τα χρόνια, η βιβλιοθήκη μετακόμιζε όλο και πιο κοντά, μέχρι που χώρεσε στις 5 ίντσες του κινητού και στην παλάμη του χεριού. Η πληροφορία είναι άμεσα διαθέσιμη με το πάτημα ενός κουμπιού που αμφισβητεί ευθέως τις αυθεντίες και παραγκωνίζει πλήρως την κληρονομιά της τυπογραφίας.

Μήπως είναι η ώρα για ένα μνημόσυνο όπως ταιριάζει σε ένα σημαντικό νεκρό ή η κατάλληλη στιγμή για να βάλουμε το προϊόν της τυπογραφικής κληρονομιάς σε άλλο περιτύλιγμα;

Τίποτα εύκολο, αλλά και τίποτα δεδομένο. Θα προτιμήσω την εκδοχή της αλλαγής περιτυλίγματος που μοιάζει πιο αισιόδοξη και λιγότερο οριστική. Όχι μόνο για την τυπογραφία, αλλά για όλα τα πράγματα.

Μοιραστείτε την είδηση