To Ποτάμι Δυτικής Μακεδονίας: Το δράμα των κατοίκων της Ακρινής και ο κυβερνητικός εμπαιγμός

3 Min Read

Στην Ακρινή της Κοζάνης, ένα χωριό με περισσότερους από 1.000 κατοίκους παίζεται εδώ και χρόνια ένα θέατρο. Στη μέση των λιγνιτωρυχείων της ΔΕΗ η ζωή στο χωριό υποβαθμίστηκε σε τέτοιο βαθμό που ανάγκασε το κράτος σε απόφαση μετεγκατάστασης του οικισμού. Μάλιστα, αυτή η απόφαση έγινε νόμος του κράτους με τον Ν. 3937/11. Τρία χρόνια αργότερα εξειδικεύτηκε ο τρόπος μετεγκατάστασης με άλλον νόμο του κράτους, τον Ν. 4273/14. Την ίδια χρονιά η ΔΕΗ ως υπόχρεη από τον νόμο καταθέτει σχέδιο μετεγκατάστασης προς το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας στις 30/09/2014. Τρία χρόνια αργότερα και αντί η κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ να εκτελέσει αυτό το σχέδιο, προβαίνει σε ψήφιση τρίτου (!) νόμου, του Ν. 4495/17 και ακολουθεί καινούργιο σχέδιο μετεγκατάστασης της ΔΕΗ προς το ΥΠΕΝ στις 30/04/2018!

Από τότε τίποτα δεν έγινε. Τίποτα καν δεν ξεκίνησε στην πράξη που να πάει έστω και μισό βήμα μπροστά την μετεγκατάσταση. Το Ποτάμι δηλώνει την συμπαράστασή του στους κατοίκους της Ακρινής οι οποίοι απαιτούν το αυτονόητο από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ: Να εφαρμόσει άμεσα τον νόμο που η ίδια ψήφισε!

Το Ποτάμι ζητάει από την κυβέρνηση να επιδείξει σεβασμό στο νομικό μας σύστημα. Αν θεωρούν ότι ο νόμος που ψήφισαν δεν είναι καλός ας τον αντικαταστήσουν με κάποιον άλλον τον οποίο όμως θα είναι σε θέση να εφαρμόσουν. Ειδάλλως ας πράξουν το αυτονόητο. Ας εφαρμόσουν τον νόμο που οι ίδιοι ψήφισαν. Και για να λέμε τα πράγματα με το όνομά τους δεν ο νόμος δεν εφαρμόζεται διότι το κόστος είναι τέτοιου ύψους και για τον κρατικό προϋπολογισμό και για την ΔΕΗ, η οποία υποχρεούται να συμβάλλει με το 50%, που κυβέρνηση και ΔΕΗ προτιμούν το θέατρο της αδιαφορίας και της σιωπής μπροστά στη δραματική υποβάθμιση της ζωής των κατοίκων της Ακρινής. Κυβέρνηση και ΔΕΗ προτιμούν τον εμπαιγμό των συνανθρώπων μας στην Ακρινή από το να πληρώσουν τις συνέπειες της πολιτικής του λιγνίτη.

Το Ποτάμι θα ήθελε με αφορμή το δράμα των κατοίκων της Ακρινής Κοζάνης να καλέσει τους πολίτες όλης της χώρας να αναλογιστούν τις συνέπειες από την παραγωγή ενέργειας με εξόρυξη και καύση του λιγνίτη. Μία μέθοδος με συνέπειες τέτοιες που χρειάζονται 3 νόμοι από 3 διαφορετικές κυβερνήσεις προς απάλυνση των συνεπειών σε ένα και μόνο χωριό για να μην εφαρμοστεί τελικά κανένας!

Το Ποτάμι θα σταθεί δίπλα στους πολίτες της Ακρινής και στο νομικό τους δίκαιο. Κυρίως όμως θα σταθεί δίπλα στη λογική που θέλει μια Ελλάδα στα ενεργειακά αλλιώς. Με το βλέμμα στραμμένο στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Το Ποτάμι Δυτικής Μακεδονίας

Μοιραστείτε την είδηση